valasz.hu/kultura/kiss-tibi-ki-kell-kopni-a-fekete-dugot-129128

http://valasz.hu/kultura/kiss-tibi-ki-kell-kopni-a-fekete-dugot-129128

„Gyakorlatilag éhbérért dolgozunk” – A hobbit magyar fordítója a Heti Válasznak

/ 2018.07.06., péntek 16:00 /
„Gyakorlatilag éhbérért dolgozunk” – A hobbit magyar fordítója a Heti Válasznak

Bár a műfordítás anyagi és erkölcsi megbecsülése jottányit sem változott az elmúlt évtizedekben, a József Attila-díjas Gy. Horváth László, napjaink egyik legkeresettebb műfordítója boldog embernek vallja magát. Interjúnk a digitális Heti Válasz friss számában.

 

„Rengeteg vita folyik a szlengről, de ki tudja annak napi változásait nyomon követni? Könnyen nevetségessé válhatunk vele” – mondja Gy. Horváth László, A legyek ura vagy A hobbit fordítója arra a kérdésre, hogy mennyi idő múlva avul el egy fordítás, milyen jegyek utalnak arra, hogy egy irodalmi szöveg felett eljárt az idő.

„Bizonyos műveket azért kell újrafordítani, mert az utóbbi 30-40 évben megváltozott a szövegfelfogás. A bőbeszédű-interpretáló, mindig a legközelebbi közhelyet kereső »magyaros« fordítás helyett többen a hajlékony tapadást részesítjük előnyben. És persze a régi fordításokban sok a félreértés, a leiterjakab is. Majd mindegyikkel vannak bajok, ha megpiszkáljuk őket. Még az is lehet, hogy az enyémekkel is.”

 

Az interjú a friss Heti Válaszban olvasható. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.