Fordulat a Balatonnál: jön föl a déli part!

/ 2016.06.30., csütörtök 19:40 /

Szerdán már megemlékeztünk róla, hogy végre kapható az újságosoknál a Magyar Konyha, benne egy indiai-magyar házaspár káptalantóti panziójával és a muravidéki konyha javával. A 108 oldalas összevont szám azonban nem minden. Jár mellé a Magyar Konyha immár negyedik alkalommal összeállított gasztronómiai útikalauza, a Balaton 2016 is.

A Magyar Konyha nem csak megörökítője, hanem motorja is a magyar gasztronómia fejlődésének. Ezt a szerepet a lap a Balaton partján is felvállalta. A szerkesztőség munkatársai három éve felkerekedtek, hogy számba vegyék, mit kínál a tópart azoknak, akik megelégelték az egyenhekket és a mirelit sült krumplit. Éttermeket, halsütőket, cukrászdákat, borászatokat teszteltek Siófoktól Badacsonyig, a Káli-medencétől Balatonfüredig és Veszprémig. Végül elkészült Magyarország első regionális gasztronómiai útikalauza. A könyvecske 170 helyet ajánlott az olvasók figyelmébe, és a következő években újabb gyöngyszemekkel bővült.

A szerzők az elmúlt hetekben újra körbejárták a tavat, ráadásul most először feltérképeztéka Velencei-tó és Székesfehérvár környékét is, így a negyedik kiadásban minden korábbinál több, 336 jó helyre kalauzolják el az ínyenc nyaralót.

A kiadvány egyik tanulsága, hogy felébredt Csipkerózsika-álmából a déli part. Míg északon már számos, országos viszonylatban is jó étterem és bisztró nyitotta meg kapuit, délen sokáig a Kistücsök volt az egyetlen fény az éjszakában. Most Siófokon is mintha megmozdult volna valami. Megnyílt a Mandara nevű, modern mediterrán bisztró, és a Magyar Konyha talált olyan vendéglőst Balatonszéplakon, aki a frissen érkezett vargányáról posztolt a Facebookon, és izgatottan közölte az akkor befutott szarvasgomba fotóját. Mikor láttunk a minőségi alapanyagokra ilyen érzékeny vendéglátóst Siófok környékén?

Az elmúlt évek talán legörvendetesebb gasztrotrendje a strandokon kezdődött. Sokáig a klasszikus hal- és lángossütők megújulásában reménykedtünk – ez elmaradt, a budapesti street food forradalom viszont megérkezett a strandokra, bár itt szabatosabb „lake foodról” beszélni. Horváth Csongor és felesége, Orsolya talán maga sem gondolta volna, hogy a mangalicaburger ennyire népszerű lesz a zánkai strandon; ehhez képest már a második Neked főztem újhullámos büfét nyitották meg Alsóörsön. A fövenyesi Kalóz strandbisztró már alig bírja a kígyózó sorokat, ők Badacsonytomajon bővítettek, de nem marad le a déli part sem. Balatonbogláron az Ibolya büfé értelmezi újra a strandvendéglátás műfaját.

Nincs más hátra: vegye kézbe a kalauzt, bontson ki egy csopaki rizlinget vagy boglári rozét, ebédre egyen sült fogast, majd vacsorázzon egy hangulatos kikötői étteremben!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.