Főhajtás a könyv előtt

/ 2011.03.17., csütörtök 17:14 /

Megöli-e a könyvet az e-book? Ha hiszünk a fülszövegnek, erre a kérdésre keresi a választ az Umberto Eco és Jean-Claude Carriere beszélgetéseit rögzítő interjúkötet.

A felelettel nem marad adós a tudós regényíró, A rozsa neve című kultikus regény szerzője, valamint a francia forgatókönyvíró, Luis Bunuel egykori alkotótársa, érvekkel azonban igen, mi több, jószerivel csak közhelyeket és tévedéseket fogalmaznak meg az elektronikus könyvekről. A téma legérdekesebb kérdéseit, például hogy mennyire lazítja fel az író és az olvasó közötti bensőséges viszonyt a nem lineáris, kereszthivatkozásokkal teli elektronikus szöveg, nem érintik. De amint a beszélgetést vezető újságíró, Jean-Philippe de Tonnac szenvedélyük igazi tárgyára, a nyomtatott könyvre tereli a szót, már szórakoztató párbeszédet produkálnak, kevés magvas gondolattal, de sok érdekes kultúrtörténeti anekdotával. A könyv legjobb lapjai azok, amelyeken nem filozofálnak, hanem mesélnek - mindenekelőtt hobbijukról, a könyvgyűjtésről. Hogy milyen praktikákkal lehet hozzájutni egy-egy ritka ősnyomtatványhoz, mekkora szerepe van a vakvéletlennek a kultúrkincsek megőrzésében, milyen károkat okoznak a régi könyveket laponként értékesítő "bontók", vagy hogy mihez kezdenének, ha tűz ütne ki könyvtárukban. Ekkor kibújik a szög a zsákból, és kiderül, hogy bár az e-könyvektől idegenkedik, még egy olyan megrögzött bibliofil, mint Eco is 250 gigabájtos winchesterét mentené ki először a lángok közül.

JEAN-CLAUDE CARRIERE-UMBERTO ECO: NE REMÉLJE, HOGY MEGSZABADUL A KÖNYVEKTŐL. FORDÍTOTTA SAJÓ TAMÁS.
EURÓPA KÖNYVKIADÓ, BUDAPEST, 2010. 3200 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.