Ez lett az év kiállítása

/ 2018.05.11., péntek 16:30 /

Május 13-án, vasárnap irány a Magyar Nemzeti Múzeum, ahol már 23. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisát.

Mivel a Magyar Nemzeti Múzeum kertje éppen rendezés alatt áll, idén a klasszicista épület ad otthont az ország múzeumainak, kiállítóhelyinek, gyűjteményeinek. Hetven kulturális intézmény mutatkozik be az ország minden részéből ezen az egynapos, rendhagyó fesztiválon. A múzeum idén is színes, izgalmas programokat kínál minden korosztálynak: előadások, koncertek, tárlatvezetések és gasztronómiai kóstoló várja az érdeklődőket egész nap. Idén többek között a Balázs Elemér Group zenél.

A belső tereket behálózó Műtárgysétányon a múzeum állandó kiállításaiban BE T Ű K szólítják meg a látogatókat.Az útvonallal összekötött tárgyak sokfélék, de mindegyik magán viseli alkotójának vágyát az emlékezésre. A kultúra szövete, amely valaha körbefonta ezeket a tárgyakat, az idők során fölfeslett, mi pedig a foszlányokból próbáljuk kibogozni az üzenetet. Az útvonalat végigjárva az első karcolt csonteszközöktől pénzeken, ékszereken, képző- és iparművészeti alkotásokon át jutunk a 20. századi tárgyakig. A Tudássétányon a látogató tesztelheti saját tudását és megismeri a múzeumok kreatív, közösségteremtő világát.

A Múzeumok Majálisán adják át idén is a szakmai díjakat. Az Év múzeuma a kiskunhalasi Thorma János Múzeum, az Év kiállítása a Soproni Múzeum új kiállítóhelye, a Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér állandó kiállítása lett. A bíráló bizottság ezen kívül számos izgalmas tárlatnak ítélt oklevelet, különdíjat. A díjazottakat kerekasztal-beszélgetésen ismerhetjük meg 14 órától a Lapidáriumban.

További információk itt és itt olvashatók. 

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.