Elkészült minden idők legnagyobb Szent Korona-könyve

/ 2018.04.17., kedd 20:37 /

Szó szerint hatalmas, reprezentatív kötet készült a Szent Koronáról és a koronázási jelvényekről, a legfrissebb kutatási eredményekkel, új, professzionális tárgyfotókkal. A mű az elismert koronakutató, Tóth Endre életművének összefoglalása is.

Az első, ami feltűnik, a Szent Koronáról készült új, búra nélküli (!), egészen lenyűgöző fotó. A második a tekintélyes tömeg: Tóth Endre új könyve több mint két kilót nyom. És a belbecs csak ezek után következik: a koronázási jelvények elképesztően részletgazdag leírása (a Szent Korona mellett a jogar, az országalma, a koronázási kard és a palást), történeti és kutatástörténeti összefoglalók.

A borító

A borító

A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények című kötet (kiadja az Országház Könyvkiadó) a hetekben került a könyvesboltok polcaira. Noha Tóth Endre régészprofesszor tollából hasonló címmel már több munka napvilágot látott, mind közül ez a nagymonográfia a legrészletesebb és legreprezentatívabb.

A könyv eleje és vége is több újdonságot rejt: Tóth Endre igyekezett minden fontosabb, az Árpád-házhoz tartozó szakrális tárgyat, hatalmi jelvényt összegyűjteni, olyanokat is, amelyek korábban hosszú időre elkerültek Magyarországról, és lényegében most jelennek meg először a magyar (olvasó)közönség előtt. A királyné koronái című fejezetben jó minőségű fotók mellett találunk leírást Imre király özvegyének és I. Frigyes császár özvegyének koronájáról, Szent Erzsébet ereklyetartójáról és V. István halotti koronájáról. Az országalmát tárgyaló résznél – motívumpárhuzamként – igazi kuriózumot, III. András kori magyar kettős keresztes zászlókat mutatnak be. Láthatjuk azokat a címeres ládákat is, melyekbe évszázadokkal ezelőtt a koronázási jelvényeket elzárták.

A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények

A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények

A Szent Korona keletkezéstörténeténél Tóth Endre lényegében korábbi téziseit, kutatási eredményeit ismétli meg, részletesen kifejtve. „Kálmán és III. Béla király között dönteni a Szent Korona összeállítása (vagyis a Corona Graeca és a Corona Latina összeillesztése – BB) idejének végleges meghatározásához nem lehet. Az ismert adatok és események alapján a Kálmán kori összeállítást több érv támogatja, mint a III. Béla korit” – írja Tóth Endre.

Még nem volt a kezemben kötet, ami ennyire részletesen tárgyalta volna a Szent Korona, a jogar és a palást mint ötvöstárgyak szerkezetét, anyagát, feliratait. Tóth a legapróbb részletekre is kitérve elemzi ezeket, és közben kitér a keleti és nyugati párhuzamokra. Nem tudtam például, hogy a jogaron megfigyelhető úgynevezett Salamon-csomó (hat szálból font, jellegzetes minta) ókori eredetű, és már a Kárpát-medence avar fémművességében sem volt ismeretlen.

A magyar Szent Korona és a koronázási jelvények impresszív, szép kiadvány; az olvasót csak a néhol bent maradt sajtóhibák bosszanthatják. Különben lebilincselő, méltó munka született.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.