heti-valasz.hu/kultura/hogyan-cselezte-ki-grof-palffy-miklos-komaromi-fokapitany-a-torokoket-123910

http://heti-valasz.hu/kultura/hogyan-cselezte-ki-grof-palffy-miklos-komaromi-fokapitany-a-torokoket-123910

Együtt, egymást elfogadva alkotni

/ 2018.06.06., szerda 11:32 /

Idén negyedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) nagyszabású, szabadtéri, ingyenes TérTáncKoncertjét június 17-én este héttől, a Szent István-bazilika előtti téren, ahol Fischer Iván többek között Brahms Magyar táncait is vezényli majd.

A közös alkotás, az egymás elfogadása és a tolerancia jegyében megszülető eseményt a januárban elhunyt cimbalomművész, a 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája, Ökrös Oszkár emlékének ajánlják. Szólistaként közreműködik Lendvai Csócsi József és Lendvay József hegedű-, valamint Lisztes Jenő, Vadász Károly és Farkas Mihály cimbalomművész.

A BFZ a korábbi évtizedekben is több ingyenes, szabadtéri koncertet adott, amelyeknek gyakran volt fontos, aktuális üzenetük. Emlékezetesek voltak például a Hősök terén rendezett Budapesti Búcsú hangversenyek: a délszláv háború idején harcban álló országok kórusai Beethoven IX. szimfóniáját énekelték, 2001-ben cigányzenészekkel játszott a zenekar, 2007-ben pedig keringőzhetett is a teret megtöltő közönség.

Négy évvel ezelőtt, 2015-ben szintén a Hősök terére tervezett programot a BFZ, amikor több száz, többségében hátrányos helyzetben élő gyereket hívtak táncra az ország minden részéből. Az eseményből hagyomány lett, s idén ötszáz, hátrányos helyzetű és szerencsésebb sorsú térségben élő roma és nem roma fiatal táncol együtt a Harangozó-díjas táncművész, Vári Bertalan koreográfiájára, immár a Szent István-bazilika előtt. Ahány gyerek, annyi történet, de közös bennük, hogy olyasmit mutatnak meg, amiből bárki tanulhat: hogy minden különbözőség ellenére, igenis lehet együtt alkotni és létrehozni valami értékeset, felemelőt.

A koncertnek hat neves nagykövete is van, akik az ügy és az üzenet mellé állnak: Behumi Dóri és a Budapest Bár, Bódis Kriszta a Van Helyed Alapítvány vezetője, Lackfi János költő, Halácsy Péter a Prezi társalapítója, Zwack Sándor a Zwack Unicum Nyrt. Igazgatóságának elnöke, és a zenekarból Bodó Antónia hegedűművész. A BFZ a koncerthez kapcsolódva adománygyűjtést hirdetett, a részletekről a www.tertanc.hu/adakozas/ oldalon olvashatnak. Tavaly is szerveztek hasonló akciót, akkor egymillió forint gyűlt össze, most szeretnék megduplázni az összeget.

A BFZ nyárköszöntő koncertjét a közönség ismét papírszékeken ülve élvezheti, amelyet haza is vihetnek magukkal.

További információk és jegyvásárlás: www.bfz.hu

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.