Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

/ 2017.11.17., péntek 12:30 /
Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.

Tizenhét éve egy műgyűjtő barátja néhány megsárgult kartonlapot nyomott Molnos Péter művészettörténész kezébe, aki ennek hatására kutatni kezdett, és munkájának eredményeként a napokban meg is jelent az Elveszett örökség című kötet. A több mint 500 oldalas album a Monarchia utolsó két évtizedét idézi meg: azokat a kollekciókat, amelyekben magyar remekművek mellett többek között Manet, Cézanne és Van Gogh kiemelkedő festményei jelezték a kifinomult ízlés és a kivételes gazdagság inspiráló hatását. Öt műgyűjtőt ismerhetünk meg, akik a nemzetközi porondon is otthonosan mozogtak.

Elveszett örökség Magyarországon

Cikkünkből kiderül, hogy miben hasonlított és miben különbözött ez az öt gyűjtő, mi okozta az első nagy traumát a kollekcióik történetében, melyek voltak gyűjteményeik emblematikus darabjai, és ezek hová sodródtak a történelem viharában? Illetve, hogy van-e esély rá, hogy az egykor magyar tulajdonban volt festmények visszatérjenek hozzánk?

 

 

 

 A hazai műgyűjtés történetének aranykoráról szóló írásunk a Heti Válasz november 16-i számában olvasható, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Technológia és józan paraszti ész

A Kaspersky Lab soha egyetlen kormányt sem segített kiberhírszerzésben, a vállalat az orosz-amerikai geopolitikai csaták vétlen áldozata – állítja Dragan Martinovic, a gyanúba kevert cég délkelet-európai régiós vezetője. Interjúnk a friss Heti Válaszban.