Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

/ 2017.11.17., péntek 12:30 /
Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.

Tizenhét éve egy műgyűjtő barátja néhány megsárgult kartonlapot nyomott Molnos Péter művészettörténész kezébe, aki ennek hatására kutatni kezdett, és munkájának eredményeként a napokban meg is jelent az Elveszett örökség című kötet. A több mint 500 oldalas album a Monarchia utolsó két évtizedét idézi meg: azokat a kollekciókat, amelyekben magyar remekművek mellett többek között Manet, Cézanne és Van Gogh kiemelkedő festményei jelezték a kifinomult ízlés és a kivételes gazdagság inspiráló hatását. Öt műgyűjtőt ismerhetünk meg, akik a nemzetközi porondon is otthonosan mozogtak.

Elveszett örökség Magyarországon

Cikkünkből kiderül, hogy miben hasonlított és miben különbözött ez az öt gyűjtő, mi okozta az első nagy traumát a kollekcióik történetében, melyek voltak gyűjteményeik emblematikus darabjai, és ezek hová sodródtak a történelem viharában? Illetve, hogy van-e esély rá, hogy az egykor magyar tulajdonban volt festmények visszatérjenek hozzánk?

 

 

 

 A hazai műgyűjtés történetének aranykoráról szóló írásunk a Heti Válasz november 16-i számában olvasható, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Szülők harca – amikor a gyerek a fegyver

Érzelmi manipuláció, zsarolás és fenyegetés, s a gyermek lassan teljesen elfordul a másik szülőtől – Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület elnöke szerint gyakori, mégis kevésbé közismert jelenségről van szó. Interjú.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.