valasz.hu/kultura/a-groteszk-marx-imadat-egyetlen-foton-128426

http://valasz.hu/kultura/a-groteszk-marx-imadat-egyetlen-foton-128426

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

/ 2017.11.17., péntek 12:30 /
Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.

Tizenhét éve egy műgyűjtő barátja néhány megsárgult kartonlapot nyomott Molnos Péter művészettörténész kezébe, aki ennek hatására kutatni kezdett, és munkájának eredményeként a napokban meg is jelent az Elveszett örökség című kötet. A több mint 500 oldalas album a Monarchia utolsó két évtizedét idézi meg: azokat a kollekciókat, amelyekben magyar remekművek mellett többek között Manet, Cézanne és Van Gogh kiemelkedő festményei jelezték a kifinomult ízlés és a kivételes gazdagság inspiráló hatását. Öt műgyűjtőt ismerhetünk meg, akik a nemzetközi porondon is otthonosan mozogtak.

Elveszett örökség Magyarországon

Cikkünkből kiderül, hogy miben hasonlított és miben különbözött ez az öt gyűjtő, mi okozta az első nagy traumát a kollekcióik történetében, melyek voltak gyűjteményeik emblematikus darabjai, és ezek hová sodródtak a történelem viharában? Illetve, hogy van-e esély rá, hogy az egykor magyar tulajdonban volt festmények visszatérjenek hozzánk?

 

 

 

 A hazai műgyűjtés történetének aranykoráról szóló írásunk a Heti Válasz november 16-i számában olvasható, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?