Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

/ 2017.11.17., péntek 12:30 /
Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.

Tizenhét éve egy műgyűjtő barátja néhány megsárgult kartonlapot nyomott Molnos Péter művészettörténész kezébe, aki ennek hatására kutatni kezdett, és munkájának eredményeként a napokban meg is jelent az Elveszett örökség című kötet. A több mint 500 oldalas album a Monarchia utolsó két évtizedét idézi meg: azokat a kollekciókat, amelyekben magyar remekművek mellett többek között Manet, Cézanne és Van Gogh kiemelkedő festményei jelezték a kifinomult ízlés és a kivételes gazdagság inspiráló hatását. Öt műgyűjtőt ismerhetünk meg, akik a nemzetközi porondon is otthonosan mozogtak.

Elveszett örökség Magyarországon

Cikkünkből kiderül, hogy miben hasonlított és miben különbözött ez az öt gyűjtő, mi okozta az első nagy traumát a kollekcióik történetében, melyek voltak gyűjteményeik emblematikus darabjai, és ezek hová sodródtak a történelem viharában? Illetve, hogy van-e esély rá, hogy az egykor magyar tulajdonban volt festmények visszatérjenek hozzánk?

 

 

 

 A hazai műgyűjtés történetének aranykoráról szóló írásunk a Heti Válasz november 16-i számában olvasható, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.