valasz.hu/kultura/kiss-tibi-ki-kell-kopni-a-fekete-dugot-129128

http://valasz.hu/kultura/kiss-tibi-ki-kell-kopni-a-fekete-dugot-129128

Díjat nyert sorozatunk, a Láthatatlan Budapest

/ 2018.07.12., csütörtök 08:30 /

A Válasz.hu-n 2015 óta futó sorozat, a Láthatatlan Budapest harmadik évada ezüstérmet nyert a Kreatív magazin videós pályázatán, az Online Video Awardon.

Idén tizedik alkalommal rendezte meg a Kreatívot kiadó PPH Media az OVA-t, az online és mobileszközön publikált mozgóképes alkotásokat díjazó versenyét. Összesen 84 pályázati munka érkezett, ebből 33 került a döntőbe.

A Láthatatlan Budapest 2017-es évada „szerkesztett online videós tartalmak” kategóriában lett második helyezett. Arany díjat a Katz Dávid bármit megtesz a szépségért c. videó kapott.

Réti László (b) és Borbás Barna (k) a díjátadón (fotó: Kreativ.hu)

Réti László (b) és Borbás Barna (k) a díjátadón (fotó: Kreativ.hu)

Rendes lokálpatriótaként stábunk számtalan történetet, mendemondát ismert már a főváros rejtett oldaláról, de az összesen háromévadnyi kisfilm elkészítése során sokszor nekünk is leesett az állunk, hogy Budapest mennyire gazdag épített és természeti értékekben.

A 2017-es – most díjjal elismert – évad részei a következők voltak:

Ismeretlen alagút a Gellért-hegy alatt

Forgathattunk a Gellért-hegy belsejét észak–dél irányban átszelő alagútban, a barlangmedencében és a második világháborúban majdnem megsemmisült, évtizedek óta lezárt Kelenhegyi-medencében. Utóbbit sorozatunknak köszönhetően láthatja először a nagyközönség.

 

A Megyeri híd belsejében

Bemásztunk az ország egyik leghatalmasabb hídszerkezetébe: a Megyeri híd nemcsak kívülről impozáns alkotás, de belülről is lenyűgöző. A hídmesterrel végigjártuk a pilonokat, szűk lépcsőkön és létrákon felmásztunk az építmény csúcsáig.


A sas-hegyi alagutak legendája

A budai Meredek utcában működő Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium föld alatti része a negyvenes évek közepén katonai létesítmény volt: óvóhely és rádióállomás is működött itt.

 

A híres Keleti fűtőház

Aki a Keleti pályaudvarról indul, mindig láthatja: kívülről kicsit romos, jellegtelen épület a kijárati váltóknál, a menetirány szerinti bal oldalon. Ám ami belül van, egyszerűen szólva legendás: ez a Keleti ősrégi fűtőháza.

Titkos trezor a budai vár gyomrában

Több mint 30 méterrel a föld alatt, a Várhegy gyomrában rejtőzik a második világháború előtt titokban kialakított Úri utcai óvóhely, ahol több száz ember vészelte át a bombázásokat, és a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékának egy részét is itt rejtették el.

A sorozat a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra program keretében készült. Gyártó: Igen Média. Stáb: Babay Máté (operatőr), Borbás Barna (szerkesztő-riporter), Réti László (szerkesztő)

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.