Diffúz ösvény az Álomkorba

/ 2011.05.12., csütörtök 14:14 /

Három évtizedes hiányt pótolt a magyarországi IQ-klub korábbi elnökeként ismertté vált Balanyi Bibiána, amikor magyarra fordította és magánkiadásban közreadta egyetemi évei kedvenc olvasmányát, Bruce Chatwin Álomösvény című művét.

Az útikönyv és a regény jegyeit szabadon ötvöző kötet 1987-ben jelent meg, és bűvölte el az ausztrál őslakosok hitvilágát akkoriban felfedező angolszász olvasóközönséget. Az extravagáns angol író művének regényszerű első fele magával ragadó, olvasmányos stílusban vezet be az egyik legöregebb kultúra mitológiájába, mely tökéletetesen idegen a nyugati gondolkodásmódtól, a második felét pedig nagy ívű elmélete felvázolásának szenteli. Az Ausztráliát átszelő dalvonalak, amelyek mentén az Ősatyák az Álomkorban életre énekelték a világot, és amelyek máig spontán, gyalogos zarándoklatokra ösztökélik az abókat, Chatwin gondolatvilágában szervesen illeszkednek abba az evolúciós folyamatba, amelynek során a nomád, vándorló emberiség eljut a letelepedett életformáig. Az elmélet bizonyítékait azonban ömlesztve önti az olvasó nyakába: az Álomösvény második fele nagy műveltségről árulkodó, de diffúz gyűjteménye irodalmi-filozófiai idézeteknek, gondolat- és emléktöredékeknek. Chatwin az olvasóra bízta, hogy az elé tett bizonyítékok halmazából jusson el az általa kívánt felismerésig, de ez a feldolgozási mód végképp szétfeszíti a műfajilag egyébként is öszvér kötet kereteit, amely így nem áll össze szerves egésszé, de így is ablakot nyit egy számunkra ismeretlen civilizáció hitvilágába.

BRUCE CHATWIN: ÁLOMÖSVÉNY
FORDÍTOTTA: BALANYI BIBIÁNA. BALANYI ÉS TÁRSA KFT., BUDAPEST, 2010. 3990 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.