De mit adtak a magyarok a portugáloknak? Többet, mint hinné

/ 2018.03.09., péntek 08:10 /
De mit adtak a magyarok a portugáloknak? Többet, mint hinné

Portugália divatos lett a magyarok körében, de kevesen tudják, milyen sokat is adtunk e távoli nemzet kultúrájának. A csütörtöki Heti Válaszban olvasható helyszíni riportunkból kiderül: népzenénk kevesebb helyen hullott termékenyebb talajra, mint itt, híres festőnőjüket pedig magyar férfi ihlette meg.

Kivételezett helyzetben érezhette magát a maroknyi magyar hallgató a tízezer lelkes portugál kisváros, Serpa koncerttermében, amikor Cátia Moreso elénekelte A gyirmóti magas torony című népdalt. A helyiekkel ellentétben nemcsak az énekesnő mezzoszopránjában gyönyörködhettek, hanem a babáját temetői csipkebokorban sirató szerető történetébe is beleborzonghattak. Bár Moreso izgult a próbák alatt, hogy a magyar fül számára is érthetően tudja-e visszaadni a szöveget, végül némi akcentussal ugyan, de megbirkózott a feladattal.

A dalt kilenc másikkal együtt a XX. század legnagyobb portugál zeneszerzője, Fernando Lopes-Graça dolgozta fel dalciklussá, melynek előadása után a Zeneakadémia három növendéke adott ízelítőt a magyar népzenéből a Terras sem Sombra nevű kulturális fesztiválon, ahol a Heti Válasz is jelen volt. Ha már ott jártunk, annak is nyomába eredetünk, milyen szerepet játszott a magyar befolyás a helyi zenekultúra fejlődésében, és miért viseli egy itthon kevéssé ismert magyar festő, Szenes Árpád nevét az egyik legjelentősebb portugál képzőművész lisszaboni múzeuma.

 

 

 

 

További magyar–portugál párhuzamok a március 8-i Heti Válsazban, mely a Digitalstandon  is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.