Cseh Tamás élő öröksége

/ 2016.07.01., péntek 09:30 /

Jó kezekben van Cseh Tamás öröksége – erről győződhettek meg azok, akik részt vettek a Cseh Tamás Archívum múlt szombati nyílt napján. Kalap, köpeny, koncert.

A Cseh Tamás Archívum Úri utcai termei időről-időre megnyílnak a látogatók előtt, akik nem csupán a megőrzött tárgyakkal, dokumentumokkal, hanganyagokkal találkozhatnak, de megtapasztalhatják azt a szeretetteljes gondoskodást is, amellyel az archívum munkatársai a hagyatékot kezelik.

A Cseh Tamás Archívum közel másfél évtizede működik. A gyűjtemény gondozását még Cseh Tamás kezdte meg Hanák Gábor történésszel, az archívum jelenlegi igazgatójával, amikor a Századunk című sorozatot készítették. A munka digitalizálással indult, a koncertekről ugyanis számos érdekes kép- és hanganyag maradt fenn. A mai napig fantasztikus rejtőzködő felvételek kerülnek elő, közönségszervezőktől, vidéki kultúrházakból. A hagyaték feldolgozása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával indult az Országos Széchényi Könyvtárban, majd a Magyar Nemzeti levéltár önálló részlegeként, amelynek további működtetése 2015. december 1-vel a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-hez (MANK) került.

A cél az, hogy az archívum anyagai korszerű, interdiszciplináris gyűjteményként legyenek elérhetők a nyilvánosság számára. Ennek érdekében időről-időre nyílt napokat szerveznek, ahol az érdeklődők megnézhetik az archívum gondozásában lévő kincseket, Cseh Tamás íróasztalát és személyes tárgyait, fényképeit, a gitárját, bakonyi indiánsátrát, a kalapot és a köpenyt, amelyben a Tarpay grófnét énekelte Maár Gyula Déryné hol van? című filmjében, az alkotótársak pedig koncerten idézik fel a korszakot, a közös munkát.

A múlt szombati nyílt nap alkalmával Másik János, a Levél nővéremnek-lemezek szerzőtársa, valamint Takano Kaori, Szőke Szabolcs és Szalai Péter  muzsikált, ám előtte még egy filmet is megtekinthettek az érdeklődők ismert és korábban még soha nem látott Cseh Tamás-felvételekkel, koncertetekkel, Jancsó-filmrészletekkel, önálló estekkel, illetve az alkotás folyamatát megörökítő hanganyagokkal. (Cseh Tamás az utókor szerencséjére nem ismerte a kottát, ezért mindent felvett.)

Különösen érdekes volt egy beszélgetés 2008-ból, amit az Ördögkatlan Fesztiválon folytatott Háy Jánossal és Bérczes Lászlóval, és ahol azt fejtegette, hogy a nemzedékét miért nem lehet nagy generációnak nevezni, illetve az a néhány mondat, amit Jancsó Miklós és Törőcsik Mari mondott. Törőcsik az elragadtatottság és a szeretet hangján szólt róla, Jancsó pedig elmesélte, hogy a kedvéért mindig eljátszotta a Lee van Cleef című nótát: „Hátat a falnak és megdögleni! Lee van Cleef tudta ezt remekül…”

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.