Cseh Tamás élő öröksége

/ 2016.07.01., péntek 09:30 /

Jó kezekben van Cseh Tamás öröksége – erről győződhettek meg azok, akik részt vettek a Cseh Tamás Archívum múlt szombati nyílt napján. Kalap, köpeny, koncert.

A Cseh Tamás Archívum Úri utcai termei időről-időre megnyílnak a látogatók előtt, akik nem csupán a megőrzött tárgyakkal, dokumentumokkal, hanganyagokkal találkozhatnak, de megtapasztalhatják azt a szeretetteljes gondoskodást is, amellyel az archívum munkatársai a hagyatékot kezelik.

A Cseh Tamás Archívum közel másfél évtizede működik. A gyűjtemény gondozását még Cseh Tamás kezdte meg Hanák Gábor történésszel, az archívum jelenlegi igazgatójával, amikor a Századunk című sorozatot készítették. A munka digitalizálással indult, a koncertekről ugyanis számos érdekes kép- és hanganyag maradt fenn. A mai napig fantasztikus rejtőzködő felvételek kerülnek elő, közönségszervezőktől, vidéki kultúrházakból. A hagyaték feldolgozása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával indult az Országos Széchényi Könyvtárban, majd a Magyar Nemzeti levéltár önálló részlegeként, amelynek további működtetése 2015. december 1-vel a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-hez (MANK) került.

A cél az, hogy az archívum anyagai korszerű, interdiszciplináris gyűjteményként legyenek elérhetők a nyilvánosság számára. Ennek érdekében időről-időre nyílt napokat szerveznek, ahol az érdeklődők megnézhetik az archívum gondozásában lévő kincseket, Cseh Tamás íróasztalát és személyes tárgyait, fényképeit, a gitárját, bakonyi indiánsátrát, a kalapot és a köpenyt, amelyben a Tarpay grófnét énekelte Maár Gyula Déryné hol van? című filmjében, az alkotótársak pedig koncerten idézik fel a korszakot, a közös munkát.

A múlt szombati nyílt nap alkalmával Másik János, a Levél nővéremnek-lemezek szerzőtársa, valamint Takano Kaori, Szőke Szabolcs és Szalai Péter  muzsikált, ám előtte még egy filmet is megtekinthettek az érdeklődők ismert és korábban még soha nem látott Cseh Tamás-felvételekkel, koncertetekkel, Jancsó-filmrészletekkel, önálló estekkel, illetve az alkotás folyamatát megörökítő hanganyagokkal. (Cseh Tamás az utókor szerencséjére nem ismerte a kottát, ezért mindent felvett.)

Különösen érdekes volt egy beszélgetés 2008-ból, amit az Ördögkatlan Fesztiválon folytatott Háy Jánossal és Bérczes Lászlóval, és ahol azt fejtegette, hogy a nemzedékét miért nem lehet nagy generációnak nevezni, illetve az a néhány mondat, amit Jancsó Miklós és Törőcsik Mari mondott. Törőcsik az elragadtatottság és a szeretet hangján szólt róla, Jancsó pedig elmesélte, hogy a kedvéért mindig eljátszotta a Lee van Cleef című nótát: „Hátat a falnak és megdögleni! Lee van Cleef tudta ezt remekül…”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.