Csak a változás állandó

/ 2018.05.09., szerda 17:44 /

Számos újdonságot, sőt szenzációt tartogat a Czóbel Múzeum újragondolt állandó kiállítása, elsősorban Barki Gergely kurátor művészettörténészi nyomozásának köszönhetően.

Először látható például a nyári nap ragyogását tükröző, Gyermekek a réten (1904) című, impozáns méretű olajfestmény, amelyről eddig az életmű kutatóinak sem volt tudomásuk. A festő korai, nagybányai korszakának egyik főműve külföldi magángyűjteményből került elő, meglepetésszerűen. Forgatható keretben állítottak ki három dupla fedelű, vagy, ha úgy tetszik, Janus-arcú festményt, melyek arról tanúskodnak, hogy Czóbel lelkiismeret-furdalás nélkül festett más művészek vásznainak hátoldalára. A bergeni szélmalmot ábrázoló képről például kiderült, hogy legalább annyira Huszár Vilmos-kép, mint amennyire Czóbel-mű. A tárlatra, melynek középpontjában ezúttal a festő németországi expresszionizmusa áll, érkeztek képek Ausztriából, Németországból, Franciaországból, a tengerentúlról, köztük olyan is, ami soha vagy nagyon rég nem szerepelt hazai kiállításon. Az életmű több száz darabja lappang még a nagyvilágban, reménykedhetünk tehát az állandó kiállítás következő, fordulatokban gazdag újragondolásában.

Újragondolt Czóbel 3.0
Czóbel Múzeum, Szentendre, 2019. május 4-ig
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.