Budapest nagydíjasa: Daniel Kehlmann

/ 2018.04.18., szerda 17:20 /

Nem először lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége a kortárs német nyelvű irodalom egyik legnépszerűbb élő alakja. A 43 éves Daniel Kehlmann három éve barátja, az akkori nagydíjas Jonathan Franzen meghívására jött a Millenárisra, ahol az irodalomszeretők száma és élénk érdeklődése mellett könyvei magyar kiadásának szép külleme is lenyűgözte, ő pedig készségesen és barátságosan állt a közönség és a sajtó rendelkezésére. Idén legújabb, Tyll című regénye magyar kiadásának bemutatásán túl azért tér vissza, hogy a 2004-ben kitüntetett Günter Grass óta első német íróként átvegye a Budapest Nagydíjat.

Kehlmann 1975-ben Münchenben született, tanulmányait Bécsben folytatta, egy ideig lakott Berlinben, jelenleg pedig felesége egyetemi állása miatt New Yorkban él. Első regényét filozófiai doktori értekezése helyett írta meg egy világhírű illuzionista életéről. A Beerholm-illúzió, majd esszéi és recenziói a német nyelvterületen már húszas éveiben ismertté tették, a világsikert pedig A világ fölmérése című, 2006-os kötet hozta meg neki.

A felvilágosodás két nagy német tudósa, Carl Friedrich Gauss és Alexander von Humboldt életét bemutató mű hetekig szerepelt az amerikai sikerlistákon, több mint negyven nyelvre lefordították, ez volt Kehlmann első magyarul kiadott regénye. Németországban film készült belőle, és része lett az iskolai tananyagnak is. A szerző szándéka ellenére – míg sokan a német szellem dicsőítését olvasták bele, ő éppen görbe tükröt akart tartani a német zsenikultusz elé. A regény így is a modern természettudomány születésének magával ragadó rajza, amelyben Gauss és von Humboldt szeretettel felrajzolt, de mélyen esendő figuraként jelenik meg.

A kötetben Kehlmann tanúbizonyságát adja humorának – amelyet P. G. Wodehouse mellett A Simpson családból tanult, és amelyet a legtöbb német ajkú szerző szerinte indokolatlanul elnyom magában –, valamint lendületes, olvasmányos és posztmodern sallangoktól mentes történetmesélési képességének. Ahogy a 2013-as, a családregény műfaját parodizáló F-ben, megjelennek ezek az erények Tyll című könyvében is.

Kehlmann ezúttal modern pikareszk regényt tett le az asztalra. A XVII–XVIII. században népszerű szatirikus műfaj hőse a szegény csavargó, aki ügyessége és esze segítségével boldogul. A Tyll főszereplője a németek népi hőse, Till Eulenspiegel, aki az eredeti monda szerint az 1300-as években adta csínytevéseivel a korabeli társadalom kritikáját, Kehlmann azonban mintegy háromszáz évvel későbbre, a harmincéves háború idejére helyezte történetét. Tyll keresztbe-kasul bejárja az álszent vallásháború dúlta Német-római Birodalmat, valóságos epizódok váltakoznak a fantasztikummal, de úgy, hogy az átmenetet nem is vesszük észre. Tyll borzalmas kegyetlenségek és szenvedések tanúja, de ezek leírása olyan költői, hogy a könyv a súlyos tartalom dacára végig sodró és szórakoztató marad. Tyll viszont az átélt szörnyűségek hatására a családjától elszökött naiv csavargóból szinte démoni figurává válik, akinek csínytevései gyakran éppoly kegyetlenek lesznek, mint a világ, amelyben él.

Mindeközben Kehlmann prózája is magasabb szintre lép: talán soha nem írta még le ilyen érzékletesen és empatikusan a kalandok helyszíneit és egytől egyig érdekes, elragadó szereplőit – a katonai tábor haláltól bűzlő sarát és a harcok elől menedéket nyújtó kolostort, a még középkorban élő, fanatikus boszorkányüldözőket és Tilmant, a melankolikus hóhért. Kehlmann alaposan rákészült a Tyllre – pihenésképp még egy könnyed thrillert is megírt közben –, de megérte: alighanem eddigi legsikerültebb regénye lett.

Daniel Kehlmann-nal április 19-én, csütörtök délután négy órakor pódiumbeszélgetést tartanak, ezután veszi át öt órakor a Budapest Nagydíjat. Laudációt mond: Darvasi László. Április 21-én, szombat délután két órakor Grecsó Krisztián és a szerző mutatja be a Tyll című regényt, ezután három órától az író a G7 standnál dedikál.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.