Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

/ 2018.01.19., péntek 08:00 /
Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bereményi Géza szerint „kifejezetten rongálta, de meg talán nem ölte a dalokat”, hogy Cseh Tamásról fiatal zenészeket segítő programot neveztek el. Arra a felvetésre, hogy Cseh ennek ellenére nem lett kurzusdalnok, a liberális oldal is ugyanúgy szereti, így válaszol: „Nem ugyanúgy. Mindegyik másképp szereti. A dal kollektívabb tud lenni bármelyik más műfajnál” – mindenki azt hall bele, amit akar.

„Ő bizalmatlan volt, én pedig erőszakos – emlékszik az első találkozásukra. – Tamás azért volt bizalmatlan – ezt évtizedek múlva raktam össze magamban –, mert azt hitte, besúgó vagyok, és rá akarok akaszkodni.” Arra kérdésre, hogy meglepte-e, amikor Cseh Tamás 2002-ben a vesztes Orbán Viktor mellé állt, vagy voltak ennek előjelei – vidéki, konzervatív, katolikus srác –, Bereményi így válaszol: „Persze, én ezt tudtam. De ne csak Tamás személyével azonosítsuk ezeket a dalokat. Én őt máshogy ismerem, máshonnan ismerem, nekem mást jelent.” Mint mondja, irigyelni soha nem irigyelte Cseh Tamást, amiért ő áll a színpadon, de időnként megfosztottság érzése volt.

 

 

 

 

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz január 18-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.