Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

/ 2018.01.19., péntek 08:00 /
Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bereményi Géza szerint „kifejezetten rongálta, de meg talán nem ölte a dalokat”, hogy Cseh Tamásról fiatal zenészeket segítő programot neveztek el. Arra a felvetésre, hogy Cseh ennek ellenére nem lett kurzusdalnok, a liberális oldal is ugyanúgy szereti, így válaszol: „Nem ugyanúgy. Mindegyik másképp szereti. A dal kollektívabb tud lenni bármelyik más műfajnál” – mindenki azt hall bele, amit akar.

„Ő bizalmatlan volt, én pedig erőszakos – emlékszik az első találkozásukra. – Tamás azért volt bizalmatlan – ezt évtizedek múlva raktam össze magamban –, mert azt hitte, besúgó vagyok, és rá akarok akaszkodni.” Arra kérdésre, hogy meglepte-e, amikor Cseh Tamás 2002-ben a vesztes Orbán Viktor mellé állt, vagy voltak ennek előjelei – vidéki, konzervatív, katolikus srác –, Bereményi így válaszol: „Persze, én ezt tudtam. De ne csak Tamás személyével azonosítsuk ezeket a dalokat. Én őt máshogy ismerem, máshonnan ismerem, nekem mást jelent.” Mint mondja, irigyelni soha nem irigyelte Cseh Tamást, amiért ő áll a színpadon, de időnként megfosztottság érzése volt.

 

 

 

 

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz január 18-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.