Azt is tudjuk, mit gondolsz

/ 2011.05.25., szerda 14:14 /

Több informatikai óriáscég is adatgyűjtési botrányba keveredett az utóbbi hetekben, az átlagos netező azonban önként és dalolva osztja meg életét a digitális Nagy Testvérrel. Ettől függetlenül egyre többen elégelik meg, hogy az internet a tudtunk nélkül megszűri a hozzánk eljutó információkat, és lassan személyre szabott reklámdömpinggé válik. (Részletek a 21. heti lapszámban!)

"Önként adsz információt magadról és a barátaidról, így jobban tudjuk, mit keresel. Nincs is szükség arra, hogy gépelj. Tudjuk, hol vagy. Tudjuk, merre jártál. Többé-kevésbé azt is, hogy mit gondolsz" - ecsetelte cége filozófiáját egy tavalyi interjúban Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója. Az utóbbi hetek fényében jó okkal gyaníthatjuk, hogy az óriáscég tényleg tudja, hol járunk; ha máshonnan nem, az általa készített Android operációs rendszert futtató mobiltelefonokról. Az április végén kitört helykövetési botrányok nyomán újra a magánszféra megsértésétől volt hangos a világsajtó - más kérdés, hogy a kongresszusi meghallgatásokig fajuló ügynek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Elvégre alapvetően a felhasználók érdekeit szolgálja, ha mobiljukon az adatgyűjtés révén gyorsabb a helymeghatározás a térképes alkalmazásokban, a mobilszolgáltatók pedig már régóta rögzítik - sőt a hatóságoknak is kiadják - a felhasználók tartózkodási helyéről árulkodó cellainformációkat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.