valasz.hu/kultura/kiss-tibi-ki-kell-kopni-a-fekete-dugot-129128

http://valasz.hu/kultura/kiss-tibi-ki-kell-kopni-a-fekete-dugot-129128

Asztamindenitt! Révés sándor hüjeségeket ir!

/ 2018.07.05., csütörtök 15:12 /

„A helyesírás az életidegen iskolai fikciók egyike” – írja Révész Sándor a hvg.hu-n. Az ly-tól a szabadságig című, Nádasdy Ádám-díjas publicisztika üzenete, hogy full fölöslegesen keserítjük meg gyermekeink életét a helyesírás tanításával. „Minek a szenvedés? A gyomorgörcs, a megaláztatás? Mi van akkor, ha vessző van az és előtt, amikor az írásszabályozók szerint nem kell, és nincs, amikor kell? És miért fály a sójom és a papagály?” – robbantja gyötrő kérdéseit a hipotetikus közegbe Révész.

Később hozzáteszi: „Ha a gyerekek és a tanárok életéből kihullana az a számtalan óra, tömérdek erőfeszítés, szenvedés, szorongás és unalom, amelyet az életidegen fikciók hajszolása, a felejtésnek tanítás-tanulás, a belső motiváció nélküli teljesítmény kényszere megkövetel, illetve okoz, hirtelen hatalmas tér nyílna az alapkészségek kifejlesztésére, a tartalmas gyerekkorra.”

A fenti gondolatmenet természetesen vaskos hülyeségekkel van tele. Egyrészt a „tartalmas gyerekkor” nem azon múlik, hogy hány darab munkafüzetet töltünk ki 6 és 12 éves korunk között, pláne nem azon, hogy megtanuljuk-e, hogy a fáj és a papagáj pontos j, a sólyom viszont ly.

Másodszor: ha igazat adunk Révész szavainak, a közoktatásban töltött minden percünk lehúzható a vécén. Valaha egészen pengén használtam például a Hérón-képletet – a gimnázium óta viszont egyetlen egy helyzetet sem tudok felidézni, amikor szükségem lett volna rá. Ugyanez mondható el a medicinlabda-dobásról, a rend és az osztály biológiai rendszertani megkülönböztetéséről, az osztályzatra menő 12 perces futásról, Ehnaton fáraó uralkodásának dátumairól vagy a Parasztkantáta elénekléséről. Ezek egytől egyig „szenvedést”, „gyomorgörcsöt” és „megaláztatást” okozó „iskolai fikciók”. Vagy Révész Sándor mikor futott utoljára Cooper-tesztet?! Na, ugye!

STOP vagy SOPT – nem mindegy? Nem.

STOP vagy SOPT – nem mindegy? Nem.

Amúgy nem vagyok az egyszerűsítés ellen. Nem attól lesz egészséges a gyerek, ha 14 évesen le tudja írni, hogy nyomás-térfogat diagram. A helyesírási készség javítása akkor működik jól, ha nem a különleges esetekkel való riogatásból, hanem az egyedi esetek megismertetéséből áll. Különben is, a magyar helyesírás csak felsőbb szinten bonyolult, így totálisan hamis azzal érvelni, hogy a hétköznapi használathoz szükséges szabályok sora megtanulhatatlanul hosszú.

A nyelv élő szervezet, a helyesírás viszont emberi találmány. Mint ilyen, nyilván tökéletlen, de minden pontja összefügg, egészében pedig igenis logikus dolog. Olyan, mint az illemszabály: ha betartod, okosnak tartanak, ha nem, akkor bunkónak. A döntés szabad.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.