Film a szexuális tárggyá tett nőről, ami a MeToo-mozgalom szerint rendben van

/ 2018.02.14., szerda 11:40 /

Hollywood nem akármivel, hanem az „Árnyalat-trilógia” utolsó darabjával lepte meg a nézőket a szerelem ünnepe közeledtével. A Valentin-nap előtti hétvégén mutatták be A szabadság ötven árnyalata című filmet.

Azt gondolná az ember, hogy nem éppen illő ajándék egy ilyen film a #MeToo korában, amikor a nők szexuális bántalmazása, megalázása ellen harcolnak szerte a világon. De a nézők tódultak a moziba, már az első hétvégén több mint 38 millió dollárt hozott a film az Egyesült Államokban. Az amerikai bemutatóval egy időben tizennyolc külföldi országban, köztük Magyarországon is vetítik. Az alkotók számítása bevált, amikor úgy vélték, hogy a nők szeretik az erotikus fantáziákat, titokban élvezik az alávetett szerepet a szexuális életben.

A film alapjául szolgáló könyvtrilógia, E. L. James műve (A szürke ötven árnyalata, A sötét ötven árnyalata, A szabadság ötven árnyalata) pornóregény, bilincsekkel, szadomazohista jelenetekkel. A nagy trükk az, hogy mindezt olyan hagyományos szerelmi történettel adja elő, ami az uralkodó férfi és az engedelmes nő ősi kapcsolatára épül. Seattle-ben a 21 éves naiv szűzlány, Anastasia Steele irodalomszakos egyetemista megismerkedik a 27 éves telekommunikációs mogullal, a milliomos Christian Grey-jel. Seattle szadistája alkut köt a lánnyal, aki feltétel nélkül vállalja az engedelmes nő szerepét. A fizikai és érzelmi megaláztatások sorozata után a szeretet győzedelmeskedik, Anastasia alázatával legyűri a gonoszt, megváltoztatja Christiant.

A regény sikerén felbuzdulva szinte azonnal filmre vitték a trilógiát Dakota Johnson és Jamie Dornan főszereplésével. Amit eddig csak elképzeltek az olvasók, most már láthatták is, egymás után három filmben. A nézők tódultak, de a kritika kegyetlen volt: átkozták együgyű dialógusokat, az irritáló cselekményt, az üres karaktereket. A legjobb hírnek azt tartották, hogy több epizódot nem kell belőle elszenvedni.

A harmadik rész premierje előtt a legtöbben biztosra vették, hogy a #MeToo mozgalom aktivistái is széttépik a filmet. Hiszen – elvileg – nemcsak a hatalmukkal visszaélő, zaklató férfiak ellen harcolnak, hanem, az ellen is, hogy a popkultúra szextárgyként ábrázolja a nőket. Az Árnyalat-trilógia pedig nem tesz mást, mint megalázó módon, beteges vágy tárgyaként kezeli hősnőjét.

A #MeToo azonban nem háborodott fel. Ha a nő ebbe a tárgyiasító játékba belemegy, akkor nincs probléma. Ha a férfi és a nő között írásos szerződés van szexuális kapcsolatukról, akkor Christian Grey magatartása elfogadható – állítják.

Ezek után azon sem csodálkozhatunk, hogy egy vezető feminista írónő, Sarah MacLean szerint A szabadság ötven árnyalata sokat segített abban, hogy a beleegyezés fontosságára felhívja a figyelmet.

A #MeToo napi leleplezései után már arra gondoltuk, hogy komoly morális válság mérgezi a munkahelyeket, barátságokat, szerelmeket. Az iménti nyilatkozatot látva azonban megkönnyebbülve vettük tudomásul, hogy a probléma közel sem olyan mély. Könnyen orvosolható egy „írásos nyilatkozattal”.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?