heti-valasz.hu/kultura/nem-mondhatjuk-hogy-nem-viragzik-a-kultura-magyarorszagon-128422

http://heti-valasz.hu/kultura/nem-mondhatjuk-hogy-nem-viragzik-a-kultura-magyarorszagon-128422

A rendszer propagandanövényei kiszáradtak a Tito-látogatásra

/ 2017.11.10., péntek 17:00 /

Tudták, hogy Rákosi Mátyás dolgozószobáját golyóálló üveg védte 1952-53-ban? Hogy az országgyűlés mai delegációs termében volt Sztójay Döme és Hóman Bálint népbírósági tárgyalása? Hogy a kommunisták vörös posztókkal takarták le a parlamenti ülésterem „templomszerű” díszítéseit az ötvenes években?

Sok más történettel együtt ezekről én is tegnap hallottam először, az Országházba szervezett tematikus sétán. A Ház külsős és belsős történész kutatói, Feitl Írisz, Samu-Nagy Dániel és Mitrovits Miklós a Sztálin árnyékában – A szovjet modell exportja Kelet-Közép-Európába című közelgő konferencia apropóján idézték fel a magyarországi szovjetizálás időszakának parlamenti emlékeit.

A korszak megértéséhez érdemes a séta végéről kezdeni, az ülésteremmel. A kutatók több korabeli fényképet is bemutatattak, ami bizonyítja, hogy az ötvenes években vörös posztókat használtak a túlságosan díszesnek ítélt festmények, faragványok elfedésére. A formálódó kommunista rendszerrel összeegyeztethetetlen volt a Ház „templomszerűsége”. Különben is, a törvényhozás a tökéletes eljelentéktelenedés felé tartott: 1950 és ’52 között évi 10 ülésnapot tartottak, így az azoknak teret adó épület is egyre kevésbé volt fontos. Persze reprezentatív célokra akkor is megfelelt: itt tartották például a gyászülést 1953-ban, Sztálin halálakor.

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

 

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

Sztálin-gyászülés a Parlamentben

A sétán megmutatták a sajtónak a frissen felújított úgynevezett delegációs termet is; a háború után itt tartotta üléseit a Népbíróságok Országos Tanácsa, melynek NOT rövidítését a népnyelv „Nem Olyan Tragikus” formában dekódolta, mert ez már fellebbviteli szint volt, ami több ítéletnél enyhítést jelentett.  Persze nem mindenkinél: itt tárgyalták mások mellett Rajniss Ferenc, a Szálasi-kormány vallás- és közoktatásügyi miniszterének ügyét (kivégezték), Sztójay Döme miniszterelnök ügyét (kivégezték) és Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter ügyét (életfogytiglant kapott). A terem ma is látható, értékes fa berendezéseit a negyvenes évek végén elbontották, az eredeti állapotot csak a közelmúltban állították helyre. Kicsi, jellemző momentum viharos XX. századunkra, hogy a szépen faragott bútorokat az Országház különböző raktárai mélyéről kellett előszedni.

A felújított delegációs terem

A felújított delegációs terem

A felújított delegációs terem

A felújított delegációs terem

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Az Országház delegációs terme a népbírósági perek időszakában

Érdekes helyiség továbbá a Törvényalkotási bizottság mai terme, ami 1952-53-ban Rákosi Mátyás miniszterelnöki dolgozószobája volt. Ebben az évben Rákosi golyóálló üvegeket tettetett az ablakokba. Ez se előtte, se utána máskor nem fordult itt elő.

Beszédes történet fűződik a mai Nagy Imre-teremhez is, ami 1946-tól kormányülések, minisztertanácsi ülések színtere volt. A Nagy Imre-terem volt az 1947-es Tito-látogatás kulcsfontosságú reprezentatív helyisége is. A méltó fogadtatás érdekében a magyar politikai vezetés délszaki növényeket hozatott a terembe az előkészítés során. Csak egy volt a bökkenő: a növények elszáradtak, mire a nagy jugoszláv államfő Budapestre érkezett. Ugyanis senki sem gondozta őket. Jegyzőkönyvek szerint a kertészek azzal védekeztek, hogy ők öntöztek volna, csak sosem engedték be őket a többszörös rendőrkordonon.

A Nagy Imre-terem

A Nagy Imre-terem

Ha ön többre kíváncsi a magyarországi szovjetizálás hatásaiból, ajánljuk ezt a november végi konferenciát!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.