valasz.hu/kultura/nemreg-meg-a-liberalisok-kedvence-volt-a-fidesz-kulturharcosa-129127

http://valasz.hu/kultura/nemreg-meg-a-liberalisok-kedvence-volt-a-fidesz-kulturharcosa-129127

A Nemzeti nagy dobása: Csíksomlyóra készül a Csíksomlyói passió

/ 2018.05.17., csütörtök 17:30 /
A Nemzeti nagy dobása: Csíksomlyóra készül a Csíksomlyói passió

Berettyán Nándor és Sándor a Nemzeti Színház ifjú tehetségeiként mélyebb vízben tanultak meg úszni, mint legtöbb pályatársuk. Hívőként alakítanak Jézust és tanítványt Pesten – és augusztus 18-án a csíksomlyói nyeregben. De hogy jön ide a Metallica? Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Fiatalok, tehetségesek, hitüket fesztelenül, de nem szemérmetlenül vallják meg – ritkán mondható el mindez testvérekről. Hát még ha színművészek, akik ráadásul egy színházban is játszanak. A Berettyán fivérek először adnak páros interjút, amióta a budapesti Nemzeti Színházba kerültek. Sok fontos szerep várhat még rájuk – Sándor Ádám lesz a jövő évad Az ember tragédiája-bemutatójában, Nándor pedig az egyik Lucifert alakítja majd Vidnyánszky Attila rendezésében –, de már eddig is emlékezetes előadásokban szerepeltek. Nándor Bornemissza Gergely, Sándor Mekcsey István szerepében tűnik fel a teátrum Egri csillagok előadásában, és ők a Csíksomlyói passió című nagyszabású passiójáték meghatározó szereplői is.

Amikor a páros interjúban arról faggatjuk őket, mit jelent számukra Jézust és tanítványt alakítani, szokatlan nyíltsággal vallanak hitükről. Minderre különös fényt vetnek Sándor szavai: „Nagyon örültem, amikor bekerültem az előadásba, ráadásul titokban mindig is arra vágytam, hogy egyszer a csíksomlyói nyeregben, a ferences iskoladrámára épülő előadásunk szülőföldjén is eljátszhassuk a passiót. Boldog vagyok, és izgalommal tölt el, hogy augusztus 18-án hazatalál Vidnyánszky Attilarendezése.”

 

 

 

A Berettyán testvérekkel készült páros interjúnkat pünkösd alkalmából a magyarpolányi és a budaörsi passiók szervezőinek megszólaltatásával tesszük teljessé. Összeállításunkat elolvashatja a május 17-i Heti Válaszban, amelyet elektronikus formában megvásárolhat a Digitalstandon is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.