A nagy történet

/ 2018.06.06., szerda 11:41 /

Krusovszky Dénes harminchat éves korára maga mögött tudhat több verses- és egy novelláskötetet, egy esszégyűjteményt, műfordításokat, sok-sok kitüntetést, három ösztöndíjat.

Társai szerint kiváló irodalomszervező. Mára a méltán elitklubnak számító Magvető Kiadó ünnepelt szerzője. A kiadó könyvheti estjének címe az ő új, közel ötszáz oldalas regényéé: „Akik már nem leszünk sosem”. Jambikus lejtés ide, jambikus lejtés oda, erre az erős közhelyre csak jobb híján épít egy rangos kiadó. De vélhetően nem a cím, hanem a szerző személyének népszerűsítése volt a cél. Esterházy Péter utódját keresi a kiadó, s bizony nincs könnyű helyzetben. Krusovszky tehetséges költő és író, ám közel sem olyan eredeti, mint a harminchat éves Esterházy volt. Persze ne legyünk igazságtalanok: a posztmodern fordulat végrehajtása könnyebb volt a múlt század nyolcvanas éveiben, mint manapság a posztmodern meghaladása. Egyvalamiben azonban már most emlékeztet a fiatal író a Mesterre: kiválóan menedzseli magát. Az Akik már nem leszünk sosem végén ő maga mondja: „A regény írása idején a következő alkotóházakban és művészeti intézményekben tölthettem hosszabb-rövidebb időt: Hald Hovedgaard (Viborg, Dánia), Akademie Schloss Solitude (Stuttgart, Németország), Zvona i nari (Ližnjan, Horvátország), Akademie der Künste (Berlin, Németország).”

Mint várható volt, Jonathan Franzen nagyregényei (Javítások, Szabadság) a világ számos pontján mintául szolgálnak arra, hogyan lehet visszaszerezni az igényes olvasót, akinek elege lett az öncélú nyelvi játékokból, a történetek és formátumos figurák mellőzéséből. Franzentől sok mindent lehet tanulni, elsősorban szerkesztést, a látszólag önálló nagy fejezetek bravúros összekapcsolását (Krusovszky ebben tehetséges tanítvány), a sallangmentes stílust, az élő beszéd és a narráció természetes egymáshoz illesztését (K. D. ebben is kiváló). Franzen, bár a kor ott lüktet minden könyvében, kerüli a napi politikát. Tévutakra visz, mondta a budapesti könyvfesztiválon. Nem ítélkezni akar hősei felett, hanem megérteni őket. Ezt a kivételes empátiát sajnos nem lehet megtanulni.

Krusovszky nagyregénye 1999 és 2017 között játszódik. Főszereplője egy hajdúsági kisvárosból elszármazott, Budapesten élő, divatos online-újságíró, akit éppen elhagy a társa, s ezért többnapos kirándulást tervez szülőföldjére. Főnöke azzal a feltétellel engedi el, hogy megír egy jó vidéki sztorit. Bele is botlik a történetbe – az időközben felszámolt, súlyos tüdőbetegeket, idegroncsokat kezelő intézet egyik ápolója magnóra veszi kedvenc betege vallomását arról, hogyan változott pogrommá falujában az 1956-os tüntetés (Závada Pál tollára illő esemény). Az újságírónak egy nagy éjszakai mulatás után az épület pincéjében kezébe kerül a magnószalag, s arra is fény derül, mi történt az ápolttal és ápolóval, de a nagy történetet nem írja meg, új barátnőjével, a CEU-n végzett kutatóval elhagyják az országot.

Amikor Krusovszkyban nem fortyog az ellenzéki indulat, nagyszerű, már-már szívszorító jeleneteket ír, érdekes figurákat teremt, de sok a csupán publicisztikai közhelyekkel jellemezhető regényalak. Kár. Závada Pál utódját már megtalálta a kiadó, Esterházy Péterét még keresnie kell.

KRUSOVSZKY DÉNES: Akik már nem leszünk sosem
Magvető, 2018, 3999 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.