valasz.hu/kultura/kiss-tibi-ki-kell-kopni-a-fekete-dugot-129128

http://valasz.hu/kultura/kiss-tibi-ki-kell-kopni-a-fekete-dugot-129128

A mexikói festőzseni, aki magyar szeretőt tartott – Frida Kahlo Budapesten

/ 2018.07.06., péntek 09:20 /

Frida Kahlo remekműveiből nyit tárlatot szombaton a Magyar Nemzeti Galéria. A kiállítás régi adósságot törleszt, hiszen a műkedvelő közönség már nagyon régóta várja a mexikói festőművész magyarországi bemutatkozását. A gyűjteményt július 7. és november 4. között tekinthetik meg az érdeklődők.

A meglehetősen mozgalmas életet élt Frida Kahlo idén július 6-án ünnepelné 111-ik születésnapját. A „mexikói reneszánsznak” is nevezett 1920-as évek időszakában, amikor az ország művészete virágzásnak indult, és a belső forradalmak heves küzdelmei is csillapodni kezdtek, a fiatal Frida Kahlo csatlakozott a nemzeti újjászületés programját zászlajára tűző Escuela Preparatoria Nacional mozgalomhoz. Mint az egalitárius tanok elkötelezett híve, 1928-ban belépett a Fiatal Kommunisták Szövetségébe, s ugyanebben az évben ismerte meg személyesen a nála több mint húsz esztendővel idősebb Diego Riverát, későbbi – szintén festőművész – férjét is, aki ekkor már országos hírnévnek örvendett. A házaspár politikai okokból 1930–33 között az Egyesült Államokban élt, de távollétükben is kitartottak kommunista nézeteik mellett; olyannyira, hogy 1937-ben – immár ismét Mexikóban – saját otthonukat ajánlották fel ideiglenes szállásként a bérgyilkosok elől menekülő Lev Trockijnak.

Önarckép majmocskával, 1945 (részlet)

Önarckép majmocskával, 1945 (részlet)

Bár Frida elsősorban magának festett, műveit még életében kiállították a világ több pontján, például New Yorkban és Párizsban. Gyűjtői között ott volt a híres amerikai színész, Edward G. Robinson is. Frida Kahlo 1954-ben, 47 esztendős korában hunyt el tüdőgyulladásban.

A művésznő életét öt szekcióban mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria tárlata, külön rész foglalkozik azonban a személyét övező, és a halála után kibontakozó rajongással, illetve műveinek a magyar kortárs festészetre gyakorolt hatásával is. A kiállítás keretében megtekinthető az a levél is, amelyet Frida Kahlo magyarul írt egyik szeretőjének, a szegedi születésű Muray Miklósnak.

Muray Miklós és Frida Kahlo 1938-ban

Muray Miklós és Frida Kahlo 1938-ban

A budapesti kiállítás a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo Frida Kahlo-gyűjteményére támaszkodik, amely a legátfogóbbnak tekinthető a világon. Sok személyes vonatkozású információ derül ki a látogatónak Fridáról. Például: miért nem mosolyog a képeken? Miért csalta meg férjét Trockijjal? Miért nem lehetett soha gyereke? Mindezen kérdések megválaszolásához nem elegendő, s nem is érdemes pusztán az életét bemutató Frida c. filmet megnézni, bár kétségtelen, hogy a Salma Hayek főszereplésével készült alkotás kitűnő alapot ad a 20. század egyik legmeghatározóbb női művésze személyiségének megismeréséhez.

A kiállításról további információk találhatók a Magyar Nemzeti Galéria honlapján.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.