A Magyar Időkben kirobbant vitáról

/ 2018.06.10., vasárnap 14:00 /
A Magyar Időkben kirobbant vitáról

A konzervatív oldalt is bírálva beszél az irodalmi életben meglévő világnézeti aránytalanságokról Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és Száraz Miklós György író is. A Magyar Időkben kirobbant vitáról nyilatkoztak a Heti Válasznak.

„Nem nevezném ezt kultúrharcnak, inkább csak vitának, amely időnként újraéled – mondja Szentmártoni János. – Annak vagyok a híve, hogy nem valaminek az ellenében kell megfogalmazni magunkat, hanem valamiért. Dolgozzunk mi is. Az egyéni lobbi mindenkinek szíve joga, a régi irodalmi kapcsolatrendszerek is működnek. Viszont ki kell építenünk a saját stratégiát, hogy olyan alkotókat is bemutathassunk a hazai és a külföldi közönségnek, akik eddig valami miatt nem rúghattak labdába. Nagy lemaradást kell behoznunk, mert sokáig csak siránkoztunk.”

„A külföldi megjelenés, a fordítás tényleg le van tenyerelve – mondja Száraz Miklós György. –Amíg azoknál volt a lóvé, akiket balliberálisoknak neveznek, addig értettem. De most jó ideje az úgynevezett konzervatívoknál a hatalom. Na, de ki fogja felismerni a jó művet, majd megtalálni azt a német, angol, spanyol kiadót, amelyik a saját piacán jó, vagyis nemcsak kiad, hanem remekül terjeszt is? Azok, akik állami segítség nélkül itthon sem tudnak megállni? Akik a magyar terjesztőknél sem képesek elhelyezni ötszáz példányt?”

 

 

 

 

A teljes interjúkat elolvashatja a Heti Válasz június 7-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.