A lélekmentő ember – Kallós Zoltán emlékére

/ 2018.02.14., szerda 15:53 /

Fotó: MTI/Biró István

Kallós Zoltán válaszúti néprajzkutató szerdán, életének 92. évében visszaadta lelkét az Úristennek.

Az 1926-ban Válaszúton született néprajzkutató élete java részét vegyes nemzetiségű közösségekben töltötte, anyanyelvi szinten megtanult románul és cigányul is. Tanítóképzőbe járt, majd a kolozsvári zeneművészeti főiskolára, ahonnan eltávolították, mert édesapja kuláklistára került. De már nem tudták eltántorítani attól, hogy életét a hagyományok ápolásának szentelje. Tánctábort, népművészeti központot működtetett.

Élő néprajzi lexikonként rótta a Mezőség és a csángó világ falvait összekötő poros utakat, megnézett abroszt és cserépedényt, meghallgatott és rögzített siratót és katonabúcsúztatót.

Múltja, jelene, küldetése, szenvedélye volt a kallódó mezőségi magyarság.

Kallós Zoltán a Heti Válasznak is többször adott interjút. Az utolsót 2016 márciusában. Akkor így írta körül Válaszút célját: „Egy történettel szemléltetném küldetésünk fontosságát: Ionut, aki egy vegyes etnikumú esztényi család legkisebb, református tagjaként érkezett hozzánk, egy idő múlva azzal hozta be a lánytestvérét, hogy ő Larisa, de csak románul beszél. Mert nálunk mindenki román, csak én vagyok magyar, tette hozzá a fiú, aki a magyar nyelvvel Válaszúton találkozott. Úgy érzem, lelkeket mentünk. Balla Ferenc unokaöcsém, az alapítvány ügyvezetője szokta mondani: ez itt Noé bárkája öt hektáron, autonóm terület. Vagy megtaláljuk egyszer az Ararátot, ahol kiszállhatunk, vagy nem, de mi evezünk.”

Lélekmentő ember volt.

Nyugodjon békében!

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?