heti-valasz.hu/kultura/kukkantsunk-be-a-muveszek-otthonaiba-120143

http://heti-valasz.hu/kultura/kukkantsunk-be-a-muveszek-otthonaiba-120143

A legerősebb film a szocialista forradalom ellen – The Dark Knight Rises

/ 2017.11.08., szerda 09:05 /
A legerősebb film a szocialista forradalom ellen – The Dark Knight Rises

Ha ön a kortárs populáris kultúra egyetlen termékével kívánja elmagyarázni Z generációs gyerekének/szomszédjának, miért ócska dolog a kommunizmus, akkor a 2012-es Batman-mozi legyen az. Filmajánló a nagy okt. szoc. forr. 100. évfordulójának másnapján.

A Sötét Lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises) azonnali konzervatív klasszikus – írta Jerry Bowyer, a Forbes magazin szerzője a film bemutatója után nem sokkal. Bowyer szerint a Batman-sorozat harmadik filmje direkt hadüzenet a francia forradalom politikai örököseinek, beleértve az Occupy Wall Street-mozgalmat és még talán Barack Obamát is. A „forradalomvágyó” filmek (Harcosok Klubja, V mint vérbosszú) tökéletes antitézise.

„A Sötét Lovag: Felemelkedés Christopher Nolan PG-13-as (utalás a korhatár-besorolásra – a szerk.) Batman-filmjeinek legkonzervatívabb és leginkább jobboldali darabja” – panaszkodik a szoft kommer World Socialist Web Site öt évvel ezelőtti cikke. A WSWS szerint a film összemossa a munkásosztályt az erőszakos gengszterekkel, a terrorizmust a forradalommal.

„A film bemutatja Batman konzervatív lelkét. […] A köpenyes igazságosztóból köpenyes konzervatív lesz” – írta a Telegraph. Ez a cikk mondjuk közepesen izgalmas, de legalább szerepel benne a „plutokraták” kifejezés.

Van ezeken túl is internetszerte még vagy száz cikk arról, hogy a Christopher Nolan-korszak Batman-filmjei (2005—2012) erősen politikusak, a tetőpont pedig valóban a harmadik rész, ami egyes részleteiben felfogható franciaforradalom- vagy oroszforradalom-parafrázisként. Továbbá az említett identitásképző események kritikájaként.

Itt és most nem arról van szó, hogy Nolan munkái filmként milyenek (ha ez bármennyire is érdekes, akkor szerintem a 2008-as második rész a maga nemében mesteri, de többi is kiemelkedik a hollywoodi szuperkommersz-mezőnyből), csak arról, hogy milyen politikai utalásrendszereket hordoznak. Mert hordoznak, az kétségtelen.

A harmadik film, A Sötét Lovag: Felemelkedés története szerint egy baromi erővel és a szükségesnél két számmal szorosabb maszkkal rendelkező zsoldos (Bane – az álarc mögött: Tom Hardy ) az úgynevezett Árnyak ligájának nevében átveszi az irányítást a fiktív amerikai metropolisz, Gotham felett. A várost szabályosan túszul ejtik, elzárják a külvilágtól, majd új társadalmi rendet vezetnek be, ahol a börtönből kiengedett fegyencek a rendfenntartók, a „burzsoá” elemeket pedig kirakják a házaikból, lakásaikból, és statáriális eljárás során közösítik ki (vagy ölik meg) őket.

Bane valamiféle Robespierre-klónként vagy combosabb népbiztosként áll, szónokol a felszabadító forradalom élén. Az alábbi szöveg minden szavát maga Lenin vagy Lev Trockij is megirigyelné:

Magyarul ez hangzik el:

Elvesszük Gotham városát a korruptaktól. A gazdagoktól. Akik nemzedékek során áltattak titeket hazug mesékkel a nagy lehetőségekről! Visszaadjuk nektek ezt a várost – az embereknek. Senki nem szól bele: tegyetek, ami tetszik! De kezdjétek azzal, hogy kiszabadítjátok az elnyomottakat! Önkéntes harcosokat várunk. Hadsereget állítunk fel. A hatalom bitorlóit kirángatjuk dekadens fészkeikből! És kitaszítjuk őket a hideg világba, ahol mi mindig is éltünk. Törvényt ülünk felettük. Élvezzük, amit visszakapunk! Vért ontunk!

Ez a kulcsjelenet maga a proletárforradalom. Nolan filmjében az abszolút gonosz ez a bolsevik-jakobinus banda.

Van még egy jelenet, pontosabban egy rövid párbeszéd, ami a kollektivista tulajdonkezelés lényege, mindössze néhány másodpercben. A mestertolvaj Selina Kyle (Anne Hathaway) és tanítványa, Jen (Juno Temple) beszélgetnek a város elfoglalása után, egy frissen birtokba vett lakásban. A proletárforradalomból kiábrándult Kyle elkeseredetten nézi a pusztítás nyomait:

Jen: Mi a baj?
Kyle: Ez valakinek az otthona volt.
Jen: És most már mindenki otthona.

Selina Kyle (Anne Hathaway)

Selina Kyle (Anne Hathaway)

A Lenin- és Robespierre-utánzatokkal szemben megjelenő Bruce Wayne/Batman viszont maga a természetes elit: régi, még a polgárháború idején meggazdagodott család leszármazottja, akinek az éjszakai önbíráskodó énje is szigorú szabályok szerint működik (például soha sem gyilkol); célja példákat és az abszolút jóról szóló „legendákat” adni a városának. A Batman-világ csúcsgonoszai anarchisták (Joker), forradalmi igazságosztók (Bane) vagy a világot az igazságtalanságok és a bűn miatt elpusztítani kívánó szélsőséges utópisták (Ra's al Ghul).

Létezik egy elemzés, ami szerint Nolanéket Charles Dickens Két ​város regénye című műve inspirálta a forgatókönyv megírásakor. Van benne valami: a Két városban Dickens határozottan sugallja, hogy a francia forradalmárok a terrort és az erőszakot teátrálisan adták elő a párizsi „közönség”, vagyis a tömegek előtt.

A Sötét Lovag: Felemelkedés tehát a valaha készült egyik legerősebb film a szocialista forradalom ellen. Nyilván hozzá kell tenni, hogy a hollywoodi megamozik világából. Ez nem az Andrzej Wajda-szintű tanítás, ettől még nem szabad lesajnálni.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.