valasz.hu/kultura/mi-az-tavaly-meg-a-feher-felsobbrenduseg-melegagya-volt-iden-a-sokszinuseg-kis-bastyaja-lesz-122418

http://valasz.hu/kultura/mi-az-tavaly-meg-a-feher-felsobbrenduseg-melegagya-volt-iden-a-sokszinuseg-kis-bastyaja-lesz-122418

A legerősebb film a szocialista forradalom ellen – The Dark Knight Rises

/ 2017.11.08., szerda 09:05 /
A legerősebb film a szocialista forradalom ellen – The Dark Knight Rises

Ha ön a kortárs populáris kultúra egyetlen termékével kívánja elmagyarázni Z generációs gyerekének/szomszédjának, miért ócska dolog a kommunizmus, akkor a 2012-es Batman-mozi legyen az. Filmajánló a nagy okt. szoc. forr. 100. évfordulójának másnapján.

A Sötét Lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises) azonnali konzervatív klasszikus – írta Jerry Bowyer, a Forbes magazin szerzője a film bemutatója után nem sokkal. Bowyer szerint a Batman-sorozat harmadik filmje direkt hadüzenet a francia forradalom politikai örököseinek, beleértve az Occupy Wall Street-mozgalmat és még talán Barack Obamát is. A „forradalomvágyó” filmek (Harcosok Klubja, V mint vérbosszú) tökéletes antitézise.

„A Sötét Lovag: Felemelkedés Christopher Nolan PG-13-as (utalás a korhatár-besorolásra – a szerk.) Batman-filmjeinek legkonzervatívabb és leginkább jobboldali darabja” – panaszkodik a szoft kommer World Socialist Web Site öt évvel ezelőtti cikke. A WSWS szerint a film összemossa a munkásosztályt az erőszakos gengszterekkel, a terrorizmust a forradalommal.

„A film bemutatja Batman konzervatív lelkét. […] A köpenyes igazságosztóból köpenyes konzervatív lesz” – írta a Telegraph. Ez a cikk mondjuk közepesen izgalmas, de legalább szerepel benne a „plutokraták” kifejezés.

Van ezeken túl is internetszerte még vagy száz cikk arról, hogy a Christopher Nolan-korszak Batman-filmjei (2005—2012) erősen politikusak, a tetőpont pedig valóban a harmadik rész, ami egyes részleteiben felfogható franciaforradalom- vagy oroszforradalom-parafrázisként. Továbbá az említett identitásképző események kritikájaként.

Itt és most nem arról van szó, hogy Nolan munkái filmként milyenek (ha ez bármennyire is érdekes, akkor szerintem a 2008-as második rész a maga nemében mesteri, de többi is kiemelkedik a hollywoodi szuperkommersz-mezőnyből), csak arról, hogy milyen politikai utalásrendszereket hordoznak. Mert hordoznak, az kétségtelen.

A harmadik film, A Sötét Lovag: Felemelkedés története szerint egy baromi erővel és a szükségesnél két számmal szorosabb maszkkal rendelkező zsoldos (Bane – az álarc mögött: Tom Hardy ) az úgynevezett Árnyak ligájának nevében átveszi az irányítást a fiktív amerikai metropolisz, Gotham felett. A várost szabályosan túszul ejtik, elzárják a külvilágtól, majd új társadalmi rendet vezetnek be, ahol a börtönből kiengedett fegyencek a rendfenntartók, a „burzsoá” elemeket pedig kirakják a házaikból, lakásaikból, és statáriális eljárás során közösítik ki (vagy ölik meg) őket.

Bane valamiféle Robespierre-klónként vagy combosabb népbiztosként áll, szónokol a felszabadító forradalom élén. Az alábbi szöveg minden szavát maga Lenin vagy Lev Trockij is megirigyelné:

Magyarul ez hangzik el:

Elvesszük Gotham városát a korruptaktól. A gazdagoktól. Akik nemzedékek során áltattak titeket hazug mesékkel a nagy lehetőségekről! Visszaadjuk nektek ezt a várost – az embereknek. Senki nem szól bele: tegyetek, ami tetszik! De kezdjétek azzal, hogy kiszabadítjátok az elnyomottakat! Önkéntes harcosokat várunk. Hadsereget állítunk fel. A hatalom bitorlóit kirángatjuk dekadens fészkeikből! És kitaszítjuk őket a hideg világba, ahol mi mindig is éltünk. Törvényt ülünk felettük. Élvezzük, amit visszakapunk! Vért ontunk!

Ez a kulcsjelenet maga a proletárforradalom. Nolan filmjében az abszolút gonosz ez a bolsevik-jakobinus banda.

Van még egy jelenet, pontosabban egy rövid párbeszéd, ami a kollektivista tulajdonkezelés lényege, mindössze néhány másodpercben. A mestertolvaj Selina Kyle (Anne Hathaway) és tanítványa, Jen (Juno Temple) beszélgetnek a város elfoglalása után, egy frissen birtokba vett lakásban. A proletárforradalomból kiábrándult Kyle elkeseredetten nézi a pusztítás nyomait:

Jen: Mi a baj?
Kyle: Ez valakinek az otthona volt.
Jen: És most már mindenki otthona.

Selina Kyle (Anne Hathaway)

Selina Kyle (Anne Hathaway)

A Lenin- és Robespierre-utánzatokkal szemben megjelenő Bruce Wayne/Batman viszont maga a természetes elit: régi, még a polgárháború idején meggazdagodott család leszármazottja, akinek az éjszakai önbíráskodó énje is szigorú szabályok szerint működik (például soha sem gyilkol); célja példákat és az abszolút jóról szóló „legendákat” adni a városának. A Batman-világ csúcsgonoszai anarchisták (Joker), forradalmi igazságosztók (Bane) vagy a világot az igazságtalanságok és a bűn miatt elpusztítani kívánó szélsőséges utópisták (Ra's al Ghul).

Létezik egy elemzés, ami szerint Nolanéket Charles Dickens Két ​város regénye című műve inspirálta a forgatókönyv megírásakor. Van benne valami: a Két városban Dickens határozottan sugallja, hogy a francia forradalmárok a terrort és az erőszakot teátrálisan adták elő a párizsi „közönség”, vagyis a tömegek előtt.

A Sötét Lovag: Felemelkedés tehát a valaha készült egyik legerősebb film a szocialista forradalom ellen. Nyilván hozzá kell tenni, hogy a hollywoodi megamozik világából. Ez nem az Andrzej Wajda-szintű tanítás, ettől még nem szabad lesajnálni.

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.