heti-valasz.hu/kultura/a-kommunistak-miatt-lett-biokemikus-az-mri-vizsgalat-magyar-atyja-127551

http://heti-valasz.hu/kultura/a-kommunistak-miatt-lett-biokemikus-az-mri-vizsgalat-magyar-atyja-127551

A kommunisták miatt lett biokémikus az MRI-vizsgálat magyar atyja

/ 2018.02.22., csütörtök 13:02 /
A kommunisták miatt lett biokémikus az MRI-vizsgálat magyar atyja

Szovjet tankok elől menekült a Lánchídon, három hét alatt tanult meg angolul, most Corvin-láncot kapott. Sir George Raddát arról is kérdeztük, mit tanulhatnánk a szingapúri tudományos sikersztoriból. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

„Szerettem olvasni, diákkoromban egy verselemző cikkemet egy országos folyóirat le is közölte. Viszont nem akartam olyasmit tanulni, amire rányomhatja bélyegét a politika, márpedig irodalom szakon kizárólagosnak kellett elfogadni a marxista megközelítést” – idézi fel a Heti Válasznak adott interjúban Sir George Radda magyar-brit kémikus, miután a múlt héten Corvin-lánccal tüntette ki Áder János köztársasági elnök.

A 81 éves tudós közrejátszott a mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI) kifejlesztésében, és tanította Alister McGrath brit teológust, aki csattanós válaszokat írt az ateista Richard Dawkins valláskritikus könyveire. „Dawkins jó tudós, és meggyőző tud lenni, de a nézeteit szélsőségesnek tartom. Sok pénzt keresett a botránykönyveivel, de tevékenysége az én szememben antiszociális. (…) Nem kell hívőnek lenni, hogy az ember meglássa: nem véletlen, hogy a felsőbb rendbe vetett hit az összes emberi civilizációt áthatja. Az olvasók helyében inkább McGrath könyveiben bíznék” – mondja Radda.

De Hogy került a szingapúri orvoskutatási tanács élére?

Miért nem fogadták eleinte az észrevételeit a magyar kollégák?

Hogyan lett angoltudás nélküli oxfordi kémiahallgató?

 

 

 

 

A teljes nagyinterjú a februári 22-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.