A kommunisták miatt lett biokémikus az MRI-vizsgálat magyar atyja

/ 2018.02.22., csütörtök 13:02 /
A kommunisták miatt lett biokémikus az MRI-vizsgálat magyar atyja

Szovjet tankok elől menekült a Lánchídon, három hét alatt tanult meg angolul, most Corvin-láncot kapott. Sir George Raddát arról is kérdeztük, mit tanulhatnánk a szingapúri tudományos sikersztoriból. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

„Szerettem olvasni, diákkoromban egy verselemző cikkemet egy országos folyóirat le is közölte. Viszont nem akartam olyasmit tanulni, amire rányomhatja bélyegét a politika, márpedig irodalom szakon kizárólagosnak kellett elfogadni a marxista megközelítést” – idézi fel a Heti Válasznak adott interjúban Sir George Radda magyar-brit kémikus, miután a múlt héten Corvin-lánccal tüntette ki Áder János köztársasági elnök.

A 81 éves tudós közrejátszott a mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI) kifejlesztésében, és tanította Alister McGrath brit teológust, aki csattanós válaszokat írt az ateista Richard Dawkins valláskritikus könyveire. „Dawkins jó tudós, és meggyőző tud lenni, de a nézeteit szélsőségesnek tartom. Sok pénzt keresett a botránykönyveivel, de tevékenysége az én szememben antiszociális. (…) Nem kell hívőnek lenni, hogy az ember meglássa: nem véletlen, hogy a felsőbb rendbe vetett hit az összes emberi civilizációt áthatja. Az olvasók helyében inkább McGrath könyveiben bíznék” – mondja Radda.

De Hogy került a szingapúri orvoskutatási tanács élére?

Miért nem fogadták eleinte az észrevételeit a magyar kollégák?

Hogyan lett angoltudás nélküli oxfordi kémiahallgató?

 

 

 

 

A teljes nagyinterjú a februári 22-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.