Kult-túra

Heti ajánló – 2018.05.31.

/ 2018.05.30., szerda 16:19 /

Kajakregény

O. Á.

Mi történik, ha rengeteg pénz áramlik egy korábban sokáig amatőrök által űzött sportágba? A krimiszerűen izgalmas regény a kajak-kenu közelmúltjába vezeti az olvasót. A főszereplő óriási tehetség, biztos éremesélyes az olimpián, de kigolyózzák a válogatottból, ugyanis nem tartozik a brancshoz, nem használ teljesítményfokozókat. Novák Miklós sok-sok titkot felfedő „sportregényét” nem a kajak-kenu ellen, hanem annak védelmében írta meg.

Novák Miklós: Lapáton
Sophia Nostra Kiadó, 2018. Ára: 2900 Ft
**** és fél


Három grácia

S. N.

Orbán Johanna, Paár Julianna, Tímár Sára – három kiváló énekesnő alkotja a Dalinda a cappella együttest. Lemezükön – amelyen körbejárják és új megvilágításba helyezik a női élet szakaszait – az egyszólamú autentikus népdalok mellett megjelenik a többszólamúság és a modernebb hangzás is. Számaikat a Kárpát-medence népdalkincséből állították össze, a dalokhoz írt szövegrészletek magyar népmesék alapján születtek.

Dalinda
Fonó, 2018. Ára: 2500 Ft
*****


Az ifjú csempész kalandjai

Laky Zoltán

Ha van lehetetlen feladat, ez az: leforgatni a mozitörténet legnépszerűbb sármos zsiványának fiatalkori történetét, értelemszerűen a karaktert halhatatlanná tevő színészlegenda, Harrison Ford nélkül. Ráadásul a Csillagok háborúja világában, ahol képtelenség megfelelni a rajongók elvárásainak. Ha nem ugyanazt a Han Solót látjuk a vásznon, aki 1977-es antréjában „először lőtt” (ez, ugye, nem a jófiúk szokása), a rajongók egy része telesírja az internetet, hogy tönkretették gyerekkori kedvencét. Ha ugyanazt látjuk, akkor a karakterfejlődés hiánya miatt a tábor másik fele nyafog. A Solo veszi az akadályt. Néhány perc elteltével simán elhisszük a jól játszó Alden Ehrenreichnak, hogy ő az ifjú Han Solo – de pont annyival romantikusabb és kevésbé cinikus, mint amennyire kevesebb élettapasztalata indokolja.

Meglepetés persze nincs, mechanikusan megkapjuk a régi utalások alapján várható sztorikat (találkozás Csubakkával, az Ezeréves Sólyom elnyerése kártyán Landótól és így tovább). A film alig gazdagítja a Star Wars-mítoszt. De baj ez? Ma már az sem kis kunszt Hollywoodtól, ha le tud tenni egy korrekt műfaji filmet az asztalra. A Solo nem maradandó mű, de élvezhető, könnyed űrwestern vonatrablással, árulásokkal és szerelmi szállal (amire már nagy szükség volt az utóbbi évek aszexuális Star Wars-mozijai után). Ráadásul Az utolsó Jedi feminista prédikálásával szemben píszí üzenetet sem nyom le a torkunkon, sőt, a társai felszabadításáért küzdő droid komikus beszólásaival még reflektál is a kényszeres társadalomjobbításra.

Solo: Egy Star Wars-történet – Amerikai űrwestern, 135 perc
Rendezte: Ron Howard
Főbb szereplők: Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Woody Harrelson
*** és fél


Ősi dallamok

S. N.

Először lép föl Magyarországon a Cappella Romana. A világhírű amerikai együttes, az ősi bizánci zene egyik legavatottabb előadója a Szent Efrém Férfikar meghívására érkezik hazánkba. A nyolc énekes – az Orientale lumen (Kelet világossága) sorozat keretében – az ortodox pünkösd ünnepköréből válogat műveket, és Pest legősibb templomát Árpád-kori bizánci zenékkel tölti be, amelyekre a Szent Efrém Férfikar a Kárpát-medence dallamaival válaszol majd. A Cappella Romana június 3-án Debrecenben önálló hangversenyt is ad.

Cappella Romana- és Szent Efrém-koncert
Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplom, június 2.


Meghökkentő mesék

László Dóra

A bejáratnál álló háromméteres purhab medve csak azért nem készteti menekülésre a látogatót, mert begipszelt, felkötött mancsával inkább szánalmat kelt. A KOGART kilencedik itt megrendezett kiállítása az alapítvány kortárs művészeti gyűjteményéből válogat az identitás és a környezet laza rendezőelve alapján az elmúlt több mint fél évszázadot reprezentáló alkotók munkáiból. A bemutatott művek közül nem egy reagál meghökkentő, zavarba ejtő módon a jelen vagy a közelmúlt kérdésfelvetéseire, így megdolgoztatja a befogadót.

Az első szinten a személyes identitás áll a középpontban, a test és a legszűkebb környezet. Verebics Katalin Nem szeplőtelen című festménye például figyelemre méltó érzékenységgel teszi mérlegre szépségideálunkat. A második szinten a természeti táj és annak absztrakciója adta a válogatás alapját: Németh Marcell fémből munkált indusztriális tájképpel van jelen, míg Olajos György, mondhatni, a természettel együttműködve készítette Hóesés című festményét. A művek közül kiemelkedik Fehér László és Csernus Tibor festménye.

KOGART Kortárs Gyűjtemény
Várkert Bazár, Testőrpalota, augusztus 26-ig
*****


Mindenről a csihek tehetnek

Kézdi Beáta

Shakespeare Szeget szeggel című darabjából az alaphelyzetet és pár motívumot felhasználva végül teljesen új darabot írt a berlini Volksbühne felkérésére Bertolt Brecht. A rémmesében az Alkirály nem tud úrrá lenni országa túltermelési válságán, így lelép, és helyettesével végezteti el a piszkos munkát. Visszatérve apróságokon igazít, de jobbá nem tesz semmit. A gömbfejűek és a csúcsfejűekben mindent elural az érdek és a nyomor, s bárki van hatalmon, mindig a legszegényebbeknek a legrosszabb.

Yahoo országában kitalálják, hogy kétféle ember él: csuhok és csihek, vagyis gömb- és csúcsfejűek. És – eleinte – minden baj forrásai a gaz csihek. Zsótér Sándor különös látványvilágú rendezése az emberi önzésre, aljasságra mutat rá. Ambrus Mária díszlete Aldo Rossi és Bortnyik Sándor munkáit is megidézi, Benedek Mari kortalanul szép jelmezeket tervezett. Udvaros Dorottya és Söptei Andrea mellett a nyomor miatt prostituálttá vált Nanna szerepében Trokán Nóra is kiemelkedő, Kristán Attila földbérlője pedig megrendítően jól megformált kisember. Minden ízében a szerzőtől megszokott tandrámát láthatunk.

Bertolt Brecht: A gömbfejűek és a csúcsfejűek – Nemzeti Színház
Rendező: Zsótér Sándor
****


A hegedű ünnepe

S. N.

Tíz éve rendezték meg először a kortárs magyar hegedűkészítők kiállítását, s azóta évről évre bemutatják a fiatal hazai hangszergyártó nemzedék tagjainak világszínvonalú munkáit. A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata által szervezett kétnapos programon a hangszerkiállítás mellett fellépnek versenygyőztes fiatal hegedűsök, lesz fotókiállítás az elmúlt tíz évről, képzőművészeti kiállítás Hubay Jenő hegedűművész születésének 160. évfordulója alkalmából, a Stradivari titkáról pedig Holló Bence tart előadást.

A magyar hegedű ünnepe – Koncertek, hangszerkiállítás és –bemutató
Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza, június 2–3.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.