Kult-túra

Heti ajánló – 2018.04.19.

/ 2018.04.18., szerda 18:28 /

Ákos-varázslat

B. G.

Ákos ezúttal is dobott egy nagyot. Most épp saját 50. születésnapja tiszteletére. A VoiSingers pécsi kórussal sikerült megint új köntösbe bújtatni jó néhány dalát, és a Müpa konszolidálta közönség illedelmes tapsait az állva tombolás söpörte ki az áprilisi éjszakába.

A koncert első fele nem ígérte a falrepesztő befejezést. Ákos egy szál gitár kíséretében kezdett, ahogy az egy „hajladozó korú” popzenészhez illik, majd szép fokozatosan bolerósodott zenekarrá. A dalok ekkor még túlontúl Müpa-kompatibilisen szóltak, és az öt, ülő zenész látványa – Ákoson kívül még Madarász Gábor, Lepés Gábor, Bánfalvi Sándor és Balásy Szabolcs – is hűtötte a kedélyeket. Örömzenét hallott, profizmust látott a publikum, de a produkció majd’ úgy hatott, mint üvegfal mögé zárt fenséges étkek látványa az éhes vendégre.

A szünet után aztán véget ért az önmegtartóztatás időszaka. A zenészek felálltak, az énekkar ritmusra hajladozva épp annyira töltötte meg esztétikai élménnyel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet, mint hangenergiával, és a hangszálbetegségét teljesen elrejtő Ákos is a legjobb formáját hozta. A varázslat megtörtént. Az üvegfal megrepedezett, majd ripityára törve hullott alá. A közönség és a produkció tökéletes harmóniában egyesült.

Ákos 50. – jubileumi koncert, Müpa
*****


Majdnem remek

Lukácsy György

Bogdán Árpád új filmjéről hosszan lehetne írni. Nem azért, mert annyira jó, hanem mert erénye és hibája is számos. A Berlinalét is megjárt Genezisben rendezői tehetség, remek operatőri munka (Dobos Tamás) és témaérzékenység keveredik artisztikus modorossággal.

Az országot megrázó 2009-es romagyilkosság-sorozat nem olyan téma, amire szórakozni vágyó néző mozijegyet vált – a potenciális közönség az élő lelkiismeret lenyomataként tekint egy ilyen témájú filmre. Fliegauf Bence 2012-es drámája is ilyen volt, igaz, a Csak a szél azzal, hogy az áldozatok szemszögéből ábrázolta a történteket, megkerülte a kérdést. Itt viszont feltűnnek az elkövetők, megjelenik a titkosszolgálati szál is, a kép mégsem lett teljesebb. A történet három szereplő köré szerveződik: egy cigány kisfiú, egy volt titkosszolga és a barátnője, valamint az egyik elkövető ügyvédje. Ugyanezt némi önmérséklettel sokkal nyersebben, feszesebben is el lehetett volna mesélni. A közeli felvételek sokszor öncélúak, a magány jelenetei nem mindig telnek meg érzelmi tartalommal, túl sok az ismétlődés (tűz, futás, fürdőkád), és westernben beszélnek ilyen keveset a szereplők. Mindez azért sajnálatos, mert ihletett filmképeket látunk, a főbb szerepekben pedig olyan nyers, átélhető alakításokat, amilyenek ritkák magyar filmen.

Nem az történt, mint oly sokszor, hogy született egy rosszul sikerült magyar fesztiválfilm. A Genezisnek ugyanis mondanivalója van. Ráadásul lelkesítő. Bogdán jó tíz évvel ezelőtti Boldog új élet című filmjéről is hasonlókat lehetne leírni. Sőt, a fürdőkád- és embriómotívum is megvolt már akkor. Nem szabad a fürdővízzel a gyereket is kiönteni, de érdemes volna változtatni már.

Genezis – Magyar dráma, 120 perc
Rendezte: Bogdán Árpád
Főbb szereplők: Cseh Anna Marie, Csordás Milán, Illési Enikő Anna
***


A hegedű ünnepe

S. N.

Három hegedűverseny, három fiatal hegedűművész előadásában, a hegedű mestereként is számon tartott Keller András vezényletével. A két világhódító hangszeres virtuóz, Hubay Jenő 1907-es III. és mestere, Joachim József 1861-es, magyaros stílusú II. hegedűversenye között Veress Sándor egyetlen, 1939-es Hegedűversenye is elhangzik majd ezen az estén. A három ifjú szólista közül a Concerto Budapest közönsége a legjobban Miranda Liut ismerheti, hiszen 2016 óta ő a zenekar egyik koncertmestere. Charlotte Saluste-Bridoux mögött is számos nemzetközi versenygyőzelem áll, és a spanyol Pablo Hernán Benedí is világjáró muzsikus.

Ifjú hegedűvirtuózok – a Concerto Budapest hangversenye
Pesti Vigadó, április 25., 19 óra 30


A nagy hazatérő

Zsuppán András

A XX. században egyetlen magyar festő sem futott be olyan nemzetközi karriert, mint Moholy-Nagy László, így főművei is mind a világ nagy múzeumaiban, elsősorban Amerikában vannak. Moholy-Nagy 1919-ben hagyta el az országot, és rövid bécsi intermezzo után Berlinben telepedett le, itt vált jelentős alkotóvá.

Most azonban egy fontos képe mégiscsak hazatért. Az Architektur I / Konstrukció kék alapon a rendszerváltás óta a legnagyobb értékű műtárgyadományként kerülhetett a Magyar Nemzeti Galériába a New York-i The Salgo Trust for Education alapítvány jóvoltából. A festményt, amely a mai műtárgypiacon több milliárd forintot érne, 1988-ban vette meg Nicolas M. Salgo (Salgó Miklós) magyar származású amerikai üzletember és műgyűjtő a Christie’s árverésén. Különlegessége, hogy pontosan dokumentálja az átmenetet Moholy-Nagy dadaista és konstruktivista korszaka között, a hátoldalán ugyanis a korábbi restauráláskor felfedeztek egy másik, 1921 körüli képet (Vasútkép szántófölddel és 3-as számmal), amit a dadaizmusból akkoriban „kiszerető” művész takart el. A kivételes rangú, hiányt pótló alkotás a XX. századi állandó kiállítás avantgárd szekciójában talált otthonra.

Architektur I / Konstrukció kék alapon
Magyar Nemzeti Galéria
*****


Paneldráma

Kézdi Beáta

Georg Büchner 1836-os töredékdrámája egy dél-amerikai szegénynegyedben kel életre, ahol a szappanoperák világa keveredik a valósággal. A folyamatos improvizációnak ható jelenetsorokból összeálló darab olyan, mintha egy óriási képernyő előtt ülve néznénk a kisembert, aki körülményei és idegrendszere áldozata, és akit végül a környezete teljesen kikészít.

A Sztalker Csoport fiatal művészeinek számos média- és filmélménye bekerült az előadásba: annyi az utalás, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Öröm, hogy megint minden színésznek jut legalább egy néhány perces magánszám, amelyben megmutathatja tehetségét. Az egész csapat kitűnő, de kiemelendő Nagy Márk végig markánsan passzív Woyzeckje, aki maga a „szenvedő szerkezet”, de ott van – a szintén ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett budaörsi Liliomfi címszerepében már ismertté vált – Szabó Sebestyén László is, aki Doktorként úgy alakul át egyik karakterből a másikba, hogy élmény nézni. Mellette Bordás Roland, Fehér Tibor és Kovács Tamás is dicséretet érdemel, fizikumuk kihasználása mellett élnek a karakterük adta játéklehetőségekkel is. Az izgalmas zenékkel és koreográfiákkal megvalósuló előadás lehengerel: meggyőző az ötletparádé és az energia, amely a produkcióból árad.

Woyzeck – Nemzeti Színház
Rendező: Ifj. Vidnyánszky Attila
*****


Devich János emlékére

S. N.

Devich János csellóművész, zeneművész, az MMA néhai tagja előtt tisztelegnek növendékei. Mendelssohn a-moll vonósnégyesét a Kökény Vonósnégyes – Kökény Eszter, Dósa Csenge, Görbicz Fülöp és Tomasz Máté – adja elő, Schubert vonósnégyestételét és Debussy g-moll vonósnégyesét pedig a Soós Kvartett – Soós Máté, Soós Áron, Soós Előd és Aranyos János – szólaltatja meg. A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata által szervezett estre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Devich János növendékeinek hangversenye 2.
Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia Székháza, április 23., 19 óra 30

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.