Kult-túra

Heti ajánló – 2018.04.05.

/ 2018.04.04., szerda 18:32 /

Nagy történetek kicsiknek

O. Á.

Három-öt éveseknek ajánlja a kiadó a nagyobbakat is megigéző könyvet, mely az Ó- és Újszövetség közel hatvan történetét meséli el. A gondos válogatás a világ teremtésétől indul és a Szentlélek eljövetelével zárul. Egyszerre rak le hitbéli és kultúrtörténeti alapokat. Nem hamisít, csak okosan egyszerűsít. Kállai Nagy Krisztina illusztrációi nagyszerűek: a színpompás, érdekes figurákat felvonultató képek közel a kötet felét teszik ki, hogy a legkisebbek is szívesen forgassák.

Bethan James és Kállai Nagy Krisztina: Óvodások Bibliája
Harmat Kiadó, 2017. Ára: 3500 Ft
*****


Az elnémított zeneszerző

S. N.

Lemezbemutató hangversenyt ad a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Korcsolán Orsolya hegedűművész. A Deutsche Grammophon által megjelentetett legfrissebb, Silenced (Elnémított) című lemezének anyagát, Kuti Sándor, a holokausztban fiatalon elpusztított zeneszerző műveit mutatja be kamarapartnereivel, Jász Pál hegedű-, Juhász Barna brácsa- és Déri György csellóművésszel. Felcsendülnek még Kodály Zoltán és Weiner Leó kompozíciói is.

Korcsolán Orsolya hegedűművész hangversenye
Uránia Nemzeti Filmszínház, április 11., 19 óra 30


Hajsza a húsvéti tojásért

Lukácsy György

Minden azon múlik, hogy azok a fiatalok, akik e-sportbajnokságok lelátóin szürcsölik az ízesített fehérjeturmixot, gamerekért rajonganak, s maguk is zsibbadásig csuklóznak egy-egy számítógépes játékon, kedvelik-e a nyolcvanas évek zenéit. Kevés rá az esély, de ha van rendező, akinek mégis elhisszük, hogy futurizmus és nosztalgia kéz a kézben járhat, az nem lehet más, mint Steven Spielberg. A fortélyos mester tudja, hogy nincs az a szakadék, amit ne lehetne áthidalni némi bájjal. A Ready Player One egyetlen hibája, hogy a bájtól néha a szakadékot sem látjuk.

A húsvéti tojás rejtett tartalmat jelent. Esetünkben egy Oasis nevű virtuális szerepjátékban kell megtalálniuk a rajongóknak a fejlesztő kézjegyét. Nem csak intellektuális kaland ez, sokkal inkább élet-halál harc, hiszen aki megtalálja a kulcsokat, megszerzi a fejlesztő hagyatékát is. Mindezt a jövő Amerikájában, vagyis a Ready Player One tétje olyan nagy, mintha holnap hajsza indulna a Facebook, az Instagram és a Twitter uralmáért. Nem csoda, hogy avatárok és hús-vér emberek csapnak össze ebben a fantasyelemekkel átszőtt, popkulturális utalásoktól hemzsegő moziban. Az életét a virtuális valóság (filmek) felépítésével töltő Spielberg a virtuális valóság ellenében készített filmet. Szerinte a valóságnál nincs valóságosabb. Ilyen tanulságokat szűrhetünk le az alkotásából. Még szerencse, hogy a Ready Player One nem tanítani, hanem szórakoztatni kíván.

Ready Player One – Amerikai sci-fi–akciófilm, 140 perc
Rendezte: Steven Spielberg
Főbb szereplők: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Simon Pegg
***


Filmcsemegék

S. N.

Izgalmas és színes programot kínál hazánk egyik legnagyobb filmes eseménye, az immár 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Budapesten hét helyszínen 47 filmet vetítenek majd a világ minden tájáról. Wes Anderson Kutyák szigete című filmjét április 5-én este adják az Urániában, de a fesztiválon lesz először látható a Szellem/Világ az Oscar-díjas Casey Affleckkel a főszerepben, és Chloé Zhao cannes-i díjas A rodeós című alkotása is. Jön az American Valhalla című doku Iggy Popról és Josh Homme-ról, és különleges csemegének ígérkezik Xavier Dolan második filmje, a Képzelt szerelmek (Heartbeats) retrospektív vetítése is.

25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
április 13-ig


Éber álom

László Dóra

Fénnyel festett magánmitológia az Ata Kandó gyermektémájú fotóiból válogatott kiállítás. A csodaszép, különleges, szürreális és olykor kissé zavarba ejtő felvételek egy része a művész saját gyermekeivel közösen létrehozott álomvilágába avat be, más részük távoli tájakra röpít. „Bármerre jártam a világban, ha véletlenül nem fényképeztem, úgy éreztem, feleslegesen vagyok ott” – vallotta a fotóművész, aki a vasfüggöny túloldaláról örökítette meg az ’56-os forradalom után menekülőket, elsősorban a gyermekeket.

Ata első kameráját 1936-ban egy barcelonai plakátverseny fődíjaként nyerte, de kapott egy masinát Robert Capától is a II. világháború után, amikor megélhetését biztosító gépe eltűnt a Sorbonne pincéjéből. A Görög Etelkaként született fényképész művésznevét gyerekkori becenevéből és festőművész első férje vezetéknevéből állította össze. A tavaly, 104. születésnapja előtt elhunyt fotográfus jelentős életművet hagyott hátra, amelyet éppen szülőhazájában méltatlanul kevesen ismernek, annak ellenére, hogy februárban zárt be a Szentendrei Képtár Ata Kandó/Kandó Gyula kiállítása. Ebből az adósságból kíván törleszteni ez a tárlat is a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeként, fotóval, könyvvel, filmmel.

Ata meséi – Ata Kandó gyermekfotói
Deák 17 Galéria, június 2-ig
****


Hattyúság és hatalomvágy

Kézdi Beáta

Beatrix mindenáron megpróbálja visszajuttatni trónfosztott családját a hatalomba. Ehhez egyetlen eszköze csodaszép leánya, Alexandra, aki elfogadja ugyan a sorsát, csak egy a bökkenő: Albert trónörököst nem nagyon érdekli. Praktikákról, igaz szerelemről és a hatalomvágyról szól Molnár Ferenc mesterkomédiája. Csákányi Eszter lenyűgöző egzaltált, egyigazságú Beatrixként, Mácsai Pál sziporkázik szarkasztikus humorú, bölcs Jácint barátként, akinek még belsőalkar-tetoválása is zseniális apró jelzés. Ficza István pávasimogató, a ’80-as évek férfiatlan popsztárjait idéző trónörököse is kiváló, ahogy Tenki Réka jó kislányból szerelemre ébredő Alexandrája is izgalmas ívet mutat. Mellettük Nagy Zsolt rokonszenves, szemrevaló tanára üdítő ellenpont. A darab végén megjelenő, mindent „megoldó” hercegnő Für Anikó játékában már csak hab a tortán. Izsák Lili kék ég hatású, málló falú, neonfeliratos, LED-falas, néhány bútoros díszletében és trendi mintás ruhái között az 1920-ban íródott klasszikus új színeket és érdekes hangulatot kap. Jó ritmusban, mesteri játékkal és popslágerekkel előadott darab.

Molnár Ferenc: A hattyú – Örkény Színház
Rendező: Polgár Csaba
*****


Képekről szóban

S. N.

Korniss Péter – a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas – fotóművésszel Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja beszélget. A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp címmel tart műhelybeszélgetéseket: a sorozat célja, hogy a közönség bepillanthasson a meghívott művészek munkájába, megismerhesse szemléletmódjukat, törekvéseiket, módszereiket. A közönség tagjai elmélyült, mégis oldott hangulatú beszélgetések részesei lehetnek, melyeket kép- és filmvetítés tesz teljessé, s a végén a nézők is kérdezhetnek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Keddi kaleidoszkóp Korniss Péter fotóművésszel
Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza, április 10., 18 óra

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.