Kult-túra

Heti ajánló – 2018.03.22.

/ 2018.03.21., szerda 19:06 /

Noé mai bárkája

O. Á.

Sárikának, vagy ahogy magát nevezi, Sibinek óriási szerencséje van a családjával. Szülei és öccse is rajonganak az állatokért, így aztán minden menedékre vágyó, segítségre szoruló kutyus, sikló, pók, lepke, madárka otthonra lel náluk. Sibi nyolc meséje csupa kedvesség, humor, ráadásul arra is megtanít, hogy állatokat befogadni óriási felelősség, és csak családi összefogással és sok-sok tanulással érhetünk célba. A kötetet Igor Lazin rajzai illusztrálják.

Vibók Ildi: Sibi
Holnap Kiadó, 2018. Ára: 2700 Ft
**** és fél


Kerek ünnep

S. N.

Ágh István költőt, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját köszönti 80. születésnapján a Digitális Irodalmi Akadémia, a Hitel folyóirat, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nap Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum. A költő munkásságát többek között Kodolányi Gyula költő, író, Mezey Katalin költő, műfordító, az Irodalmi Tagozat vezetője és Szentmártoni János költő, az MMA rendes tagjai méltatják.

Ágh István 80 – Petőfi Irodalmi Múzeum
Március 23., 18 óra


A mozgókép mestere

Lukácsy György

Ön 88 éves, Oscar-díjas rendező, az amerikai mozi élő legendája. Vágyna arra, hogy három amatőr szereplővel road movie-t forgasson az Egyesült Államok és Európa több nagyvárosában? A legtöbben ebben a korban már azért hálát adnánk, ha át tudnánk aludni az éjszakát. Clint Eastwood azonban nem pihen. Inkább készített egy újabb remek filmet.

Kevés az olyan mozi, amelyet akkor is érdemes végignéznünk, ha hamar rájövünk a befejezésre. A valós eseményeket feldolgozó filmben a főszereplők magukat alakítják, mi több: valós nevükön. A történet pedig nyilván sok néző számára lesz ismerős a hírekből. Három kaliforniai gyerek mindennapjait ismerhetjük meg, akik nehezen illeszkednek be. Ez lesz a barátságuk záloga. Felcseperedve katonák lesznek, s 2015 augusztusában éppen szabadságukat töltik Európában – utazgatnak, beszélgetnek, buliznak –, amikor is az Amszterdam–Párizs járaton belefutnak egy marokkói merénylőbe. Vagy inkább ő beléjük…

Miért érdemes megnézni egy ilyen könnyen megjósolható befejezéssel záruló filmet? Mert a 88 éves rendezőlegenda bemutatja, hogy a mozi alapvetően mégiscsak lélek kérdése. Ennél egyszerűbben talán nem is lehetne filmet készíteni. Időnként az az ember érzése, hogy egy-egy jelenetet mobillal rögzítettek. A szereplők pedig, ha akarnának sem tudnának játszani. De mindez nem fontos, mert ott húzódik a filmben az aranyszál – nevezzük mondanivalónak, hitnek vagy történetmesélési kedvnek –, amely kiragyog ebből a liszteszsák-igénytelenségű szövetből.

A párizsi vonat – Amerikai dráma, 94 perc
Rendezte: Clint Eastwood
Főbb szereplők: Spencer Stone, Alek Skarlatos, Anthony Sadler
****


Lengyel– magyar

S. N.

A lengyel–magyar Felczak-napok keretében március 22-én, a Lengyel Intézetben bemutatkozik a Felczak-könyvek sorozat, és közönségtalálkozót tart a Hedvig – A waweli királynő című könyv szerzője, Marta Kwaśnicka. Március 24-én a Fonó Budai Zeneházban Lengyel– magyar zenei összeFonódások címmel zenediplomáciai konferenciát rendeznek, amely este lengyel–magyar kamasztáncházzal folytatódik Ula Nowak és a Sarjú Banda részvételével. Az Akvárium Klubban pedig Felczak-záróbuli lesz 19 órától: a lengyel alternatív és könnyűzene képviselőinek koncertjeit élvezheti a közönség.

Lengyel–magyar Felczak-napok a Fonóban, a Lengyel Intézetben és az Akváriumban


Az emlékek realizmusa

Laky Zoltán

Az egyik legjelentősebb kortárs magyar festő 2015 és 2017 közötti alkotásaiból válogat a Fészek Galéria új tárlata. Fehér László az akkor szentségtörésnek számító fotórealista képeivel robbant be a ’70-es években. Később rátalált arra a tematikára, ami új művein is visszaköszön: régi, részben maga által készített családi fotókat alkot újra a vásznon. Pontosabban azokat az emlékképeket, amelyeket a fotók felidéznek benne. A festmények ezért annyira fotórealisták, amennyire az emberi emlékezet is az. Azt emeli ki, ami a kattintás pillanatában megragadta – s ami legfeljebb a háttérben tűnik fel –, legyen szó a szüleiről és öreg Wartburgjukról vagy a zsúfolt téren egy szökőkútnál játszó kisfiúról. Fehér társadalomkritikát is megfogalmaz, például egy hajléktalan torzószerű ábrázolásával. Különböző színkorszakai – okker, fehér, kék – után ezúttal halvány akrillal vászonra vitt rózsaszínű háttérből emelkednek ki az olajjal megfestett motívumok. Ez az árnyalat lett az utóbbi években „millennial pink” néven a kortárs dizájn egyik kedvenc színe – és Fehér még azelőtt rátalálhatott, hogy ez trendi lett volna.

Fehér László: Emléknyomatok
Fészek Galéria, április 8-ig
*****


Tanóra 1956-ról

Kézdi Beáta

„Ha igazat akarnak megtudni ’56-ról, olvassák el Papp András és Térey János Kazamaták című drámáját, mert ideológiamentesen, a napi politikától függetlenül csak és kizárólag emberi magatartásokat, indulatokat és érzelmeket mutat be” – állítja Spiró György, és nem lehet vitatkozni vele: a szegedi előadásban tényleg jellemharcokat látunk. A kamaraszínpadon egy mai osztályterem jelenik meg, ahol a XX. századi magyar történelem egyik legfontosabb eseményét próbálják tanítani, de párhuzamosan ott vagyunk 1956 októberében, a Köztársaság téri pártház káoszában is. A szereposztás kiváló: Pataki Ferenc, Borovics Tamás, Szabó Gabi, Fekete Gizi játéka kiemelendő, de kisebb szerepekben Jakab Tamás, Waskovics Andrea, Figeczky Bence is emlékezetes. Az előadás nyomasztó, és nemcsak a sorozatos géppuskaropogás miatt, hanem mert ránk nehezedik a súlya annak, hogy még mindig nem látunk tisztán a Köztársaság téri kazamaták ügyében, de abban sem, hogyan lehet ma úgy jól történelmet tanítani, hogy még sok a kibeszéletlen, feltáratlan kérdés 1956-tal kapcsolatban.

Papp András – Térey János: Kazamaták – Szegedi Nemzeti Színház
Rendező: Máté Gábor
**** és fél


Kegyetlen düh

K. B.

Nádasdy Ádám friss fordításának köszönhetően az előadás izgalmas képet ad a maguk tehetetlenségén dühöngő fiatalokról. Osborne 1956-os drámájában a „rossz korban születettekről” ír, akik haragban állnak magukkal és a világgal, pillanatnyi örömeik vannak csupán, és mindent tönkretesznek maguk körül. Jimmy, a jazztrombitás egy standon árul, a jómód helyett a szerelmet választó felesége őt szolgálja, Cliff, a jó barát pedig villámhárító a veszekedésekkor. Szabó Kimmel Tamás kegyetlen Jimmy, Ötvös András bumfordiságában is szeretetteljes Cliffje jó ellenpontja. Kovács Patrícia (Alison) és Járó Zsuzsa (Helena) szerelmes, s ezért a bántást is elviselő nő. A mű a családon belüli erőszak, a kapaszkodó szerelem és a változtatni nem tudás esszenciája.

John Osborne: Dühöngő ifjúság – Belvárosi Színház
Rendező: Znamenák István
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.