heti-valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20180308-127709

http://heti-valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20180308-127709

Kult-túra

Heti ajánló – 2018.03.08.

/ 2018.03.07., szerda 16:53 /

Nem csak nőknek

S. N.

Havonta egyszer meghosszabbított nyitvatartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal várja látogatóit a Nemzeti Galéria. A Múzeum+ március 8-án a nőkről szól. Vendég tárlatvezető lesz Németh Juci (képünkön) énekesnő és Tompa Andrea író, a gótikus művek között arról hallhatunk, milyen lehetett nőnek lenni a középkorban, és a MúzeumCafé beszélgetése is a női művészetről szól majd. Zenél a Kozma Orsi Quartet, és a borkóstoló sem marad el.

Múzeum + A NŐ
Magyar Nemzeti Galéria, március 8., 18 órától


Költői dallamok

S. N.

Nagy László költeményei, bolgár és délszláv népköltési fordításai a ’70-es években szólaltak meg először énekelve. Kiss Ferenc, a műsor Makovecz-díjas szerkesztője is gyakran muzsikált a Bolgár Kulturális Központ Nagy László-és folklórestjein, később – a költő biztatására és támogatásával – tanulmányútra is mehetett a Rodope hegyei közé. Nagy László énekelt verseit ezúttal Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Zenei Társulás adja elő.

Aranypénz-térdű szerető – Nagy László énekelt versei
Pesti Vigadó, az MMA székháza, március 9., 19 óra 30


A tékozló lány útra kel

Lukácsy György

Nem ilyen amerikai filmekhez szoktunk. Hasonlóan rokonszenves alkotás talán az egy éve Oscar-díjjal elismert, A régi város című dráma volt. Nemcsak a kiváló ifjú színész, Lucas Hedges köti össze ezt a két filmet, hanem az is, hogy hiába a több ezer kilométer távolság, mindkét történet rólunk szól.

Vagy leszünk, vagy voltunk kamaszok, vagy éppen benne vagyunk a közepében. Néha még visszaemlékezni sem könnyű rá. Greta Gerwig rendezőnő éppen ezt a nehézséget vállalja fel. Bemutatni azt az időszakot, amikor minden a feje tetejére áll. Általában fejnehéz keleti parti fiatalok vágynak a napfényes Kaliforniába, de a mi kamaszunk – aki magát csak Lady Birdnek nevezteti – fordítva képzeli el a jövőjét. A kultúra fővárosába, New Yorkba szeretne menni, vagy olyan keleti államokba, ahol még az erdőkben is írók élnek. A sacramentói katolikus lányiskolából elitegyetemre jelentkezik – mindegy, melyikbe, csak liberális intézmény legyen. És egyáltalán, mindenkivel szembemegy, aki szereti őt: szüleivel, tanáraival, barátaival. Igazi, egész pályás letámadás – ahogy egy kamaszhoz illik. A Lady Bird nem lesz feltétlenül mindenki számára felemelő vagy magával ragadó, de minden nézőjének ismerős lehet. Erényt kovácsol a hétköznapiságból.

Ideológiai futamoktól mentes, kisrealista történet, mértéktartó színészi játék – néha ennyi is elég egy lebilincselő drámához. Ráadásul ott van még egy vonás, ami a brutalitás és politikai korrektség között csapongó hollywoodi dömpingben csak nagy ritkán mutatkozik meg: a Lady Bird méltósággal ábrázol egy méltatlan életállapotot.

Lady Bird – Amerikai dráma, 95 perc
Rendezte: Greta Gerwig
Főbb szereplők: Saoirse Ronan, Lucas Hedges, Timothée Chalamet
**** és fél


Bemozdult tabló

L. Gy.

Sándor Pál filmjeit a hangulatteremtés tette emlékezetessé. A Régi idők fociját (Kell egy csapat!) némafilmes stílusa, a Ripacsokat (Egyedül nem megy) neonfényes depressziója, a Szeressétek Ódor Emíliát! címűt frivol történelemidézése. Most épp az atmoszféra hiánya okoz csalódást: kiváló színészgárda feszeng egy múltidéző történetben. Nincstelen csepűrágók araszolnak a XIX. századi vidékről a főváros felé. Sok mindenre alkalmat adott volna ez (pl. a reformkor emberének megismertetése), mégis kissé ötlettelenül pereg le ez a romantikus road movie.

Vándorszínészek – Magyar vígjáték, 102 perc
Rendezte: Sándor Pál
Főbb szereplők: ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Rudolf Péter, Nagy- Kálózy Eszter
**


Iszkoló kutyák

Sümegi Noémi

Kegyelmi állapotnak nevezte az idén ötvenéves Bartis Attila, hogy egyszerre jelenhetett meg fotóalbuma A szigeteken címmel a Magvető Kiadónál, és nyílhatott kiállítása ugyanezen a címen a Mai Manó Házban. A fekete-fehér képek nagyrészt Indonéziában, Ázsiában készültek, ahol az író, fotográfus hosszabb időszakokat tölt munkával, ám a helyszínek nem igazán azonosíthatók, és nem is lényegesek – a fotók önálló műalkotások. Van, amelyik Európában, Berlinben vagy Budapesten készült, de mindegyik kép egységes hangulatot közvetít.

„E fotográfiák Bartis Attila világának csak elenyésző töredéke. És mégis mindaz megtalálható rajtuk, amiből Bartis világa épül” – írja róluk Kemény István író. A képekből nem fogunk megismerni egy távoli országot, de rá fogunk ismerni Bartis stílusára, koncepciójára, témaválasztására. Hogy akkor veszi elő a gépet, amikor más már eltenné, és az érdekesnek tűnő eseményeknek szinte háttal kezd fotózni. Így kerülnek a világ rejtélyes-melankolikus szeletei a képeire. „Kőlépcsők, sötét sűrűségek és megrendítő égboltok, valószínűtlen terek és fények, iszkoló kutyák – írja Kemény István. – Minden képen ugyanaz az összetéveszthetetlen, kísérteties-hidegleléses világlátás, mint Bartis prózájában.”

Bartis Attila: A szigeteken
Mai Manó Ház, május 13-ig
*****


Fél-kegyelem

Kézdi Beáta

Izgatottan várta a közönség ifjabb Vidnyánszky Attila legújabb rendezését, Dosztojevszkij 1869-es regényének feldolgozása azonban alulmúlta a várakozásokat. A korábban sziporkázó előadásokkal jelentkező fiatal művész nem hozta az ötletekkel teli, parádés színészi játékban gazdag színvonalat. A „földöntúli jellemű”, de félkegyelműnek titulált Miskin herceg és környezetének története ólomnehéz és lassú percek során rajzolódik ki, amelyben Vecsei H. Miklós borostásra maszkírozott alakja nem átütő erejű a többi orosz karakter között, még ha glóriát kap is a második felvonásra. Orosz Ákos nyers Rogozsinként és Petrik Andrea a megtört lelkű, közönséges Nasztaszja Filippovna szerepében viszont hozza a karaktert. Mellettük Lizavetaként Tar Renáta és Ippolitként Wunderlich József él még igazán a szerep adta lehetőségekkel. Wunderlich emellett az előadás modern – hegedűvel, szájdobbal, looperrel felépített – zenéjéért is felelős. „You’re just like an angel” – a Radiohead zenekar Creep című dala a tapsrendet megszakítva hangzik el újra, a nézők felé fordulva, hogy Dosztojevszkij és ifj. Vidnyánszky gondolatai mindenképp célba jussanak.

A félkegyelmű – Pesti Színház
Rendező: Ifj. Vidnyánszky Attila
***


Széthullás

K. B.

Mindenki mondja a magáét, senki nem hallgatja meg a másikat – mindez egy család életében betegségig vagy öngyilkosságig fajulhat. Tóth Krisztina első felnőtteknek szóló darabjában igencsak negatív képet fest egy mai magyar család széthullásáról, amelyben a nőt nem értik meg, az idős ember önző és nem akar már figyelni a fiatalabbakra, a férfiak pedig elzárkóznak a problémák elől, vagy erőszaktevők. Ebben a közegben két fiatal csak áldozat lehet. Bár a karakterek jól megrajzoltak, a mikrotérben, remek színészekkel (Bozó Andrea, Debreczeny Csaba, Sztarenki Pál, Tímár Éva) megrendezett előadás igencsak nyomasztó. A végén egymásra találó, egymást segítő két női szereplő sem tud már minket kihúzni a lelki gödörből.

Tóth Krisztina: Pokémon go – Rózsavölgyi Szalon
Rendező: Csizmadia Tibor
***

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.