Kult-túra

Heti ajánló – 2018.01.25.

/ 2018.01.24., szerda 18:15 /

Erdély mindenese

L. Gy.

Az építész talán legjellemzőbb alkotása az otthona. Itt hivatkozhat legkevésbé kényszerű kompromisszumokra vagy váratlan anyagi kiadásokra. Kós Károly sztánai Varjúvára nemcsak az építészről beszél, de a gyökerekről is, amelyek Kalotaszeghez kötötték; a „szeretetem köveiből épült” nyaralóhely az érett művészt mutatja. Sas Péter Kós-monográfiájából megismerhetjük az elismert építészt, a könyvillusztrátort, a grafikust, a művészetelmélet-írót, a folyóirat-szerkesztőt, a sikertelen politikust, és a beérkezett aggastyánt is.

Sas Péter: Kós Károly
Magyar Művészeti Akadémia, 2017. Ára: 3400 Ft
*****


Kapuszinai dallamok

S. N.

Csizmadia Anna neve a 2012-es Fölszállott a pávából ismert: kategóriájának győztese lett. A nyugat-bácskai Kapuszinában nevelkedett, ahol a közös éneklés mindennapos volt a szülői házban. „Olyan természetességgel folyik belőle a dal, mint hegyi patakok tiszta forrásából a víz” – írja róla Maczkó Mária énekművész. Első szólólemezén hallhatók a Palócföld dallamai és a Gyimesek keservesei is.

Csizmadia Anna: Dänótäm én...
Fonó, 2017. Ára: 2500 Ft
*****


Gyűlölök és gyűlölök

Lukácsy György

Szász János (Woyzeck, A nagy füzet) új filmje Tarr Béla és Tarantino találkozása egy fekete-fehér filmen. Ettől még persze lehetne jó is. De nem az.

Szász már főiskolásként rövidfilmet készített a húszas években Léderer-ügyként elhíresült esetről. Most ugyanezt a bizarr, véres bűnügyi történetet dolgozta fel nagyjátékfilmen, amelynek három szereplője egy volt katonatiszt és könnyűvérű szeretője, valamint egy vidéki hentes, aki magáévá akarja tenni a lányt. Minden csupa mészárszék, árulás, bizalmatlanság, félelem és kilátástalanság.

Bár Szász a vonuló szarvasmarhákkal mintha a Sátántangót idézné, filmje alapvetően különbözik Tarr Béla posztapokaliptikus látomásától. Utóbbinál az emberek ördögi körben élnek, ami miatt szánalom ébred a nézőben – főleg ha elég kitartó. Szász viszont mintha arra törekedne, hogy ne érezzünk együtt a szereplőkkel. Ebből a szempontból alkotása újítónak is nevezhető, hiszen szerelmi háromszög-történetet már sokat láttunk, gyűlölő háromszöget viszont keveset.

A sárba ragadt Magyarország képén túl A hentest… nem köti rokoni szál Tarrhoz. Sajnos Tarantinóhoz sem a jól megírt párbeszédek teszik hasonlóvá, csupán annyi, hogy bizonyos képi hatáselemekkel és a bűnügyi történettel próbálja élvezhetővé tenni az élvezhetetlent. Olyan görcsösen gyűlöli a világot ez a mozi, hogy azt már nehéz hitelesen eljátszani. Az emiatt kissé modoros szereplők közül még Gryllus Dorka tűnik legalább kicsit kifürkészhetetlennek.

A hentes, a kurva és a félszemű – Magyar dráma, 105 perc
Rendezte: Szász János
Főbb szereplők: Gryllus Dorka, Hegedűs D. Géza, Nagy Zsolt
* és fél


A fotós szemével

S. N.

Korniss Péter fotográfus február 11-ig meghosszabbított Folyamatos emlékezet című kiállításán január 27-én maga Korniss tart tárlatvezetést – nem érdemes lemaradni róla. A kiállításon azok a sorozatok láthatók, amelyek az életmű legfontosabb szellemi ívét adják. A képek fél évszázadot fognak át, s izgalmas látni hőseinek életét, környezetét, tekintetét, a társadalmi változásokat. Korniss figyelme a paraszti kultúrától a globalizálódó világ és a vendégmunkáslét felé fordul, és megdöbbenünk, mennyi a hasonlóság például a ’70-es évek ingázói és a Budapesten munkát vállaló erdélyi asszonyok sorsa között.

Korniss Péter tárlatvezetése a kiállításán
Magyar Nemzeti Galéria, január 27., 16 óra


Látomás a létről

V. Nagy Viktória

Az Arany János-, Szabó Magda- és Kassák-tárlatok mellett szerényen bújik meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Kass János irodalmi illusztrációiból válogató kamarakiállítás, amely a 90 éve született alkotó grafikai életművének állít emléket.

Kass nevéhez több száz könyv illusztrálása fűződik; az itt látható alkotások a régmúlt irodalmához kötődnek. A tárlat az Arany-emlékévhez kapcsolódik, a grafikák tükrében megidézve a költőt mentorként, fordítóként, íróbarátként, alkotóként. Így a látogató találkozhat Az ember tragédiájával, a Hamlettel, a János vitézzel és a Toldival – kötetben, illetve rézkarcokon. Kiemelkedik a Tragédia színeit illusztráló terem, ahol rádöbbenünk Juhász Ferenc költő szavainak igazára: „Szigorú, éles, pontos-metszésű rézkarcaiban a XX. század legjobbjainak látomása él a mindenségről és az emberiségről. A létet látja.” Madách drámáját olyan nyersanyagnak tekintette Kass, „amelyben minden kor minden emberének a tragédiája visszatükröződhet”. Ez a felfogás érvényes egész könyvművészeti munkásságára, ami nemcsak a szépirodalmat, hanem saját korát és alkotói törekvéseit is magába sűrítette.

Kass János 90 – Irodalmi illusztrációk
Petőfi Irodalmi Múzeum, február 11-ig
*****


Aminek van értelme

Sümegi Noémi

Nagy levegőt kellett vennünk Szalai Kriszta estjéhez: ki szeretne szembesülni egy színházi előadás keretében a hajléktalansággal? Hallottunk már róla sokat, arról is, hogy a színésznő megrázó öt napot töltött az utcán, meg hogy valós ember valós történetét meséli el: mit lehet ehhez hozzátenni? Az első meglepetés az előtérben ért minket, ahol csupa fiatal várakozott. Aztán, már bent Szalai Kriszta olyan játékkal indított, amelynek során biztos, hogy mindenki rámosolygott a szomszédjára. Nem is olyan kellemetlen ez!

De később nyakunkba kaptuk a hidegzuhanyt – és jó volt az is. A színésznő hol a szereplője, hol a saját hangján szólt, a végén pedig bejött az életre keltett Jutka, és lehetett kérdezni tőle. A nézők kérdeztek, és elhangzott a legfontosabb is: hogyan tudnánk segíteni? Ott ült több mint kétszáz ember, és a végén sem akart hazamenni. Gimnazista lányok mentek oda a sokat szenvedett nőhöz, hogy átöleljék, mások csendben beszélgettek. Majd megszólalt mellettem az egyetemista, akit félve hoztam el, és azt mondta: anya, ez az a színház, aminek van értelme.

Maradjunk annyiban – Hatszín Teátrum
Lakatosné Jutka: Szalai Kriszta
*****


Abszurd burleszk

Kézdi Beáta

Egy Franz Kafka korát idéző, lenyűgözően szép Kaiserpanorama a díszlet (Izsák Lili munkája), amely hol vonatként, hol szekrényként, hol hivatalként kel életre. A századforduló hangulatát, a burleszk világát idézik a jelmezek is (Marina Sremacot illeti dicséret érte).

Az átváltozás mellett Kafka nyolc másik művéből összeállított előadás azonban az izgalmas látványon túl nem köti le a nézőt, sőt fárasztja, ahogy sikertelenül próbálja követni a történeteket, összefűzni a látottakat. Pedig a darab, ahogy a szerző írásaiban mindig, a groteszk, az irónia eszközeivel mutatja meg az abszurdot, de nevetés helyett most marad a szorongás. A színészek játéka viszi ugyan magával a nézőt, Csákányi Eszter „diszkótáncát” azonban nézni is rossz. Kafka nem könnyen állítható színpadra, ez most is megmutatkozott.

Kafka: Átváltozás – Örkény Színház
Rendező: Gáspár Ildikó
** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.