heti-valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20180125-127159

http://heti-valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20180125-127159

Kult-túra

Heti ajánló – 2017.11.30.

/ 2017.11.29., szerda 20:16 /

Itt élni kell, nem írni

O. Á.

A fiatal Márai pontosan tudja, hogy Párizs soha nem lesz az igazi otthona. Hiába él ott friss házasként hat évig, a hűvös csodálatból nem lesz szerelem. A franciák ugyanis nem fogadják be az idegeneket, írja. Az életműben nemcsak újságcikkek, naplórészletek, hanem regények, versek is foglalkoznak Párizs építészetével, múzeumaival, kávéházaival, művészeti életével. Mészáros Tibor, az életmű gondozója a sokszínű szövegeket korabeli fotókkal illusztrálta.

Márai Sándor: Párizsi vasárnapok
Válogatta: Mészáros Tibor
Helikon, 2017. Ára: 3499 Ft
***


Ünnepi ráhangolódás

S. N.

Aki hallott már grúz férfikórust több szólamban énekelni, el tudja képzelni, micsoda élmény lesz a Tbilisi Férfikart meghallgatni az Angelica Leánykar vendégeként. Az adventi koncerten fellép Tóka Ágoston orgonaművész, a Budapesti Vonósok és számos szólista énekes. Műsoron Debussy kantátája, a La Damoiselle élue, Lajtha László női karra és orgonára írt Magnificat című műve és Saint-Saëns Karácsonyi oratóriuma. Vezényel: Gráf Zsuzsanna.

Az Angelica Leánykar adventi koncertje
Zeneakadémia, december 2., 19 óra 30.


Már az újhullám sem a régi

Lukácsy György

Kis költségvetés és kísérletező kedv – okkal dörzsölhetik tenyerüket az ínyencek, hiszen van valami felszabadító a művészi gerillaakciókban. Nem követelünk nagy díszleteket, fordulatos történetet, kényszeres megfelelési vágyat a műfaji szabályoknak. Csak egy sajátos gondolatot vagy hangulatot. A Férfikorból leginkább ez utóbbi hiányzik.

Politzer Péter a kortárs magyar film megbízható szakembere, aki vágóként (ez az ő esetében azt jelenti, szerkesztőként is) tekintélyt szerzett magának olyan munkákkal, mint a Fehér tenyér (Hajdu Szabolcs), A fény ösvényei (Mispál Attila) és dokumentumfilmekkel, mint az Overdose (Ferenczi Gábor). Sikeres vágói pályafutással a háta mögött vállalkozott első rendezésére. Szkeccsfilmjében három budapesti férfi életéből villant fel epizódokat, ám sem a kamasz Samu szerelmi afférja, sem a negyvenes bőgős életközépválsága nem kifejezetten eredeti. A 91 éves fényképész és lemezhamisító belső monológja viszont nagyon is hangulatos. E történeti szál elégikus szépsége időnként képes feledtetni a film gyengéit: a banális mozzanatokat, a nem igazán jó ötleteket és a fésületlenséget. A történet egyik mozgatója a hajsza egy karmesteri pálcáért. Ez magára a Férfikorra is igaz.

Uralkodó szempont vagy gondolat híján nem telik meg valódi tartalommal, hogy a filmbéli iskolában miért csak hazafias tárgyakat tanítanak, de üres utalás a Huszárik Zoltán Szindbádját idéző pengetős zene, vagy tolakodó formai megoldás a folyamatos játék az élességgel. A Férfikor így inkább nosztalgikus utazás lett, hiszen az 1960-as évek újhulláma dobott partra ilyen kísérletező alkotásokat. Milyen régen volt!

Férfikor – Magyar játékfilm, 77 perc
Rendezte: Politzer Péter
Főbb szereplők: Szipál Márton, Fischer Samu, Vass Péter
**


Advent másként

L. Z.

Tizedik alkalommal öltözik ünneplőbe Óbuda Fő tere, de az idei karácsonyfa egy kicsit más lesz, mint amit megszoktunk. A 16 méter magas, világhírű Hello Wood-építmény ugyanis nemcsak az ünnepet teszi különlegessé, hanem sok rászoruló család otthonát is melegíti majd karácsony után 40 tonnányi tűzifa képében. Alatta forralt bor, pecsenye és mézeskalács illata terjeng majd, a színpad pedig olyan előadókkal népesül be a hétvégi estéken, mint a Muzsikás és Petrás Mária, a Budapest Ragtime Band és a Nana Vortex. A megnyitó december 2-án lesz, ekkor adja át Bús Balázs, a kerület polgármestere a februárig működő ingyenes korcsolyapályát is.

Advent Óbudán – december 1–23.


Stílus+bravúr

Lukácsy György

„Kézre áll neki minden, a finom pontozás, az éles metszés, a lendületes vonalrajz, a laza ecsethúzás. Bravúros nézőpontváltásokkal és izgalmas stílusváltásokkal varázsolnak el a Vigadóban kiállított grafikai lapok” – Orosz István grafikus kiállításmegnyitón elmondott szavainál aligha lehet pontosabban megfogalmazni, miben rejlik a nyolcvanéves Gyulai Líviusz titka.

A nemzet művésze keze nyomán olyan mesterművek születtek, mint a Jónás könyve vagy a Psyché – az irodalmi művekkel egyenrangú – illusztrációi, az Egy komisz kölyök naplója című animációs film, és megannyi stílusbravúr Szindbádtól Dürer mitikus rinocéroszáig.

A kiemelkedő, mi több, szeretetre méltó életmű mintegy kétszáz darabjából az erotikus motívumok ismerősek lehetnek, ahogy szemünk hozzászokhatott már a Jónáshoz is – mégiscsak megforgatja Babits könyvét és vele Gyulai litográfiáit minden középiskolás –, de a Don Quijote-ábrázolás mellett elidőzünk. Cervantesnek az élet minden ellentmondásával felruházott hősével ugyanis színházi és filmrendezőknek, rajzolóknak egyaránt meggyűlt már a bajuk. És éppen ez a csodálatos Gyulai „búsképű lovagjában”: nem okoz csalódást az irodalmi műre épülő elképzeléseinkhez képest.

Mesék álló- és mozgóképeken – Gyulai Líviusz kiállítása
Január 28-ig a Pesti Vigadóban
*****


Egy boldog emberről

Kézdi Beáta

„Lehet, hogy nem tudok énekelni, de én vagyok a Nagy Feró” – mondja az énekes, és ez igaz is. A Ricse, Ricse, Beatrice című rockmusicalből megismerhetünk egy magyar ikont a börtönben leült parkolási bírságtól a Korda György-ös zenekari meghallgatáson át az Erdős Péter állampárti tótumfaktummal folytatott beszélgetésekig, a mélypontoktól az István, a király sikeréig. Mindezt hullámzó minőségben, olykor ötletes rendezői fordulatokkal, képi vagy táncmegoldásokkal, máskor bántóan Sas-kabarés idétlenséggel.

A főszereplő Kurkó József Kristóf cseppet sem Nagy Feró-s, de a hangja jó, a dalok sikere nagyban rajta áll. Az előadás egy ma már boldog, kiegyensúlyozott ember életéről ad képet, melyben nem feledkeznek meg Kutyiról, a feleségéről sem, akinek a rockikon személyesen is köszönetet mond a darab végén. Az előadás hibái ellenére is kellemes szórakozás, főleg a zenének köszönhetően – a popsláger Azok a boldog szép napok mellett olyan emblematikus szövegű dalok hangzanak el, mint a Jerikó, a Nem kell, a Térden állva és a Túl késő már –, és még a Beatricét nem ismerők számára is élmény lehet.

Ricse, Ricse, Beatrice – Újszínház
Rendező: Bozsogi János
*** és fél


Bűnügyi komédia

V. Nagy Viktória

Tűpontos játék, mozgalmasság, összhang, humor és sok ötlet jellemzi a Játékszín 39 lépcsőfok című előadását. Az agglegény Richard Hannay unalmas londoni élete nem várt fordulatot vesz, amikor egy este megismerkedik egy csinos titkosügynöknővel, akit másnap késsel a hátában talál a lakásában. A gyilkossággal a férfit gyanúsítják, mire ő menekülni kezd: a halott nőnél lelt térkép alapján próbál a gyilkos nyomába érni, s közben egy kémhálózat sűrűjében találja magát. Főhősként Lengyel Tamás látható, a többi 29 szerepben pedig hárman brillíroznak: Lévay Viktória, Nagy Sándor, és Szirtes Balázs. A hitchcocki sztori bűnügyi komédiába fordul át, és végig felhőtlenül szórakoztat.

John Buchan – Alfred Hitchcock – Patrick Barlow: 39 lépcsőfok – Játékszín
Rendező: Horgas Ádám
*****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.