Kult-túra

Heti ajánló - 2017.08.10.

/ 2017.08.09., szerda 14:30 /

Ne add fel!

O. Á.

Nem véletlenül sikerlistásak Pataki Éva Balázs Béla-díjas forgatókönyv-író, rendező regényei. A történetek a mában játszódnak Budapesten, a szereplők értelmiségi és művészpályán mozognak, és a karrierépítésben jóval ügyesebbek, mint a magánéletben. A most felfrissített Még egy nő fergetegesen mulatságos szerelmi háromszög-történet egy remek pesti nővel, aki negyvenen túl is hisz a szerelemben és a megbocsátásban.

Pataki Éva: Még egy nő
Athenaeum, 2017. Ára: 3499 Ft
*****


Csángállnak az úton

S. N.

Olyan húzása van a Csángálló zenéjének, hogy nyomába sem ér semmilyen modern muzsika. A 2009-ben alakult zenekar repertoárjában találkozik a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán népzenéje, s a fiatal muzsikusok mindezt magukon átszűrve elragadó kortárs művé alakítják. A végeredmény egyfajta pszichedelikus élmény, ne csodálkozzunk tehát, hogy Lajkó Félixszel közösen nyitották meg tavaly az O.Z.O.R.A. Fesztivált.

Csángálló: Fel az úton
Fonó, 2017. Ára 2500 Ft
*****


Egy poén és más semmi

Lukácsy György

Az Oscar-díjas Juliette Binoche kivételezett helyzetben van. A tavalyi Cinefest filmfesztivál alkalmából Miskolcra látogató francia világsztártól megtudtuk, hogy csak olyan szerepeket vállal el, amelyeket értékesnek tart. Egyszóval válogathat, ami komoly kiváltság egy színész számára. Viszont a Bébibumm az élő példa rá, hogy az évtizedes szakmai tapasztalat sem tesz senkit tévedhetetlenné.

Egy könnyű nyári vígjátéktól persze senki sem várhat sokat, de egynél több poént azért biztosan. Pedig ezúttal nem jut több. Kacagás helyett marad a számtalanszor látott, fárasztó franciás párkapcsolati kavarás, aminek eredményeképpen felelőtlen anya és koravén lánya egyszerre érnek hasonló életszakaszba. Épp csak abban különböznek, minek is nevezzék ezt a fordulatot: áldott állapotnak, várandósságnak vagy terhességnek. Ennek meghatározása persze a kedélyállapotuktól is függ. Ami folyton változik, miközben a nézőé sajnos nagyon egyenletes marad – egyenletesen unott. A fordulatok kiszámíthatók, a helyzetkomikum inkább visszafogott, mint nevettető, ráadásul mindez a rutinszerű színészi játéknak is köszönhető. S bármilyen meglepő, a lapos összhatáson még a kortárs vígjátékoknál szinte kötelező politikailag korrekt szál sem képes javítani. A film mindezzel együtt egy ártalmatlan, kedveskedő komédia. Amire azt szokás mondani, hogy felejthető. Binoche életrajzírója is valami ilyesmit írhat majd: ebben a filmben a művésznő megcsillogtatta vígjátéki tehetségét. Mi meg hozzátesszük: nem ez az erős oldala.

Bébibumm – Francia romantikus vígjáték, 94 perc
Rendező: Noémie Saglio
Főbb szereplők: Juliette Binoche, Lambert Wilson, Camille Cottin, Catherine Jacob
**


Eperhold

S. N.

Nagyszabású koncertkörút csúcspontja lesz Zséda augusztus 12-i fellépése, ahol a legnagyobb slágereké a főszerep. Új lemezének egyik legismertebb alkotása az Eperhold című szám, amely lüktető ritmusával az idei nyár slágere lett. Zséda szólókarrierje 15 éve indult a Valahol egy férfi vár című szerzeménnyel – a mostani koncerttel erre a jubileumra is emlékeznek. A doboknál a világhírű Borlai Gergő, aki külföldi turnékörútjáról csak az énekesnő kedvéért látogat haza. Zséda rengeteg meglepetést tartogat: sodró dalaiban egyszerre lesz jelen a Cotton Club Singersben megismert eszményi nő, valamint a kihívó, vagány frontember alakja.

Zséda – Budapest Park, augusztus 12.


A kávézás öröméért

V. Nagy Viktória

Pompás kamarakiállítás látható a Műcsarnok M0-s termében: a Kávé a szalonban – Porcelánok a Merényi-gyűjteményből című válogatás a Nemzeti Szalonhoz kapcsolódik, de sokkal jobban magával ragad, mint maga a szalon. Egyrészt, mert ízlésesen, esztétikusan rendezett, másrészt, mert gyönyörű tárgyakat láthatunk a vitrinekben. Semmi sallang, de minek is, amikor a kávéskannák és csészéik önmagukban is csodásak. A kollekció az otthoni kávézás eszközeiből nyújt válogatást. Van itt minden, ami az elmúlt kétszáz évben megjelent: keleti és skandináv, barokkos és art deco, elegáns és tarka, hagyománytisztelő és formabontó. Közös bennük, hogy a kávézás örömét akarták szolgálni.

A gyűjteményben képviselt, főleg európai porcelánmanufaktúrák között világhírű gyártók szerepelnek, mint például Sévres, Limoges, Meissen. Több csésze és kanna pedig a manufaktúrák és olyan legendás tervezők együttműködésének eredménye, mint Walter Gropius, Victor Vasarely, Marcello Morandini, Hundertwasser vagy Ekler Dezső. A szeptember 3-ig látható tárlatot nem érdemes kihagyni, a gyerekeknek is biztosan tetszeni fog.

Kávé a szalonban – Porcelánok a Merényi-gyűjteményből
Műcsarnok
*****


Kerti törpék, vagy amit akartok

Kézdi Beáta

„Szétkapom, mint üzbég paraszt a gombos harmonikát” – repkedtek az ilyen és ehhez hasonló szólások a szegedi szabadtéri színpadán. Shakespeare szerelemben, szenvedésben és humorban gazdag komédiájában az – egy idő után inkább fárasztó – poénok és a mai utalások sora kevés volt ahhoz, hogy jól szórakozzunk.

Sztárokkal teli rendezésben, a Szegedi Dóm előtti homokszínpadon, egy hatalmas homokarc felével, fekete és fehér ülőgarnitúrák, retro konyhabútorok és kerti törpék között kelt életre a Vízkereszt. Láttunk illíriai tengerpartra mentőmellényben érkező menekülteket és Darth Vader-betétet is. De hiába lubickolt az öntelt Malvolio szerepében Alföldi Róbert, formálta meg Hernádi Judit remekül a cserfes társalkodónőt, uralta bolondként a terepet Szikszai Rémusz, vagy csalt mosolyt az arcokra Bodrogi Gyula, komoly hiányérzetünk maradt. Kovács Márton zenéi mindig izgalmasak, mégsem illettek ehhez a Shakespeare-előadáshoz a Sárga liliomból és más Mohácsi-darabból is felhasznált dallamok, inkább megakasztották a történetet. A több mint háromórás darab alatt sajnos az odavetett poénmorzsák – az előadás stílusával élve – leperegtek rólunk, mint kacsa tolláról a víz. A kevesebb több lett volna.

Vízkereszt, vagy amit akartok
Szegedi Szabadtéri Játékok
Rendező: Béres Attila
***


Mestersége építész

S. N.

Turányi Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának munkáiból nyílik kiállítás augusztus 13-án a szülőfalujában, Kadarkúton, az id. Kapoli Antal Művelődési Házban. A tárlathoz másnap konferencia is kapcsolódik. A kiállítást Balázs Mihály Kossuth- és Ybl-díjas építész nyitja meg, a konferencia keretében pedig Czigány Tamás, Getto Tamás és U. Nagy Gábor Ybl-díjas építésztanárok, a hazai építészet meghatározó egyéniségei tartanak előadást. A szeptember 8-ig látható kiállítás a Zselic Lelke Fesztivál keretében a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap és a T2A Építésziroda támogatásával jött létre.

Született Kadarkúton, mestersége építész – Turányi Gábor kiállítása
Kadarkút

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.