Kult-túra

Heti ajánló - 2017.03.23.

/ 2017.03.22., szerda 17:27 /

Igaz történet a szeretetről

O. Á.

Egy nyomorban élő indiai kisfiú elvész a pályaudvaron. Szerencsére nem embercsempészek és szervkereskedők hálójába kerül, egy jótékonysági szervezet próbálja rendezni a sorsát. Így jut Ausztráliába, nevelőszülőkhöz, akik nemcsak felnevelik, de abban is segítenek, hogy felnőtt fejjel megkeresse édesanyját és testvéreit. A megindító történetet a főszereplő meséli el szívbe markoló őszinteséggel. A könyvből nagy sikerű film készült.

Saroo Brierley és Larry Buttrose: Oroszlán
Athenaeum, 2016. Ára: 3499 Ft
****


Huszárik tiszteletére

S. N.

Hangversennyel tiszteleg Huszárik Zoltán előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek bérletsorozat keretében három kortárs zeneszerző, Jeney Zoltán, Kocsár Miklós, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja és Durkó Zsolt, az MMA posztumusz tiszteleti tagja darabjait mutatják be. A komponisták nagy szerepet játszottak a rendező Szindbád, Csontváry és Elégia című filmjeinek sikereiben. Közreműködik a Szent Efrém Férfikar.

Pesti Vigadó, az MMA székháza, március 23., 19.30 óra


Betörni a lovat

Lukácsy György

Az 54 versenyen legyőzhetetlennek bizonyuló Kincsemről szóló film legnagyobb kockázata az volt, hogy érdektelenné válik. Hiszen hol a dráma a XIX. századi csodakanca történetében? Éppen ezért a bemutató előtt a konfliktus sokkal inkább abban rejlett, hogy sikerül-e a címszereplő köré olyan kosztümös szerelmi történetet kerekíteni, amihez hasonlót már rég láttunk itthon. Az alkotáson a néző már nem az állami hárommilliárd forintot kéri számon, hanem a saját jegyköltségét. És nem fog panaszkodni: Herendi Gábor betörte Kincsemet, vagyis megoldotta az alapkonfliktust, és évtizedek után elkészítette az első magyar romantikus kalandfilmet.

„1849-ben indul a történet, a világosi fegyverletétel után ismerjük meg a 13 éves Blaskovich Ernőt, aki gyermekként szemtanúja apja lemészárlásának, és ég benne a bosszúvágy – mondta korábban lapunknak a rendező. – Majd ugrunk az időben, és a kiegyezés utáni virágzó Osztrák–Magyar Monarchiában találkozunk újra a hősünkkel: már nem fegyverrel, hanem a lóversenypályán akar bosszút állni. És ehhez remek eszközre talál Kincsemben. Minden rendben is menne, csakhogy időközben szerelembe esik édesapja osztrák gyilkosának, báró Oettingennek a lányával. S ez az igazi konfliktus: a szerelem vagy a bosszú lesz-e a fontosabb neki.”

Nem rágjuk le a körmünket, van gatyaletologatás, sőt egykét ügyetlen animált díszlet is, de a Kincsem az apró hibák ellenére az, aminek mutatja magát: szórakoztató nagyjátékfilm. Fordulatosságban, színészi játékban, a képi világ igényességében is állja a versenyt hollywoodi vetélytársaival.

Kincsem – Magyar romantikus kalandfilm, 121 perc
Rendezte: Herendi Gábor
Főbb szereplők: Nagy Ervin, Petrik Andrea, Gáspár Tibor
****


Vakmerő sarj

V. N. V.

Az Operaház Ring-ciklusának harmadik részében M. Tóth Géza ismét vetítéssel érzékelteti az idő múlását, a tér változását, a szereplők érzelmi hullámzását – többnyire sikerrel. Siegfriedként Kovácsházi István debütált, aki birtokában van a szerepnek, ezért érthetetlen, miért énekelt gyakran orrhangon. Sümegi Eszternek szintén a torkában van Brünnhilde, bár az árnyalatok hiányoztak. Az előadás legjobbja Egils Silins volt Wotanként, a zenekar pedig pontosan és szépen követte Halász Péter karmestert.

Wagner: Siegfried
Rendezte: M. Tóth Géza
Operaház
****


Gondterhelt férfi képmása

Zsuppán András

A múzeum alagsori kiállító helyiségében, teljesen fekete térben, félhomályban egyetlen tárgy várja a látogatókat: egy kicsi, fémkeretes dagerrotípia. Úgy járulnak elé egyenként, mint a vendégség kezdetén a házigazdához. Az ezüstözött rézlemezről ötvenéves, nagybajuszú-szakállú férfi néz vissza: Kossuth.

Az arc gondterhelt, a homlok barázdált, a tekintet eleven. Nehéz évek, csalódások formálta arc, nem megtört, de határozottan megviselt. „Szeretett bátyámnak 1849-i legsikerültebb egyetlen arczképe” – írta a húg, Kossuth Lujza, eltévesztve az évszámot.

A kép valójában Bostonban készült 1852. május 17-én, a híres fényképészpáros, Southworth & Hawes műhelyében, Kossuth nagy amerikai körutazása alatt. Időben ez az ábrázolás esik legközelebb a szabadságharchoz. A reprodukciókról már 1893 óta ismert fénykép eredetije a Magyar Nemzeti Banknak köszönhetően került Magyarországra. Létezéséről a múzeum 2002 óta tudott, akkor egy magyar származású gyűjtő tulajdonában volt, de aztán egy évtizedre eltűnt, és tavaly bukkant fel újra egy amerikai műkereskedésben. A ritka tárgy április 2-ig látható, kiállításon valószínűleg nem szerepel többet, mert kényes, sérülékeny alkotás.

Nézz Kossuth szemébe!
Magyar Nemzeti Múzeum
****


Tündérálom és valóság

Kézdi Beáta

Szent Iván éjjele itt házibuli, amelyre mi is hivatalosak vagyunk, Horváth Jenny farmeres-kapucnis pulcsis jelmezei is a mába helyeznek minket. A nyári napforduló estéjén azonban a vágyak és az érzelmek sosem a megfelelő embert találják el, reménytelennek látszó vonzódásoknak és vonakodásoknak lehetünk tanúi. Pukk (Eszenyi Enikő) a legnagyobb élvezettel keveri a szálakat, hogy végül kibogozhassa, és jól végződjön minden. A Szentivánéji álom az átváltozás, az illúzió és a valóság keveredésének komédiája, de most kapunk jó adag kiszólást is. A „színház a színházban” jelenet a csúcspont, ahol az emberi esendőséget bemutató tündéri történetnél többet kap a néző: mai utalásokat a kerítéstől addig, hogy mi számít bátor és botrányos előadásnak.

Stohl András magánszáma fergeteges, de Hajduk Károly rendező karaktere, vagy Hegedűs D. Géza Gyaluja és Oroszlánja is remek. A Víg fiatal színészei egytől egyig nagyszerűek, Kovács D. Dániel kihozza minden szereplőből a legjobbat, már csak miattuk is érdemes megnézni az előadást.

Szentivánéji álom – Vígszínház
Rendező: Kovács D. Dániel
****


Esterházy szlovákul

S. N.

Huszonhat előadást mutatnak be idén a DESZKA Fesztiválon: négy romániai, egy ukrajnai és egy szlovákiai magyar szerző darabja is látható lesz az anyaországból érkező tizenegy vidéki és kilenc fővárosi produkció mellett. Közülük egy románul (Székely Csaba: Idegenek – Négy politikai gyerekdarab) egy pedig szlovákul (Esterházy Péter: Mercedes Benz) hangzik el. Utóbbi Esterházy utolsó színpadi műve, amelyet kifejezetten a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház számára írt. A kortárs magyar dráma seregszemléjét idén is a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

XI. DESZKA Fesztivál – Csokonai Színház, Debrecen
március 27. – április 2.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.