heti-valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171102-126140

http://heti-valasz.hu/kult_tura/heti-ajanlo-20171102-126140

Kult-túra

Heti ajánló - 2017.02.09.

/ 2017.02.08., szerda 17:35 /

Lovagias ügy

S. N.

Mesével környezetvédelemre szoktatni a legkisebbeket – reménytelennek tűnő vállalkozás. De ha egy szülő elkezdi olvasni nekik Kóbor Andor lovag kalandjait, nem csak jól fog szórakozni, de maga is sok mindenre rácsodálkozik, a gyermekben pedig biztosan rögzül számos aranyszabály. Például: mit tehetünk, hogy szerencsétlen vörösbegyek ne énekeljenek egész éjszaka? A kedves és hasznos könyvet Szimonidesz Kovács Hajnalka meseszép képei illusztrálják.

Pusztai Ilona: A zöld lovag
Holnap Kiadó, 2016. Ára: 2700 Ft
*****


Festmények és gyilkosok

S. N.

Amerikai Psycho, csak női változatban és Londonban? Erotikus thriller, néha sajnos elég keményen az, pedig sokkal érdekesebb benne a társadalomkritika. Vajon az éjszakai bárok – a maguk módján őszinte – közege, vagy a nagy akciósházak képmutató világa romlottabb, ahol a teljesítmény és a művészet nem, csak a pénz, a származás és a külsőségek számítanak? Egy gátlástalan művészettörténész ámokfutása egy érzéketlen világban – 18 éven felülieknek.

L. S. Hilton: Maestra
Athenaeum, 2016. Ára: 3999 Ft
**


Nincs dobpergés

Lukácsy György

A cirkusz mindig is hatásvadász mutatványosság és halált megvető kifejezőkedv között egyensúlyozott. Az újcirkusz jeles társulata, a Recirquel előadásának próbafolyamatát bemutató Mi ez a cirkusz? is ezt a dramaturgiai kötéltáncot járja. És sajnos leesik.

Mi történik általában a cirkuszban? Megismerjük a délceg akrobatát, a kikapós artistanőt (a lovat, az elefántot…). Néhány rutinszerű trükk, majd elsötétül a nézőtér, dobpergés – és jön a szinte lehetetlen. Hogy elhiggyük, ilyenre ember nem is képes, az artista sem első próbálkozásra jár sikerrel. Ez a cirkusz évezredes receptje, s ezt akarta megkerülni ez a film. A szereplők kedves, fantáziadús, erős, ügyes fiatalok, akik egyébként cseppet sem érdektelenek. A csupa izom akrobata, aki üres óráiban tanyát épít a puszta kezével. Az elbűvölő kötél tán cos lány, aki idős mesterébe kapaszkodik. A szomorú bohóc, akit korábban mindenki vidám lánynak ismert. Csak a nagy mutatvány, maga az előadás nincs benne a filmben. Pedig végig arra készítettek fel minket, és mindenki kötélnek állt egy igazán jó produkcióért!

A cirkuszosok tudását bemutatni hivatott etűdök inkább művészieskedők, mint magával ragadók. A sikerreceptet feledték az alkotók, azt, hogy a cirkusz sok minden: fizika, gyakorlás, aszkézis, de elsősorban zsigeri érzelem. Aggodalom, félelem, csodálat, megkönnyebbülés. Enélkül minden műsorszám túl hosszú. Hát még egy film.

Mi ez a cirkusz? – Magyar dokumentumfilm, 86 perc
Rendezte: Halász Glória
Főbb szereplők: Biritz Ákos, Herczeg Richárd, Illés Renátó, Lakatos Leonetta, Pintér Áron, Vági Bence, Veress Zsanett
***


A romantika jegyében

S. N.

Várdai István 30 évesen a világ egyik legkeresettebb csellistája. Hangszere egy felbecsülhetetlen értékű Stradivari-cselló, melyet egy névtelenségét megőrizni kívánó mecénástól kapott. A Liszt Ferenc Kamarazenekarral többször is fellépett már. A február 14-i koncerten Orbán György Búcsú Rasumoffsky gróftól című kortárs darabja mellett két romantikus mestermű, Schubert Arpeggione szonátája, valamint Mendelssohntól az Op. 20 jelzésű Oktett hangzik el. Érdekesség, hogy a koncert második felében, amikor már nincs szólista, Várdai is beül a zenekarba játszani.

Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar – Zeneakadémia, február 14., 19.30 óra


Fényképek párban

László Dóra

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata első nagyszabású kiállításának középpontjában a barátság, a szellemi közösség áll. Az akadémikusok egy-egy, nem akadémikus művészbarátjukat hívták meg a tárlatra, melynek kissé eklektikus anyaga így a reflexió változataiból áll össze. Szubjektív dokumentarista fotók, látomásos fényfestmények és rendhagyó testábrázolások váltakoznak két teremben.

Jelenczki István filmrendezőt meghívott párjával, Kőrösi Istvánnal a vizionális képalkotás köti össze. Paulius Normantas litván származású fotóművész néhány héttel a megnyitó előtt hunyt el: analóg technikával készített fotói mellett meghívottja, Boros György polaroid képek digitális felnagyításával készült felvételei láthatók. Sára Sándor szociográfiai fotóesszéi az ötvenes évekbe repítenek vissza. Ő Koffán Tamás csellóművészt szólította meg, aki erdélyi fotóval mutatkozik be. Kósa Ferenc egy délutáni vihar történetét „festette” meg fénnyel, választott párja, Katkó Tamás pedig színházi fotóiból válogatott. Török László Cigányok sorozata mellett a jazzénekesként ismert, roma származású Lakatos Erika látványos fotófestményei láthatók.

Izgalmas képek, érdekes párosítások: az április 2-ig látogatható kiállítás kurátorai kéthetente vezetést tartanak.

Kép-Társak
Pesti Vigadó, az MMA székháza
*****


Vers mindenkinek

Sümegi Noémi

Nagy Zsolt úgy mondja az Egy estém otthon c ímű Petőfi-verset, mintha magáról beszélne, Csuja Imre az öregedésről szóló Futballisták című költeményt Jékely Zoltántól úgy, hogy közben – a közönség derültségére – szotyolázik, Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versének sorait pedig egymásnak adják a színészek. A díszlet a kulturális kódként is működő tornácos parasztház – minden magyar egyetért abban, hogy ez szép, ahogy a magyar nyelv is az. Jelmez nincs, a színészek saját ruháikat viselik. A szerelmes költemények mellett az est meghatározó részét teszi ki a közéleti líra – a forradalmi versek, a haza és haladás kérdése, illetve az emigrációról szóló vívódások –, amit ma ismét érzékeny füllel hallgatunk.

Az Örkénynek nem ez az egyetlen verses vállalkozása, hasonló volt a Nyugat 2008–1908 és a folytatásának is beillő nőNYUGAT: az Anyám tyúkja 2. hiányosságaként is csupán az róható föl, hogy – az Anyám tyúkja 1-gyel ellentétben – nincs benne női szerző.

Anyám tyúkja 2. – Örkény Színház
Rendezte: Mácsai Pál
*****


Esték a Hild-villában

S. N.

Művészetelméleti előadás-sorozatot indít Esték a Hild-villában címmel a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete: ennek keretében az év első felét az Arany János-emlékévnek szentelik. Az első esten Nyilasy Balázs előadását hallgathatjuk meg Arany János és a románc műfaja címmel. A részvételhez regisztrálni kell a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail-címen. A kutatóintézet címe: Budapest XII., Budakeszi út 38.

Arany János és a románc műfaja – Hild-villa, február 9., 18 óra

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.