Megnyílt Szabó Győző étterme - Ideje megtudni, mi is az a Steamboo!

/ 2015.10.16., péntek 18:13 /
Megnyílt Szabó Győző étterme - Ideje megtudni, mi is az a Steamboo!

„Hölgyeim és Uraim, eljött a várva várt pillanat: MEGNYITOTTUNK!!! Ideje, hogy a világ megtudja, mi is az a Steamboo.” Oké, ez nagyon jó hír, de miről is van szó?

Nos, a Belvárosi Piacon mától üzemelő Steamboo egy bisztró, mégpedig Szabó Győzőé, aki saját ételkölteményéről nevezte el a helyet – ahogy ezt a népszerű színész el is mondja a Magyar Konyha legfrissebb (még kapható!) számában. Az interjúban többek között elárulja azt is, hogy bisztrójában olyan innovatív, európai-ázsiai fúziós ételt készít, amit ő talált ki, és szerinte érdekelni fogja az embereket. Ráadásul egészséges is: szag- és zsiradékmentes.

Szabó Győző nem jön zavarba, ha gasztronómiáról kérdezik, otthonosan mozog a terepen, járt főzőiskolába, főzőversenyeket nyert, tud tésztát gyűrni, sőt, megtanulta azt is, hogyan készül a szusi: „Odamentem egy fiúhoz egy szusibárban, és ő azt mondta, ne menjek el háromnapos tanfolyamra, mert erre nem elég három nap – majd ő megtanít – meséli a színész. – Mondtam otthon Juditnak, hogy most sokat fogok gyakorolni, rizst főzni, tekerni, sokáig fogunk szusit enni. Azt mondta, nem baj. Amikor gyakoroltam, számos szusivacsorát rendeztem. Egy ilyen alkalommal már mindent előkészítettem, és csak az lett volna hátra, hogy feltekerjem a kész szusikat, igen ám, csak elfelejtettem a nori algalapot. Nem volt otthon, pedig azt hittem, hogy van. Előző nap egy kanadai szakácskönyvből csináltam egy nagyon finom, sütőpapírba csomagolt csirkemellet korianderrel, vajjal, fűszerekkel, ehhez pedig vettem egy bambusz párolót. Fogtam, felvágtam a sütőpapírt ugyanakkora darabokra, mint a nori, beleraktam egy falat rizst, rá a lazac, az avokádó, kis fűszer, vaj, paradicsom a végére, tekertem egy „szaloncukrot”, és betettem a bambusz párolóba 4-5 percre. Amikor kész lett, a többiek kérdezték, hogy ez mi. Mondom, nem tudom, most találtam ki. Mindenkinek nagyon ízlett, így hát elkezdtem fejlesztgetni. Azt a nevet adtam neki, hogy steamboo: a staem gőzt jelent, a boo a bambuszra utal.”

Így néz ki a steamboo

A Steamboo bisztró mindössze 14 négyzetméternyi alapterületű, a designt Réczey Zoltán grafikus tervezte. Ami a menüt illeti: lehet választani kapros, paradicsomszószos-petrezselymes, bazsalikomos-paradicsomos és sima rizst, de van/lesz lazacos, csirkemelles, avokádós és vega steamboo, friss zöldfűszerekkel. „Olyan rizsgolyót is terveztünk, amelyben belülre kerül a lazac, és wakaméban, tengeri algában lesz megforgatva – ezt szokták a mizó levesbe is szórni –, ettől lesz tengeri sós íze. Csinálunk majd olyat is, aminek pirított hagyma a kérge, de kuszkuszból, bulgurból, kölesből is készítünk golyókat. Tejfölös alapú steamboo is lesz és a gyerekekre is gondolunk a nagyon vékonyra szeletelt virsli carpacciókkal. Lesz étel elvitelre, és számos meglepetéssel készülünk” – sorolja Szabó Győző, aki szeretné nevével erősíteni a brandet: „Én akarom csinálni, én akarom kiadni, szeretném látni, hogy tetszik az embereknek. Tényleg imádom a vendéglátást, szeretek adni, odatenni az emberek elé valami finomat és látni, hogy ízlik nekik.”

Egy szó, mint száz: aki szeretné kipróbálni a steamboot, keresse Szabó Győző bisztróját a Belvárosi Piacon, aki pedig mindent meg szeretne tudni a színész és a gasztro kapcsolatáról, vegye meg a Magyar Konyhát!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.