30 év alatt is karcolnak a kritikák

/ 2018.06.12., kedd 16:40 /

Az idén is kihirdették a Művészetek Palotája által kiírt Karc kritikaíró pályázatának díjait. Az idei nyertes a tavalyi közönségdíjas lett. A Heti Válasz Műhely korábbi hallgatóját is elismerték.

Másodszor írt ki a Művészetek Palotája kritikai pályázatot, amire a tavalyinál jóval több, 32 pályamunka érkezett – ám valamivel kevesebb szerzőtől, hiszen a díjazottak között is volt, akik két kritikát is jegyezett, például a Heti Válasz Műhely korábbi hallgatója, Gerencsér Anna. A 30 év alatti jelentkezők a Müpa 2017/18-as évadának produkciói közül választhatták ki azokat, amelyekről legfeljebb 6000 karakter terjedelmű reflexiót írtak.

A legjobb tíz, jeligés kritikát a MÜPA honlapján közönségszavazásra is bocsátották. Az, hogy némelyik előadóművész, például Pátkai Rozina is felfedezte és megosztotta a róla szólót, mutatja, hogy az ifjú szerzők véleményére máris érdemes odafigyelni. A pályaműveket olvasgatva valószínűleg nem volt könnyű dolga a (Bóka Gábor, az Opera-Világ újságírója, Dömötör Endre, a Recorder popzenei magazin szerkesztője, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zene Terjesztő Társulás egyik igazgatója, valamint Zipernovszky Kornél újságíró alkotta) szakmai zsűrinek, habár a díjkiosztón Radnóti Sándor zsűrielnök úgy nyilatkozott, hogy gyors és egyhangú döntés született. Az első tízbe jó néhány sziporkázóan szellemes, ugyanakkor alapos és zeneértő pályázat bekerült.

A nyertesek:

  1. Fodor Ágnes: Dvořákban majd találkozunk – előzékenységi (hang)verseny a Müpában
  2. Gerencsér Anna: Feltámadásra hangolva
  3. Horváth Dávid: Teremtés
A pályázat díjazottjai a zsűrivel

A pályázat díjazottjai Káel Csaba Müpa-vezérigazgatóval és Radnóti Sándor zsűrielnökkel

Fotó: Müpa/Posztós János

A Müpa honlapján leadott szavazatok alapján közönségdíjas pályaművet – (Nagy Klára: Élet-leckék az óceánon túlról) – olvasva szinte várjuk Dona Onete következő magyarországi fellépését.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.