Könyv

  • Bolti ár: 3 300 Ft
  • Kiadói akciós ár: 2 640 Ft / Kedvezmény 20%
  • Digitális ár: Ft
  • Kiadói hűségprogram: 1 980 Ft / Kedvezmény 40%
  • Vásárlási tudnivalók

Spájz

Bár Saly Noémi nem tartja magát gasztrogurunak, sem „legendás háziasszonynak”, e gyönyörű könyvéből mégis az derül ki, mi mindent lehet hókuszpókuszok nélkül újrateremteni. Kiváló alapanyagokból, zöldségekből, gyümölcsökből, melyekhez vágódeszka, vájdling és éles kiskés illik; nagy lábos, merőkanál, szűrőkanál, üvegek és celofán. Ennyi az egész.

A szerző bevezetője

Ez a bő nyolcvan recept a Magyar Konyha hasábjain jelent meg először, abban a rovatban, amelynek hét évvel ezelőtt első rémületemben a Spájz címet adtam. Mert nem, én nem vagyok se gasztroguru, se legendás háziasszony. Viszont befőzni, azt szeretek. És úgy gondoltam, sokan vehetik hasznát a javaslataimnak, amelyek nem lesznek se bonyolultak, se drágák. De visszahoznak elfeledett ízeket, vagy megismertetnek más, akár egészen távoli konyhák szokatlan, de finom leleményeivel.

A befőzés nagyszerű módja annak, hogy kicsalogassuk a családtagokat a konyhába – gyümölcsmagozás közben olyan jókat lehet beszélgetni –, az együtt főzött lekvár pedig úgy össze tud ragasztani két vagy több embert, mint a mogyorós puszedlit.

Egy üveg dzsemben vagy zakuszkában ott lapul a nyár, de ott vannak azok is, akiktől tanultuk, s az is, amit mellesleg tanultunk: az ennivaló megbecsülése, az epret palántázó, barackfát metsző, gombáért hajolgató, piaci standon fagyoskodó ember tisztelete. Gazdagabb és örömtelibb az élete annak, aki rászán havonta egy-két délelőttöt a befőzés egyszerű műveleteire, és ezt az örömöt egyszerűen és közvetlenül adhatja tovább azoknak, akiket megetet vagy megajándékoz a végeredménnyel.

A kötet receptjei az eltehető dolgok természet adta sorrendjét követik a medvehagymától a déligyümölcsökig. A végén szerepel néhány határeset: likőr, fűszerolaj, kence és egy desszert, amely kívül esik a spájz világán. Azt mami küldi.

Saly Noémi

A könyv a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával jött létre.