Könyv

  • Bolti ár: 3 450 Ft
  • Kiadói akciós ár: 2 760 Ft / Kedvezmény 20%
  • Digitális ár: - Ft
  • Kiadói hűségprogram: 2 070 Ft / Kedvezmény 40%
  • Vásárlási tudnivalók

Az elnök, a pápa és a miniszterelnök

John O’Sullivan brit újságíró, Margaret Thatcher egykori tanácsadója, eredeti portrét fest a 80-as évek három legnagyobb hatású vezetőjéről, akik új irányt szabtak a világ történelmének.

A szerző, aki számos cikkében és tanulmányában elemezte a most megidézett éveket, még a korszak jó ismerőit is meglepő összefüggésekre mutat rá, legyen szó Rómáról, Londonról, Varsóról, Moszkváról, a Falkland-szigetekről vagy Reykjavikról. Jaruzelskiről, Walesáról, Brezsnyevről, Gorbacsovról, Mitterand-ról vagy akár Edward Kennedyről. O'Sullivan, aki személyesen is ismerte a nyolcvanas évek formálóit, iskolapéldáját adja annak, miként lehet a nagyközönség számára is vonzóan írni történelemről és politikáról. E tekintetben a legjobb angol hagyományok folytatója.

Könyvének meglepő kiindulópontja: volt három „középkáder", akinek esélye sem volt, hogy a csúcsra jusson. A kaliforniai szenátor, Ronald Reagan túlságosan öreg volt és túlontúl konzervatív. Margaret Thatcher is túl konzervatív volt, ráadásul nő, aki még soha sem állt a brit Konzervatív Párt élén. Az pedig, hogy egy erősen antikommunista, hitbéli kérdésekben konzervatív lengyel főpap kerüljön Szent Péter trónjára, merő képtelenségnek tűnt, amikor a katolikus egyház a liberális Nyugat és a kommunizmus felé való nyitás politikája mellett kötelezte el magát.

Ronald Reagen, Margaret Thatcher és Karol Wojtyla (a későbbi II. János Pál) mégis eljutott a csúcsra, mi több, együtt elérték, hogy Közép-Kelet-Európa békésen kiléphessen a szovjet birodalomból. A történész-politológus szerző a három életút különböző állomásait, a hasonlóságokat és eltéréseket mutatja be.

 

 Megjelenés időpontja: 2010. április