heti-valasz.hu/itthon/kedves-fidesz-szavazo-egy-konzervativ-valaszto-levele-128256

http://heti-valasz.hu/itthon/kedves-fidesz-szavazo-egy-konzervativ-valaszto-levele-128256

Zacher-ügy: a választások után a rendőrségtől hívták a lázadó háziorvost

/ 2018.04.11., szerda 17:00 /
Zacher-ügy: a választások után a rendőrségtől hívták a lázadó háziorvost

„Nem sürgősségi eset”, „beutalása szakmaiatlan” – írta Zacher Gábor, a Honvéd Kórház főorvosa arról a betegről, akit hazaküldött, majd másnap meghalt. Az asszony halála kapcsán mutatjuk be egy háziorvos küzdelmeit a kórházüggyel. Részletek a csütörtöki Heti Válaszban.

„Beutalása szakmaiatlan” – ezt írta Zacher Gábor, a Honvéd Kórház sürgősségi osztályát vezető főorvos annak a betegének ambuláns lapjára, akit hazaküldött, mert nem tartott sürgősségi esetnek, majd másnap a mentők kómaszerű állapotban szállították vissza, és előrehaladott vérmérgezése miatt már nem tudták megmenteni az életét.

Az elmúlt időszakban több a közvéleményt felháborító sürgősségi eset is történt, ám ezúttal szokatlan módon nem a gyászoló család, hanem a beteg háziorvosa tett panaszt a kórháznál. Erre a Honvéd Kórház orvos igazgatója azt válaszolta, nincs joga a saját betege egészségügyi adataihoz, és erre hivatkozva utasította el, hogy vizsgálatot indítson. Az orvos a kamarához és a minisztériumhoz fordult, majd miután mindenhonnan elutasították, nyílt levelet írt, no-go zónának nevezve a Honvéd Kórházat, vagyis olyan városrésznek, ahol nem érvényesül az adott ország jogrendszere. Mármint a miénk.

A Heti Válasz nemcsak a történet szakmai és jogi részét járta körül, hanem azt is, miért érezte úgy Mateisz Erzsébet, hogy lépnie kell. A doktornő részletesen beszél a háziorvosok kínjairól, arról, hogy még az igazán súlyos betegeit is milyen nehéz elhelyezni a kórházban, bejuttatni egy szakrendelőbe vagy a Honvédbe, a jelenlegi VIP-kórházba, amelynek területéhez a szegény újpalotai városrész, az ő körzete tartozik. Sokáig úgy tűnt, ezzel véget is ér a történet, ám a választások másnapján a rendőrségtől hívták. De mit akartak tőle a nyomozók? Miért ügyvéddel érkezett a meghallgatásra?

 

 

 

 

Részletek a Heti Válasz április 12-i számában, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.