Zacher-ügy: a választások után a rendőrségtől hívták a lázadó háziorvost

/ 2018.04.11., szerda 17:00 /
Zacher-ügy: a választások után a rendőrségtől hívták a lázadó háziorvost

„Nem sürgősségi eset”, „beutalása szakmaiatlan” – írta Zacher Gábor, a Honvéd Kórház főorvosa arról a betegről, akit hazaküldött, majd másnap meghalt. Az asszony halála kapcsán mutatjuk be egy háziorvos küzdelmeit a kórházüggyel. Részletek a csütörtöki Heti Válaszban.

„Beutalása szakmaiatlan” – ezt írta Zacher Gábor, a Honvéd Kórház sürgősségi osztályát vezető főorvos annak a betegének ambuláns lapjára, akit hazaküldött, mert nem tartott sürgősségi esetnek, majd másnap a mentők kómaszerű állapotban szállították vissza, és előrehaladott vérmérgezése miatt már nem tudták megmenteni az életét.

Az elmúlt időszakban több a közvéleményt felháborító sürgősségi eset is történt, ám ezúttal szokatlan módon nem a gyászoló család, hanem a beteg háziorvosa tett panaszt a kórháznál. Erre a Honvéd Kórház orvos igazgatója azt válaszolta, nincs joga a saját betege egészségügyi adataihoz, és erre hivatkozva utasította el, hogy vizsgálatot indítson. Az orvos a kamarához és a minisztériumhoz fordult, majd miután mindenhonnan elutasították, nyílt levelet írt, no-go zónának nevezve a Honvéd Kórházat, vagyis olyan városrésznek, ahol nem érvényesül az adott ország jogrendszere. Mármint a miénk.

A Heti Válasz nemcsak a történet szakmai és jogi részét járta körül, hanem azt is, miért érezte úgy Mateisz Erzsébet, hogy lépnie kell. A doktornő részletesen beszél a háziorvosok kínjairól, arról, hogy még az igazán súlyos betegeit is milyen nehéz elhelyezni a kórházban, bejuttatni egy szakrendelőbe vagy a Honvédbe, a jelenlegi VIP-kórházba, amelynek területéhez a szegény újpalotai városrész, az ő körzete tartozik. Sokáig úgy tűnt, ezzel véget is ér a történet, ám a választások másnapján a rendőrségtől hívták. De mit akartak tőle a nyomozók? Miért ügyvéddel érkezett a meghallgatásra?

 

 

 

 

Részletek a Heti Válasz április 12-i számában, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.