valasz.hu/itthon/humboldt-dijas-kvantumfizikus-alapkutatas-nelkul-nincs-fejlodes-129197

http://valasz.hu/itthon/humboldt-dijas-kvantumfizikus-alapkutatas-nelkul-nincs-fejlodes-129197

Versenytörvényünk mellőzi az önvédelmet

/ 2001.04.27., péntek 07:41 /

A versenytörvény alapján a Versenytanácsnak vissza kell vonnia a vállalkozások összefonódását engedélyező határozatot, ha megállapítja, hogy az a döntés szempontjából fontos tény félrevezető közlésén alapult - nyilatkozta a Heti Válasznak dr. Berke Barna. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának novemberben munkába állt elnöke szerint a Győri Keksz Kft. Danone általi felvásárlását azért nehéz megtámadni, mert ez a tranzakció az érintett termékek piaci részesedését érdemben nem befolyásolta, s az engedély erre a tényre alapozódott. A kérdést annak kapcsán vetettük fel, hogy egy győri fogyasztóvédő csoport leszögezte: a hivatalnak jogában áll az engedélyt visszavonni, s ezt tegye meg.
Az egyszerűsítő versenyhivatali gyakorlat kritikájaként is felfogható a Danone-ügy. A Győri Keksz Kft. megvásárlása esetében a Versenytanács 2000. november 7-i határozatában azzal indokolta az engedély megadását, hogy az irányítást megszerző Danone-csoport részesedése az édességek, a sós termékek és a háztartási keksz magyarországi piacain nem vezethet erőfölényes helyzet kialakulásához. Berke szerint az összeurópai és regionális kitekintés is fontos lett volna, feltárandó, hogy mi az üzleti racionalitása a győri kekszgyár felvásárlásának és a Danone ígéreteinek. A versenyjogi és más következmények megállapításához a Versenyhivatalnak az engedélyezés előtt előretekintő elemzést is kell, illetve kellett volna végeznie.
A Versenytanács elnöke szerint a magyar versenytörvény fúzióengedélyezési szabályai túl szikáran versenyszempontú mérlegelést engednek. A kormánynak nincs befolyása a versenyjogi gyakorlatra egy rosszul kialakított, tíz éve mozdulatlan versenyszabályozás miatt. A versenyhivatal a jelenlegi szemlélettel és eszközökkel nem igazán tud hatékonyan fellépni a hazai piaci, foglalkoztatáspolitikai, környezetvédelmi stb. érdekek védelmében. Ezért a Versenytanács elnöke sürgető feladatnak tartja, hogy Magyarország átvegye a nyugati országok egészséges versenyjogi szemléletét.

F. S.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.