valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

http://valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

Tízezer születés óránként

/ 2001.04.20., péntek 07:39 /

A földön minden tizedik másodpercben csaknem harminc ember születik, s bolygónk lakóinak száma tizenkét év alatt akár egymilliárddal növekedhet. Míg 1900-ban 1,7 milliárd ember élt a földön, jelenleg hatmilliárdnál is többen vagyunk a planétán, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) legutóbbi tanulmánya szerint ez a szám 2050-re akár meg is kétszereződhet.
Az éves növekedés felét hat ország produkálja: India (21 százalék), Kína (12 százalék), Pakisztán (5 százalék), Nigéria és Banglades (4-4 százalék), valamint Indonézia (3 százalék). Mindazonáltal századunk közepére 39 ország lakossága csökken: Japánban és Németországban 14 százalékkal élnek majd kevesebben. A tanulmány hazánkat külön említve megállapítja, hogy Olaszországhoz hasonlóan 25 százalékos népességcsökkenésre kell számítanunk. A legrosszabb a helyzet Oroszországban, Grúziában és Ukrajnában: itt 28-40 százalékkal lesznek kevesebben.
Míg napjainkban a születéskor várható időtartam a fejlettebb országokban 75 év, az elmaradottabb területeken 12 évvel korábban halnak meg az emberek. Ötven év múlva azonban az arány a várakozások szerint 82/75-re javul. Egyúttal azonban a jelenlegi 606 millióról háromszorosára nőhet a hatvan évnél idősebbek száma, s míg a fejlett országokban élő idősek ma a lakosság 20 százalékát alkotják, számuk 2050-re 33 százalékra emelkedhet. Itt az idősek aránya már napjainkban meghaladja a gyermekekét, egy emberöltő múlva pedig minden gyermekre két idős jut.
A világ népességének alakulásában lényeges tényező a nemzetközi vándorlás. A fejlett országokat várhatóan továbbra is évi kétmillió új migráns veszi célba, akik nélkül a fejlett országok népessége 2050-re 126 millióval csökkenne. Az ENSZ egykori demográfusa, J. Bourgeois-Pichat kiszámolta: ha a termékenység Európában mindenütt az 1,2-es szintre süllyedne, akkor az utolsó európai 2250 körül halna meg.
A népesség csökkentésének ideális módja a demográfusok szerint a következő: a családtervezés következtében a nők egészségesebbek lesznek, hiszen az anyák igyekeznek elkerülni a korai, a késői vagy a túl gyakori szüléseket. Az egészségesebb nők így egészségesebb gyermekeket szülnek. A ritkább gyermekhalál eredménye kevesebb születés, hiszen a nőknek nem kell több gyermeket szülniük azért, hogy legalább néhány csecsemő megmaradjon.
Mindazonáltal az ENSZ családtervezési kérdésekben hozott határozatait sok esetben komoly erkölcsi bírálatok érik. A Vatikán például a világszervezet népesedési konferenciáin rendre kifogásolja a tervezett intézkedéseket. Miként Renato Martino szentszéki ENSZ-nagykövet korábban felhívta a figyelmet, az ENSZ a fejlődő országokban megvalósítandó fejlesztési programok elősegítése helyett a népességszabályozási programokat - köztük az abortusz lehetőségét - támogatja.

Sz. Sz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.