valasz.hu/itthon/orban-es-lazar-ebben-nem-ertenek-egyet-valtozas-a-kormanyhivatalokban-114749

http://valasz.hu/itthon/orban-es-lazar-ebben-nem-ertenek-egyet-valtozas-a-kormanyhivatalokban-114749

So-called Nemzeti Együttműködés

/ 2011.06.17., péntek 17:30 /
So-called Nemzeti Együttműködés

Hogyan kerül Török Zsolt és Grespik László egy utcába? Miként fest egymás mellett a munkásőrjelvény és a rakamazi turul? - A csütörtöki szakszervezeti tüntetés legizgalmasabb kérdései ezek.

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

2006-ban az egyszeri polgár - ha másért nem is - azért talán büszke lehetett kormányára, mert néhány hangulatos őszi este erejéig mégiscsak képes volt megteremteni a lehetetlent, a masszív Fradi-Újpest szurkolói koalíciót; oly sok év távlatából ám még ez is semmi ahhoz képest, amit napjaink szakszis tüntetései az együttműködés magyar minőségének felfrissítésében produkálni képesek. „Gyerekek, a szakszervezet, ezt jegyezzétek meg, az mindig is ilyen balos dolog lesz" - mondta egyszer rég két szemüveg-igazítás között jó történelemtanárom.

Az alapvetés egyből billegni kezd, ha az ember 2011. június 16-án mondjuk a Hősök terére téved, ott megnézi a négy együttműködő szakszervezeti konföderáció autós forgalomlassítását, és az első amit észrevesz, egy ormótlan Árpád-sávos zászló. Csodálkozik, elmegy a tér másik felébe, de ott már a Vasas Szakszervetek székházának autóra szerelhető kellékeit látja. Mereng egy kicsit, majd elhalad a tér Szépművészeti felé eső szélén, ott pedig találkozik egy tüntetővel, akinek ruháján látható honfoglalás kori reprodukciókból kijönne egy komplett László Gyula-retrospektív. Miközben népsanyargató kormányról, a kisember fingatásáról magyaráz. Több ez, mint jelkép-vegyesvágott.

Elhagyjuk a Hősök terét. A dress code, összhatás az Alkotmány utca vége felé közeledve nem egyszerűsödik. Nagy tanulság, hogy míg a chartás rendezvényekre összebuszozott vidéki nyugdíjasok, vagy az „Egymillióan..." kezdetű tüntetés-franchise alkalmával összegyűlő Gödör-klubosok és esztéták már a második alkalommal kifejezetten unalmas, a visszatérő arcok, és arcok által tartott plakátok miatt pedig már-már kínkeservesen nyögvenyelős audiovizuális élményt nyújtanak, addig az utóbbi idők korkedvezményes nyugdíjakkal kapcsolatos demonstrációi mindig képesek voltak dinamizálni az utoljára 2006-2008 között izgalmas fővárosi utcai életet. Ez talán azért lehet így, mert ha valakik, hát a fegyveresek, rendvédelmisek és tűzoltók tudhatnak valamit a hatásos kiállás, látványos felvonulás és igényes zajkeltés know-howjáról.

Csütörtökön a korábbiakhoz képest (tűzcsapnyitások, füst, szirénázás) a dolog annyiban volt színesebb, hogy a szervezők profi reflexszel meglovagolták Orbán Viktor sokszor visszhangzott bohócos bonmot-ját, melyen viszont azóta sem érteni pontosan, hogy inkább valamelyik államtitkárnak, szóvivőnek, szakszervezeti vezetőnek vagy a komplett magyar rendvédelmis társadalomnak kellett volna megsértődnie. Kónya Péterék az egyszerűség kedvéért minden tüntetőnek cirkuszi attribútumokat javasoltak, mely mozzanat kétségtelenül némi pezsgést hozhatott az amúgy csak december 30-tól 31-ig virágzó műanyag haj-, vicces papírcsákó- és kartonmaszk-iparba. Az eredményről a helyszínen megjelent kollégával hirtelen nehezen tudtuk eldönteni, hogy inkább hatásos, vagy inkább ciki. Az biztos, hogy a feszültséglevezetésnek - néhány sör mellett - ez még mindig barátságosabb formája, mint ha mondjuk komoly arccal zászlót égetnének.

A kép még talán sosem volt ennyire eklektikus: arcfestés, tűzoltó egyenruha, bohócorr, Nagy-Magyarország-matricás sisak, ingyen osztott Népszava és Barikád magazin, Munkáspárt-póló, Szebb Jövőt feliratú póló, szkíta aranyszarvas, valamint Török Zsolt MSZP-szóvivő és Grespik László, „A finnugor-elmélet hazudik, Werbőczy István nem" c. tanulmány szerzője (akit az első Orbán-kormány idején a kormányfő nevezett ki a Budapest Főváros Közigazgatási Hivatal élére) színesítik az Alkotmány utcát. So-called Nemzeti Együttműködés. Eközben a profi hangosításnak köszönhetően teljes hangerőből szól a Bëlga együttes „Héé-óó, politikusok, hogy van a kurva anyátok?" kezdetű nótája. A színpadon a legutóbbi nyílt parlamenti szavazás névsorát olvassák, az utca elején nyitnak a kamu szavazófülkék, melyekben vissza lehet vonni a Fideszre bő egy évvel ezelőtt leadott szavazatokat.

Sok mindent el lehet mondani erről a rendezvényről, de azt nem, hogy résztvevői ne éreznék jól magukat. Van vizuális inger (egymásra licitáló jelmezek), csontig nyitott anyázó-szelep (rigmusok), van interaktív rész (szavazás, fülkékben). Az elképesztően unalmas, beszéd-zene-beszéd-sírós ének-beszéd-taps egyenmintára építkező ellenzéki tüntik alternatívájaként itt legalább van keretmese, de ami fontosabb, van program, ív: autós vonulás, álldogálás, szavazás, estére fáklyás vonulás. Kerek téma.

Az arculati elemek megfigyelésén túl egy dolgunk van már csak, félrehívni Kónya Péter szervezőt a légvédelmi szirénák által nem háborgatott árnyékba, és szembesíteni a tegnap megjelent Heti Válasz néhány kevésbé kellemes állításával. (Ennek eredménye itt tekinthető meg.) Mire az időközben szép nagyra hízott tömeg kezd szerelkezni a fáklyákkal, gyakorlatilag minden érdemi tartalom elhangzott, sokan már a környék vendéglőiben lazítanak. A vágás, meg az utómunka miatt mi is elhagyjuk a terepet.

Két következtetést mindenesetre rögzíthetünk. Az egyik, hogy valóban meglepő egy utcahossz alatt, körülbelül egy célért gyűlt tömegben a teljes ideológiai lefedettséget tapasztani, munkásőrjelvénytől jobbikos kellékekig. Tanulságos elképzelni azt is, hogy mi lenne, ha ezek, immár különböző alomból ugyanilyen lefedettségben néhány ezer helyett néhány százezernyien lennének. A másik következtetést egyik tüntetéses szakíró kolléga tulajdonképpen már rögzítette: „az álmoskönyv szerint sajnos rosszat jelent, ha egy kormány szembekerül a saját fegyvereseivel".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.