heti-valasz.hu/itthon/lyukra-futott-az-index-es-a-444-hu-a-heti-valasz-cimlapjaval-101531

http://heti-valasz.hu/itthon/lyukra-futott-az-index-es-a-444-hu-a-heti-valasz-cimlapjaval-101531

Megmenekülhet a József Attila Színház

/ 2011.01.28., péntek 15:07 /
Megmenekülhet a József Attila Színház

A főváros a 154 millió forintos elvonás dacára nem tervezi a József Attila Színház bezárását - nyugtatta meg a főpolgármester-jelöltségre 2006-ban Orbán Viktor által kiszemelt Tarlós István az intézmény igazgatóját, Méhes Lászlót és a társulatot képviselő Esztergályos Cecíliát.

Felcsillant a remény a József Attila Színház megmenekülésére, amikor Tarlós István csütörtökön hivatalában fogadta az teátrum igazgatóját, Méhes Lászlót és színművészét, Esztergályos Cecíliát, aki Fidesz-rendezvények rendszeres résztvevőjeként komoly lobbierővel bírhat a főpolgármesterre.

Az egy órás tárgyaláson a főpolgármester közölte, hogy az főváros nem tervezi az intézmény bezárását, így Méhes szerint „komoly remény van arra, hogy a József Attila Színház a jövőben is ugyanilyen magas színvonalon működhet tovább".

A múlt héten derült ki, hogy jelentősen csökkentik 14 fővárosi kulturális intézmény büdzséjét. A legnagyobb mértékben, 44 százalékkal a XIII. kerületi színház költségvetését nyirbálták volna meg, ami 154 millió forintos elvonást jelent 2011-re. A megszorításról Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes tájékoztatta Méhest, aki ezután az Indexnek elárulta: 2012-től a teljes támogatás megvonása is elképzelhető, és akár a színház épületét is másként - például színházi feladatokat is ellátó kulturális központként - hasznosítják majd.

A csütörtöki találkozó után már Csomós is visszakozott, és immár a jövő évi 44 százalékos elvonást sem tartja fixnek. „Szerintem ne véssünk kőbe semmit" - nyilatkozta a Népszavának a főpolgármester-helyettes. - „Jelen pillanatban jó esélye van annak, hogy akár József Attila Színházként működik tovább a teátrum, akár a mostani társulattal, vagy kisebb módosítással."

Csomós a múlt héten a színházban felhalmozott adóssággal indokolta az irdatlan elvonást, hozzátéve: nem csak a rossz gazdálkodás állhat a háttérben, mivel „nagyon furcsa dolgok történtek ott". Méhes László maga is azzal kezdte igazgatói ténykedését, hogy elkezdte eltakarítani az elődjétől, Léner Pétertől megörökölt gazdasági káoszt. Amikor júliusban átvette az irányítást, több mint 200 millió forintra rúgott a színház adósságállománya, de a kiadások lefaragásával, fizetéscsökkentéssel, az előadásszám növelésével és a céges támogatások gyorsított beérkezésének köszönhetően ezt azóta a felére faragta.

Mi több, Méhes maga tett bejelentést tett a VPOP gazdasági főosztályán hűtlen kezelés, sikkasztás és a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt. A kérdésre, hogy miért most támadja a főváros a színházat az előző vezetés gazdálkodása miatt, Csomós a Népszavának kijelentette: az előző vezetés alatt Méhes volt a főrendező, Léner pedig most is rendez. A Tarlóssal folytatott tárgyalás a jelek szerint újabb fordulatot hozott, de a részletekről a színház csak az írásos megállapodás megszületése után, a jövő héten tájékoztatja a nyilvánosságot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.