valasz.hu/itthon/ez-keresztenydemokracia-az-andrassy-egyetem-tudosa-az-orban-kormanyrol-128633

http://valasz.hu/itthon/ez-keresztenydemokracia-az-andrassy-egyetem-tudosa-az-orban-kormanyrol-128633

Széphalom ismét szellemi központtá válna

/ 2018.02.09., péntek 17:00 /
Széphalom ismét szellemi központtá válna

Nem törte meg lelkierejét sem a börtön, sem az anyagi ellehetetlenülés. Hét gyermeke nevelése mellett a nemzet felemelkedéséért dolgozott. Kazinczy Ferenc az ország szellemi központjává tudta tenni Széphalmot – most a térséget emelheti fel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bár Kazinczy Ferenc elfogásakor azt ígéri édesanyjának, hogy „nem telik bele két hét, s itthon leszek megint”, végül csaknem hét évet tölt börtönben. Eközben anyagilag ellehetetlenül, eladósodik: hivatali pályája derékba törik, de a családi örökösödési perek is hozzájárultak ahhoz, hogy nem tudta megépíteni azt nyolc-tíz szobás középnemesi kúriát a hozzá tartozó angol kerttel, amit eltervezett. Amikor halála után irodalmunk nagyjai, Arany és Petőfi eljutottak Széphalomra, elcsodálkoztak, milyen nyomorúságos körülmények között élt szellemi életünk meghatározó alakja. 

Pedig Kazinczy még a fogságban sem tett le arról, hogy egykor majd szép kertet alakít ki. „Szólt a testvérének, hogy mérjék ki a telkét, és az alapján rajzolt egy térképet a börtönben” – meséli Czifra Mariann irodalomtörténész, Kazinczy-kutató. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tudományos munkatársa a magyarországi felelőse annak a projektnek, amelyet a szlovákiai Királyhelmec önkormányzata és a PIM indított azért, hogy Széphalmot a térség kulturális központjává téve a régióra irányítsák a figyelmet.

 

A teljes cikk elolvasható a Heti Válasz február 8-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?