Széphalom ismét szellemi központtá válna

/ 2018.02.09., péntek 17:00 /
Széphalom ismét szellemi központtá válna

Nem törte meg lelkierejét sem a börtön, sem az anyagi ellehetetlenülés. Hét gyermeke nevelése mellett a nemzet felemelkedéséért dolgozott. Kazinczy Ferenc az ország szellemi központjává tudta tenni Széphalmot – most a térséget emelheti fel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bár Kazinczy Ferenc elfogásakor azt ígéri édesanyjának, hogy „nem telik bele két hét, s itthon leszek megint”, végül csaknem hét évet tölt börtönben. Eközben anyagilag ellehetetlenül, eladósodik: hivatali pályája derékba törik, de a családi örökösödési perek is hozzájárultak ahhoz, hogy nem tudta megépíteni azt nyolc-tíz szobás középnemesi kúriát a hozzá tartozó angol kerttel, amit eltervezett. Amikor halála után irodalmunk nagyjai, Arany és Petőfi eljutottak Széphalomra, elcsodálkoztak, milyen nyomorúságos körülmények között élt szellemi életünk meghatározó alakja. 

Pedig Kazinczy még a fogságban sem tett le arról, hogy egykor majd szép kertet alakít ki. „Szólt a testvérének, hogy mérjék ki a telkét, és az alapján rajzolt egy térképet a börtönben” – meséli Czifra Mariann irodalomtörténész, Kazinczy-kutató. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tudományos munkatársa a magyarországi felelőse annak a projektnek, amelyet a szlovákiai Királyhelmec önkormányzata és a PIM indított azért, hogy Széphalmot a térség kulturális központjává téve a régióra irányítsák a figyelmet.

 

A teljes cikk elolvasható a Heti Válasz február 8-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.