valasz.hu/itthon/humboldt-dijas-kvantumfizikus-alapkutatas-nelkul-nincs-fejlodes-129197

http://valasz.hu/itthon/humboldt-dijas-kvantumfizikus-alapkutatas-nelkul-nincs-fejlodes-129197

Széphalom ismét szellemi központtá válna

/ 2018.02.09., péntek 17:00 /
Széphalom ismét szellemi központtá válna

Nem törte meg lelkierejét sem a börtön, sem az anyagi ellehetetlenülés. Hét gyermeke nevelése mellett a nemzet felemelkedéséért dolgozott. Kazinczy Ferenc az ország szellemi központjává tudta tenni Széphalmot – most a térséget emelheti fel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bár Kazinczy Ferenc elfogásakor azt ígéri édesanyjának, hogy „nem telik bele két hét, s itthon leszek megint”, végül csaknem hét évet tölt börtönben. Eközben anyagilag ellehetetlenül, eladósodik: hivatali pályája derékba törik, de a családi örökösödési perek is hozzájárultak ahhoz, hogy nem tudta megépíteni azt nyolc-tíz szobás középnemesi kúriát a hozzá tartozó angol kerttel, amit eltervezett. Amikor halála után irodalmunk nagyjai, Arany és Petőfi eljutottak Széphalomra, elcsodálkoztak, milyen nyomorúságos körülmények között élt szellemi életünk meghatározó alakja. 

Pedig Kazinczy még a fogságban sem tett le arról, hogy egykor majd szép kertet alakít ki. „Szólt a testvérének, hogy mérjék ki a telkét, és az alapján rajzolt egy térképet a börtönben” – meséli Czifra Mariann irodalomtörténész, Kazinczy-kutató. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tudományos munkatársa a magyarországi felelőse annak a projektnek, amelyet a szlovákiai Királyhelmec önkormányzata és a PIM indított azért, hogy Széphalmot a térség kulturális központjává téve a régióra irányítsák a figyelmet.

 

A teljes cikk elolvasható a Heti Válasz február 8-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.