Csaba királyfi mit szólna hozzá: nem magyar a székely?

/ 2017.08.01., kedd 15:10 /

Furcsa kezdeményezést hitelesített a Nemzeti Választási Bizottság. 

Magyarországon is volt visszhangaja, ám az erdélyi magyar közvéleményben keltette a legnagyobb hullámokat, hogy múlt kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a székelyek Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést. 

Ha az ügy eléri célját, a székelyek éppolyan státuszba kerülnének idehaza, mint tizenhárom állam által elismert nemzetiség (a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán). Ennél abszurdabbat – a magyar történelem és kultúra akárcsak felületes ismeretében – aligha lehet elképzelni.

Nem véletlen, hogy az erdélyi magyar pártok vezetői szinte kivétel nélkül abszurditásnak nevezték és elítélték a kezdeményezést. „Székely vagyok, de a magyar nemzeten belül nem vagyok kisebbség. A kezdeményezést nem támogatom” – mondta például Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a kolozsvári Krónikának, de hasonlóképpen vélekednek a különféle autonomista mozgalmak vezetői.

Emlékeztettek arra is, hogy utoljára a román nacionálkommunizmus próbálta leválasztani a székelységet a magyarságról, ezzel is csökkentve az erdélyi magyar közösség súlyát.

 A beadványot jegyző személye mindenesetre minden gyanakvásra okot: Váradi Barna azonos azzal a Csibi Barnával, aki 2011 márciusában Csíkszereda központjában felakasztott egy Avram Iancut jelképező szalmabábut, vérbő őrjöngésre okot adva a román sajtó nacionalistábbik felének. (A névváltás magyarázata, hogy Csibi Kárpátaljára telepedett, megházasodott és felvette felesége nevét.) A ruszin Kárpátaljáért (!) harcoló blogon Csibi Barna posztolta múlt kedden az NVB kezdeményezést engedélyező határozatát.

Csibi/Váradi amúgy régi harcosa az önálló székely nép elismertetésének, ezen a videón  abszurd módon székely tájszólásban mondja, hogy ő sem nem román, sem nem magyar.

Az ügyről nyilatkozott az Indexnek András Mihály, a Székelyek Világszövetsége elnöke. Ugyan a kezdeményező magánszemély Csibi volt, de az egész mögött András Mihályék szervezete áll. Szerinte ez a kérdés alkalmas arra, hogy színvallásra kényszerítse a magyar politikai erőket és a kormányt is, mennyire támogatják „a székely ügyet”. 

A népcsoporttá válási folyamat további lépései azonban valószínűtlenné teszik, hogy a kezdeményezést célt ér.

Még ha a kezdeményezőnek sikerül is magához hasonló ezer tökkelütött támogató aláírását összegyűjtenie 120 nap alatt, az ügyben szava lesz a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) és az Országgyűlésnek.

  • Az MTA véleményezésével
  • és az összegyűlt aláírásokkal együtt

terjeszti fel az NVB a kezdeményezést az Országgyűlésnek, amely a döntést meghozza. Legkésőbb itt szinte bizonyosan megáll az ügy: a valószínűtlenséggel határos, hogy erre az eszement kezdeményezésre rábólintana a parlament. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.