Csaba királyfi mit szólna hozzá: nem magyar a székely?

/ 2017.08.01., kedd 15:10 /

Furcsa kezdeményezést hitelesített a Nemzeti Választási Bizottság. 

Magyarországon is volt visszhangaja, ám az erdélyi magyar közvéleményben keltette a legnagyobb hullámokat, hogy múlt kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a székelyek Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést. 

Ha az ügy eléri célját, a székelyek éppolyan státuszba kerülnének idehaza, mint tizenhárom állam által elismert nemzetiség (a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán). Ennél abszurdabbat – a magyar történelem és kultúra akárcsak felületes ismeretében – aligha lehet elképzelni.

Nem véletlen, hogy az erdélyi magyar pártok vezetői szinte kivétel nélkül abszurditásnak nevezték és elítélték a kezdeményezést. „Székely vagyok, de a magyar nemzeten belül nem vagyok kisebbség. A kezdeményezést nem támogatom” – mondta például Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a kolozsvári Krónikának, de hasonlóképpen vélekednek a különféle autonomista mozgalmak vezetői.

Emlékeztettek arra is, hogy utoljára a román nacionálkommunizmus próbálta leválasztani a székelységet a magyarságról, ezzel is csökkentve az erdélyi magyar közösség súlyát.

 A beadványot jegyző személye mindenesetre minden gyanakvásra okot: Váradi Barna azonos azzal a Csibi Barnával, aki 2011 márciusában Csíkszereda központjában felakasztott egy Avram Iancut jelképező szalmabábut, vérbő őrjöngésre okot adva a román sajtó nacionalistábbik felének. (A névváltás magyarázata, hogy Csibi Kárpátaljára telepedett, megházasodott és felvette felesége nevét.) A ruszin Kárpátaljáért (!) harcoló blogon Csibi Barna posztolta múlt kedden az NVB kezdeményezést engedélyező határozatát.

Csibi/Váradi amúgy régi harcosa az önálló székely nép elismertetésének, ezen a videón  abszurd módon székely tájszólásban mondja, hogy ő sem nem román, sem nem magyar.

Az ügyről nyilatkozott az Indexnek András Mihály, a Székelyek Világszövetsége elnöke. Ugyan a kezdeményező magánszemély Csibi volt, de az egész mögött András Mihályék szervezete áll. Szerinte ez a kérdés alkalmas arra, hogy színvallásra kényszerítse a magyar politikai erőket és a kormányt is, mennyire támogatják „a székely ügyet”. 

A népcsoporttá válási folyamat további lépései azonban valószínűtlenné teszik, hogy a kezdeményezést célt ér.

Még ha a kezdeményezőnek sikerül is magához hasonló ezer tökkelütött támogató aláírását összegyűjtenie 120 nap alatt, az ügyben szava lesz a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) és az Országgyűlésnek.

  • Az MTA véleményezésével
  • és az összegyűlt aláírásokkal együtt

terjeszti fel az NVB a kezdeményezést az Országgyűlésnek, amely a döntést meghozza. Legkésőbb itt szinte bizonyosan megáll az ügy: a valószínűtlenséggel határos, hogy erre az eszement kezdeményezésre rábólintana a parlament. 

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.