valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

http://valasz.hu/itthon/megsem-tiltottak-ki-a-belvarosbol-a-segwayeket-ez-tortent-valojaban-129222

Pertörténet

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

1997. március 5. A Horn-kormány határozatában egyetért azzal, hogy a Dél-Buda-Rákospalota (DBR) metró a központi költségvetésből támogatott önkormányzati beruházásként épüljön meg. 1998-ra kétmilliárd forint támogatást terveznek.

1997. április 24.
A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyja a metróberuházás célját, melyet célokmányban rögzítenek.

1997. szeptember
Az 1998-as költségvetési törvényjavaslat - elsősorban a vidéki MSZP-képviselők lobbizásának hatására - a kiemelt jelentőségűnek átminősített DBR-metró beruházásához már csak kétmilliárd forint támogatást javasol, már a közlekedési tárca keretén belül.

1997. november-december
Az Országgyűlés a költségvetési bizottság javaslata alapján a 200 millió forintos támogatást áthelyezte a belügyminisztériumi fejezetbe, a helyi önkormányzati támogatásokhoz. Ezzel együtt a kiemelt jelentőségű beruházás támogatásából központosított előirányzat lesz, amelyre más szabályok vonatkoznak.

1998. március 5.
Az új kormányhatározat lényege szerint - részben megváltoztatva a korábbi döntéseket - a központi költségvetésből támogatják az (áfa és a hitel-, bankköltségek nélkül) 514 millió ECU-s beruházást. A költségvetési sajáterő-hozzájárulás 23 milliárd forint. A BKV által felveendő 313 millió ECU-s hitel tőke- és hiteltörlesztésének, bankköltségeinek, valamint az áfafinanszírozás költségeinek 60 százalékát a központi költségvetésből, a Magyar Államkincstáron keresztül finanszírozzák. Ha az 514 millió ECU-s költségek megemelkednek, az eredeti támogatás akkor sem növekedhet. A beruházáshoz szükséges hitelfelvételhez az állam kezességet vállal, amennyiben a Fővárosi Önkormányzat erre viszontgaranciát ad.

1998. április 7.
Medgyessy Péter, Demszky Gábor és a beruházó BKV vezérigazgatója, Aba Botond megállapodást írt alá "a Dél-Buda-Rákospalota metróvonal első szakaszához az Európai Beruházási Banktól (EIB) felvett 50 millió ECU összegű hitellel összefüggő kötelezettségvállalásokról". A polgári törvénykönyvet és a központi beruházásokra vonatkozó szabályokat tekintik érvényesnek.

1998. április 9.
Az EIB 50 millió ECU-s hitelszerződést köt a BKV-val.

1998. november
Az Orbán-kormány pénzügyminisztere, Járai Zsigmond a november 5-i kormánydöntésre hivatkozva (amelyet november 23-án tettek közzé, és hatályon kívül helyezte a metróépítést támogató korábbi kormányhatározatokat) levelet írt Demszkynek, mely szerint az önkormányzat, a Pénzügyminisztérium és a BKV által kötött megállapodás "jelenlegi formájában történő további hatályban tartásához a kormány említett döntése következtében a Pénzügyminisztérium részéről nincs mód". Ezen túl csak a megállapodásnak arra a pontjára hivatkozik, amely arról szólt, a partnerek miként értesítik egymást.

1999. április-június
A főváros és a BKV által az állam ellen indított perben a bíróság első és másodfokon megállapította, hogy a polgári jogi szerződésnek minősülő, 1998. április 7-én kelt megállapodás "tartalma szerint azonnali hatályú felmondásának minősülő nyilatkozat(a) érvénytelen".

2000. április
Az állam felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz. A keresetben nem kérték, hogy a bíróság hagyja jóvá a megállapodás felmondását. Azt sem, hogy a megállapodás polgári jogi szerződéssé minősítését változtassák meg. Az első- és másodfokú ítéletek indoklásának megváltoztatását, illetve mellőzését kérték. A bíróság ennek részben helyt adott. Rögzítette, hogy a korábbi ítéletek nem foglaltak állást a polgári és közjog egymáshoz való viszonyáról. Ez már a tizedik állomás volt a metóperben. A jogerős ítéletre még egy esztendőt kellett várni.

2000. szeptember
A budapesti önkormányzat kártérítési pert indított az állam ellen, amelyben - időarányos korlátozással - a Fővárosi Bíróság gyakorlatilag teljes mértékben helyt adott a keresetnek. Kártérítésként megítélte az 1997-es kormányhatározat mellékletében megfogalmazott évenkénti támogatást. Ezen túl a megállapodás fölmondása miatt meghiúsult EIB-hitel összegének megfelelő költségvetési támogatás kifizetésére is kötelezte az államot. Mindezeket időarányosan (és járadékaikkal együtt) ítélték meg, hangsúlyozva, hogy a később esedékes követeléseket a főváros újabb perben követelheti.

2001. április 6.
A másodfok indoklása szerint bírósági ítélettel nem lehet sem törvényjavaslatok beterjesztését, sem törvények elfogadását kikényszeríteni. Márpedig a metró beruházásának törvényes költségvetési támogatásához és finanszírozásához hiányoztak a megfelelő lépések. Az állam akkor sem kötelezhető kártérítésre, ha a megállapodás polgári jogi szerződésnek minősül, ugyanakkor a szerződésnek ez a jellege az abban vállalt kötelezettségek miatt megkérdőjelezhető. A főváros már csak felülvizsgálati kérelemmel élhet.

L. F.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.