Permetezőszer a gyümölcsökben: óvatosan az eperrel!

/ 2018.05.17., csütörtök 09:45 /

Franciaországban egy ötéves kutatás eredménye szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott növényvédő szert.

A Laboratorium.hu szakportál vette észre a Le Monde francia napilap cikkét, amely szerint a Générations Futures (A jövő generációi) nevű szervezet megbízásából a francia állami hatóságok összehangolt ellenőrzésbe kezdtek, öt évig mérték 19 féle gyümölcs és 33 féle zöldség szennyezettségi szintjét, összesen több mint 11 ezer mintát megvizsgálva.

A világ egyik vezető élelmiszeripari nagyhatalma a saját piacain azt találta, hogy a szőlőminták 89, a mandarin és a cseresznye 88, a grapefruit 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83 százalékában találtak növényvédő szert. A  legkevesebbet a szilvában (35 százalék), a kiwiben (27 százalék) és az avokádóban (23 százalék) mutatták ki. A legfontosabb adat, hogy mely termékekben volt az egészségügyi határérték feletti a permetezőszer maradványok aránya, azt találták, hogy a minták három százaléka volt érintett. A szezon közeledtével érdemes tudatosítani, hogy első helyen a cseresznye végzett, a vizsgált gyümölcsminták hét százaléka volt egészségkárosító szintű vegyi maradványokkal szennyezett, nálunk kisebb forgalmú két egzotikus gyümölcs, a mangó és a papaya végzett a második és a harmadik helyen, öt illetve négy százalékos mutatóval.

A zöldségekben még nagyobb arányban tudtak permetezőszert kimutatni, a zeller 85 százalékkal végzett az élen, a fűszernövények 75 százalékkal, a saláta pedig 66 százalékkal került a listára. A legkevésbé szennyezettek között a kukorica áll az első helyen, majd egy, most nagy arányban fogyasztott zöldség, a spárga következik három százalékkal. Az egészségügyi határértéket a fűszernövények, a zeller és a fehérrépa esetében lépték át különösen gyakran.

A megszólaltatott szakemberek szerint a helyzet akkor lenne veszélyes, ha rendszeresen fogyasztanánk határérték feletti szennyezést tartalmazó gyümölcsöket.

A helyzet a Laboratorium.hu szerint Magyarországon megnyugtatóbb, mint a franciáknál. A korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti peszticidmennyiség pedig csak közel egy százalékban mérhető – ezt Suszter Gabriella, a növényvédőszer-vizsgálatokat is végző WESSLING Hungary Kft. munkatársa nyilatkozta a portálnak. Némileg ellentmond ennek a nem alkoholos eredetű májbetegségek magas száma, ami arra utal, hogy gyakran fogyasztunk szennyezett élelmiszert.

Fontos, hogy hámozással, mosással, a szőlő esetében néhány perces áztatással a maradékok egy része eltávolítható, és fontos szabály az is, hogy kerüljük az unión kívüli zöldségek és gyümölcsök vásárlását.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.