heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

http://heti-valasz.hu/itthon/a-het-legjobb-kozeleti-coubjai-7-resz-128788

Nem követett el bűncselekményt a 18 éves hacker

/ 2017.08.22., kedd 20:00 /

Győzött a józan ész: a megyei főügyészség már nem gyanúsítja a kisvárdai srácot, aki bejelentette a BKK-nak az online jegyvásárlási rendszer biztonsági rését.

„Az ügyészség megállapította, hogy a célom valóban és nem cáfolhatóan a biztonsági rés feltárása és ennek közlése volt a BKK felé, amelyet két e-mail címre is megtettem, de erre választ nem kaptam. Megállapították, hogy ahhoz, hogy kétséget kizáróan meggyőződjek a rendszerhibáról, szükséges volt a vásárlás befejezése; továbbá azt is, hogy a cselekményem vezetett ezen informatikai rendszer olyan módon történő kijavításához, mely kizárja a hasonló cselekmények kivitelezését a továbbiakban; a fentiek alapján pedig azt, hogy cselekményem nem veszélyes a társadalomra, mely a bűncselekmény megállapíthatóságának törvényi előfeltétele. […] Meg szeretném köszönni mindenkinek, aki bármilyen módon a segítségemre volt, a segítségemre szeretett volna lenni, akár csak egy kedves szóval mellettem állt.”

Maga az érintett, a BKK online jegyvásárlási botrányában „etikus hacker” néven emlegetett 18 éves kisvárdai srác tette közzé a Facebook-oldalán, hogy már nem számít gyanúsítottnak az ügyben. A hírt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség is megerősítette.

Ez azt jelenti, hogy győzött a józan ész ebben a végtelenül lehangoló ügyben, amit az indított el, hogy a BKK online jegyértékesítési rendszerének botránya miatt szorongatott helyzetbe került T-Systems feljelentést tett az egyik evidens hibát kiszúró és azt a cégnek bejelentő, valamint a hibát a médiának elújságoló tinédzser ellen. Már ez is elképesztő túlreagálása volt az ügynek, hiszen normális körülmények között a cégnek és a BKK-nak annyit kellett volna mondania, hogy köszönjük az észrevételt, a biztonsági rést megszüntetjük. Ha lett volna egy normális PR-esük, még egy közös fotót is csinálhattak volna a sráccal, hogy kicsit jobb fejeknek látszanak. De nem ez történt, hanem június 21-én kora reggel a rendőrség kiment a fiú lakására, bevitték a rendőrkapitányságra, és rabosították, mint egy bűnözőt.

Aztán még baljósabb módon a kormánysajtó egyes felületein valóságos kampány indult annak érdekében, hogy a srácot ténylegesen lecsukják. „Addig is várjuk az ügyben folyó nyomozás eredményét. Reméljük, ennek nyomán az »etikus betörők« mellett az »etikus felbujtók« is bíróság elé kerülhetnek majd”, írta például az egyik szerző, ki tudja, mire utalva. Egy másik cikkben pedig azt állították, „senkinek nincs joga nyilvánosságra hozni egy számítógépes rendszerben, programban akár véletlenül megtalált hibákat, biztonsági réseket. Ha valaki mégis megteszi, bűncselekményt követ el.” Hangsúlyozták, hogy büntetési tétel kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Szerencsére azonban Magyarország nem olyan hely, ahol leültetnek egy srácot, amiért kellemetlen perceket okozott a BKK-nak, vagy azért, mert hencegett az ügyességével a sajtónak. És nem is olyan hely, ahol házmesterlelkű publicisták döntik el, kit hány évre kellene rács mögé küldeni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.