valasz.hu/itthon/a-mol-es-a-magyar-kormany-ossztuzet-zudit-horvatorszagra-126373

http://valasz.hu/itthon/a-mol-es-a-magyar-kormany-ossztuzet-zudit-horvatorszagra-126373

Nem követett el bűncselekményt a 18 éves hacker

/ 2017.08.22., kedd 20:00 /

Győzött a józan ész: a megyei főügyészség már nem gyanúsítja a kisvárdai srácot, aki bejelentette a BKK-nak az online jegyvásárlási rendszer biztonsági rését.

„Az ügyészség megállapította, hogy a célom valóban és nem cáfolhatóan a biztonsági rés feltárása és ennek közlése volt a BKK felé, amelyet két e-mail címre is megtettem, de erre választ nem kaptam. Megállapították, hogy ahhoz, hogy kétséget kizáróan meggyőződjek a rendszerhibáról, szükséges volt a vásárlás befejezése; továbbá azt is, hogy a cselekményem vezetett ezen informatikai rendszer olyan módon történő kijavításához, mely kizárja a hasonló cselekmények kivitelezését a továbbiakban; a fentiek alapján pedig azt, hogy cselekményem nem veszélyes a társadalomra, mely a bűncselekmény megállapíthatóságának törvényi előfeltétele. […] Meg szeretném köszönni mindenkinek, aki bármilyen módon a segítségemre volt, a segítségemre szeretett volna lenni, akár csak egy kedves szóval mellettem állt.”

Maga az érintett, a BKK online jegyvásárlási botrányában „etikus hacker” néven emlegetett 18 éves kisvárdai srác tette közzé a Facebook-oldalán, hogy már nem számít gyanúsítottnak az ügyben. A hírt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség is megerősítette.

Ez azt jelenti, hogy győzött a józan ész ebben a végtelenül lehangoló ügyben, amit az indított el, hogy a BKK online jegyértékesítési rendszerének botránya miatt szorongatott helyzetbe került T-Systems feljelentést tett az egyik evidens hibát kiszúró és azt a cégnek bejelentő, valamint a hibát a médiának elújságoló tinédzser ellen. Már ez is elképesztő túlreagálása volt az ügynek, hiszen normális körülmények között a cégnek és a BKK-nak annyit kellett volna mondania, hogy köszönjük az észrevételt, a biztonsági rést megszüntetjük. Ha lett volna egy normális PR-esük, még egy közös fotót is csinálhattak volna a sráccal, hogy kicsit jobb fejeknek látszanak. De nem ez történt, hanem június 21-én kora reggel a rendőrség kiment a fiú lakására, bevitték a rendőrkapitányságra, és rabosították, mint egy bűnözőt.

Aztán még baljósabb módon a kormánysajtó egyes felületein valóságos kampány indult annak érdekében, hogy a srácot ténylegesen lecsukják. „Addig is várjuk az ügyben folyó nyomozás eredményét. Reméljük, ennek nyomán az »etikus betörők« mellett az »etikus felbujtók« is bíróság elé kerülhetnek majd”, írta például az egyik szerző, ki tudja, mire utalva. Egy másik cikkben pedig azt állították, „senkinek nincs joga nyilvánosságra hozni egy számítógépes rendszerben, programban akár véletlenül megtalált hibákat, biztonsági réseket. Ha valaki mégis megteszi, bűncselekményt követ el.” Hangsúlyozták, hogy büntetési tétel kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Szerencsére azonban Magyarország nem olyan hely, ahol leültetnek egy srácot, amiért kellemetlen perceket okozott a BKK-nak, vagy azért, mert hencegett az ügyességével a sajtónak. És nem is olyan hely, ahol házmesterlelkű publicisták döntik el, kit hány évre kellene rács mögé küldeni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.