Nem követett el bűncselekményt a 18 éves hacker

/ 2017.08.22., kedd 20:00 /

Győzött a józan ész: a megyei főügyészség már nem gyanúsítja a kisvárdai srácot, aki bejelentette a BKK-nak az online jegyvásárlási rendszer biztonsági rését.

„Az ügyészség megállapította, hogy a célom valóban és nem cáfolhatóan a biztonsági rés feltárása és ennek közlése volt a BKK felé, amelyet két e-mail címre is megtettem, de erre választ nem kaptam. Megállapították, hogy ahhoz, hogy kétséget kizáróan meggyőződjek a rendszerhibáról, szükséges volt a vásárlás befejezése; továbbá azt is, hogy a cselekményem vezetett ezen informatikai rendszer olyan módon történő kijavításához, mely kizárja a hasonló cselekmények kivitelezését a továbbiakban; a fentiek alapján pedig azt, hogy cselekményem nem veszélyes a társadalomra, mely a bűncselekmény megállapíthatóságának törvényi előfeltétele. […] Meg szeretném köszönni mindenkinek, aki bármilyen módon a segítségemre volt, a segítségemre szeretett volna lenni, akár csak egy kedves szóval mellettem állt.”

Maga az érintett, a BKK online jegyvásárlási botrányában „etikus hacker” néven emlegetett 18 éves kisvárdai srác tette közzé a Facebook-oldalán, hogy már nem számít gyanúsítottnak az ügyben. A hírt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség is megerősítette.

Ez azt jelenti, hogy győzött a józan ész ebben a végtelenül lehangoló ügyben, amit az indított el, hogy a BKK online jegyértékesítési rendszerének botránya miatt szorongatott helyzetbe került T-Systems feljelentést tett az egyik evidens hibát kiszúró és azt a cégnek bejelentő, valamint a hibát a médiának elújságoló tinédzser ellen. Már ez is elképesztő túlreagálása volt az ügynek, hiszen normális körülmények között a cégnek és a BKK-nak annyit kellett volna mondania, hogy köszönjük az észrevételt, a biztonsági rést megszüntetjük. Ha lett volna egy normális PR-esük, még egy közös fotót is csinálhattak volna a sráccal, hogy kicsit jobb fejeknek látszanak. De nem ez történt, hanem június 21-én kora reggel a rendőrség kiment a fiú lakására, bevitték a rendőrkapitányságra, és rabosították, mint egy bűnözőt.

Aztán még baljósabb módon a kormánysajtó egyes felületein valóságos kampány indult annak érdekében, hogy a srácot ténylegesen lecsukják. „Addig is várjuk az ügyben folyó nyomozás eredményét. Reméljük, ennek nyomán az »etikus betörők« mellett az »etikus felbujtók« is bíróság elé kerülhetnek majd”, írta például az egyik szerző, ki tudja, mire utalva. Egy másik cikkben pedig azt állították, „senkinek nincs joga nyilvánosságra hozni egy számítógépes rendszerben, programban akár véletlenül megtalált hibákat, biztonsági réseket. Ha valaki mégis megteszi, bűncselekményt követ el.” Hangsúlyozták, hogy büntetési tétel kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Szerencsére azonban Magyarország nem olyan hely, ahol leültetnek egy srácot, amiért kellemetlen perceket okozott a BKK-nak, vagy azért, mert hencegett az ügyességével a sajtónak. És nem is olyan hely, ahol házmesterlelkű publicisták döntik el, kit hány évre kellene rács mögé küldeni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.