valasz.hu/itthon/lackfi-janos-zsenialis-posztban-teszi-helyre-a-foci-unneprontokat-119148

http://valasz.hu/itthon/lackfi-janos-zsenialis-posztban-teszi-helyre-a-foci-unneprontokat-119148

Nem követett el bűncselekményt a 18 éves hacker

/ 2017.08.22., kedd 20:00 /

Győzött a józan ész: a megyei főügyészség már nem gyanúsítja a kisvárdai srácot, aki bejelentette a BKK-nak az online jegyvásárlási rendszer biztonsági rését.

„Az ügyészség megállapította, hogy a célom valóban és nem cáfolhatóan a biztonsági rés feltárása és ennek közlése volt a BKK felé, amelyet két e-mail címre is megtettem, de erre választ nem kaptam. Megállapították, hogy ahhoz, hogy kétséget kizáróan meggyőződjek a rendszerhibáról, szükséges volt a vásárlás befejezése; továbbá azt is, hogy a cselekményem vezetett ezen informatikai rendszer olyan módon történő kijavításához, mely kizárja a hasonló cselekmények kivitelezését a továbbiakban; a fentiek alapján pedig azt, hogy cselekményem nem veszélyes a társadalomra, mely a bűncselekmény megállapíthatóságának törvényi előfeltétele. […] Meg szeretném köszönni mindenkinek, aki bármilyen módon a segítségemre volt, a segítségemre szeretett volna lenni, akár csak egy kedves szóval mellettem állt.”

Maga az érintett, a BKK online jegyvásárlási botrányában „etikus hacker” néven emlegetett 18 éves kisvárdai srác tette közzé a Facebook-oldalán, hogy már nem számít gyanúsítottnak az ügyben. A hírt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség is megerősítette.

Ez azt jelenti, hogy győzött a józan ész ebben a végtelenül lehangoló ügyben, amit az indított el, hogy a BKK online jegyértékesítési rendszerének botránya miatt szorongatott helyzetbe került T-Systems feljelentést tett az egyik evidens hibát kiszúró és azt a cégnek bejelentő, valamint a hibát a médiának elújságoló tinédzser ellen. Már ez is elképesztő túlreagálása volt az ügynek, hiszen normális körülmények között a cégnek és a BKK-nak annyit kellett volna mondania, hogy köszönjük az észrevételt, a biztonsági rést megszüntetjük. Ha lett volna egy normális PR-esük, még egy közös fotót is csinálhattak volna a sráccal, hogy kicsit jobb fejeknek látszanak. De nem ez történt, hanem június 21-én kora reggel a rendőrség kiment a fiú lakására, bevitték a rendőrkapitányságra, és rabosították, mint egy bűnözőt.

Aztán még baljósabb módon a kormánysajtó egyes felületein valóságos kampány indult annak érdekében, hogy a srácot ténylegesen lecsukják. „Addig is várjuk az ügyben folyó nyomozás eredményét. Reméljük, ennek nyomán az »etikus betörők« mellett az »etikus felbujtók« is bíróság elé kerülhetnek majd”, írta például az egyik szerző, ki tudja, mire utalva. Egy másik cikkben pedig azt állították, „senkinek nincs joga nyilvánosságra hozni egy számítógépes rendszerben, programban akár véletlenül megtalált hibákat, biztonsági réseket. Ha valaki mégis megteszi, bűncselekményt követ el.” Hangsúlyozták, hogy büntetési tétel kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Szerencsére azonban Magyarország nem olyan hely, ahol leültetnek egy srácot, amiért kellemetlen perceket okozott a BKK-nak, vagy azért, mert hencegett az ügyességével a sajtónak. És nem is olyan hely, ahol házmesterlelkű publicisták döntik el, kit hány évre kellene rács mögé küldeni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.