valasz.hu/itthon/itt-a-fordulat-hetven-eve-nem-volt-olyan-hazassagkotesi-bumm-mint-most-127010

http://valasz.hu/itthon/itt-a-fordulat-hetven-eve-nem-volt-olyan-hazassagkotesi-bumm-mint-most-127010

Nem fizet a Jobbik, lecsukják Vonát? Három dolog történhet

/ 2018.01.09., kedd 20:16 /

A Jobbik önként nem fogja kifizetni a számvevőszéki bírságot, jelentette be Vona Gábor pártelnök. Mi lehet a kifutása a konfliktusnak? Mutatunk három forgatókönyvet.

A Jobbik elnöksége úgy döntött, hogy a párt önként nem fogja kifizetni az Állami Számvevőszék által rárótt 331 millió forintos bírságot – amelynek befizetésre a hatóság 15 napot adott a pártnak –, mivel nem ismeri el annak jogszerűségét, sőt az egész eljárást alkotmánysértőnek tartja. Vona Gábor pártelnök ezt ma egy sajtótájékoztatón jelentette be, ahol egy sor erős kijelentés elhangzott: „az Állami Számvevőszéknek 15 napja van rá, hogy visszatérjen a törvényesség útjára”; „az országgyűlési választás tétje mostantól az, hogy ő vagy Orbán Viktor kerül börtönbe”, mivel pártelnökként ő felel a párt gazdálkodásáért; a valódi vitát nem is a számvevőszékkel folytatják, mivel az eljárás mögött a kormányfő áll, akit Vona ismét korrupt zsarnoknak nevezett. Kiderült az is, hogy a pártnak 54 millió forint adományt sikerült összegyűjtenie, és az első negyedéves állami támogatás, 111 millió forint is megérkezett a számlájukra.

Nyilvánvaló, hogy három hónappal a választások előtt ez a konfliktus legalább annyira politikai, mint jogi-gazdasági jellegű. De mi lehet a kifutása?

Az ÁSZ döntései ellen Magyarországon semmilyen jogorvoslati lehetőség nincs, a Jobbik megpróbálhatja az Alkotmánybíróságon, vagy nemzetközi fórumokon érvényesíteni az igazát, de egyelőre nem látszik, hogy milyen jogi úton tudna ezekhez eljutni, és még ha sikerülne is, az áprilisi választásokig ez már nem hozhat fordulatot az ügyben. Vagyis minden azon múlik, hogy az ÁSZ hogyan akarja érvényesíteni a bírságot azok után, hogy a Jobbik nem hajlandó annak engedelmes befizetésére.

Ezek után három lehetséges forgatókönyv látszik:

  • A jogszabályok szerint a büntetést adók módjára kell behajtani, amennyiben a határidőig nem történik meg a befizetés. Január utolsó hetében az ÁSZ átadhatja a tartozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, ami inkasszót tehet a Jobbik számlájára és levonhatja az ott található összeget, ami a büntetés körülbelül felét fedezi. A Jobbik így teljesen kivéreztetve, kampányra fordítható pénzügyi források nélkül vágna neki a választásnak. Hogy a választók mit gondolnak erről az eljárásról, elhiszik-e, hogy a volt fideszes képviselő által vezetett ÁSZ nem a kormány megrendelésére csapta nyakon a legerősebb ellenzéki pártot a választások előestéjén egy ilyen büntetéssel, azt nem tudhatjuk. Ez a „közepesen durva” forgatókönyv.
  • Teljes erőből nekilátnak a Jobbik legyalulásának, minden létező államhatalmi eszköz bevetésével. Vagyis nem érik be az inkasszókkal, hanem végrehajtási eljárást is indítanak, megpróbálnak ingóságokat lefoglalni, vagy akár a Vona által előrevetített módon elkezdik a pártvezetők büntetőjogi felelősségét firtatni. Ebben az esetben a „Jobbik csalt, és elbújt a büntetés elől!” minden bizonnyal a kormánypárt fő kampánytémájává lép elő. Ez a „nagyon durva” forgatókönyv – amire valószínűleg a választók is érzékenyebben reagálnak. Egy erős hatósági támadás összerázhatja a Jobbik táborát, és a bizonytalan, depolitizált szavazókat is felverheti a szendergéséből. Ez a Fidesznek sem használna.
  • A tartozás fennmarad, de a behajtása ilyen-olyan okok miatt elhúzódik, és csak a választások után kezdik el a végrehajtást. Ebben az esetben a probléma a választók többségének ingerküszöbe alatt marad, nem határozza meg a kampányt, és csak később okoz a Jobbik számára komolyabb fejfájást. Ez lenne a „mérsékelt” forgatókönyv, ami a Fidesz számára egyetlen szempontból lehet kedvező: nem kellene a demokrácia állapota miatt külföldön magyarázkodnia.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.